Pred mikrofonom bosta dva izkušena radijca, Blaž Maljevac in Iztok Novak Easy, ob sebi pa bosta imela prav posebnega vajenca. Pridružil se jima bo namreč tudi Rudi Bučar, ki bo z njima od ranega jutra vse do kosila.

Foto: Alan Radin, Radio Koper
Foto: Alan Radin, Radio Koper

Radio Koper, najbolj poslušan radijski program na Primorskem*, v torek, 25. maja 2021, praznuje. Ob tej priložnosti bo izšel dvojni vinilni album Rudija Bučarja, ki je bil v okviru projekta Šelestenja posnet v Studiu Hendrix Regionalnega RTV-centra Koper/Capodistria.

Foto: Alan Radin, Radio Koper
Foto: Alan Radin, Radio Koper

»Poslušalci in poslušalke so očitno opazili naš trud in nas tudi nagradili, saj beležimo rekordno poslušanost. Poslušanost Radia Koper je letos najvišja v zadnjih desetih letih.«

Mag. Andrej Šavko, odgovorni urednik Radia Koper

Mag. Andrej Šavko, odgovorni urednik Radia Koper, je ob tem povedal, da se veseli vsakega rojstnega dne. »Tega pa še posebej, saj ga praznujemo v posebnih okoliščinah. Od lanske pomladi se je delo na radiu zelo spremenilo, ustvarjalci smo se nenehno prilagajali aktualnim razmeram, poslušalci in poslušalke pa so očitno opazili naš trud in nas tudi nagradili, saj beležimo rekordno poslušanost. Poslušanost Radia Koper je letos namreč najvišja v zadnjih desetih letih.« Spremenjenim okoliščinam, ki so jim onemogočile, da bi bili vsak dan na terenu, ne samo pri pripravi novinarskih prispevkov, ampak z dogodki za ljudi v regiji, so se prilagodili tako rekoč čez noč. »Vse z namenom, da smo dobra, pozitivna in predvsem navdihujoča družba številnim primorskim poslušalkam in poslušalcem v času epidemije Covid-19, ki nas je prisilila biti med štirimi stenami,« je še povedal Andrej Šavko.

Ob odpovedi koncertov in dogodkov so tudi na Radiu Koper prešli na nov način posredovanja glasbenih in drugih kulturnih vsebin. V zadnjem letu so tako v studiu Hendrix in na terenu posneli več kot 50 različnih izvajalcev. Vsi koncerti so bili na voljo tako prek radijskega etra kot z video prenosom na družabnih omrežjih. V lanskem letu se je tudi zaradi vključitve v digitalno radijsko omrežje DAB+ razširil krog poslušalcev radia, prenovili so spletno stran Radia Koper in se z nizom koncertov 'Poletje z biseri', ki bodo na sporedu v mesecu juliju in avgustu, vključili v EU projekt RTV Slovenija TuEU-moč javnosti. Za poslušalce pa so pripravili tudi novo zvočno podobo vseh informativnih oddaj.

Istrski trubadur Rudi Bučar se v koprskem studiu počuti kot doma

Foto: ZKP RTV SLO
Foto: ZKP RTV SLO
Foto: Alan Radin, Radio Koper
Foto: Alan Radin, Radio Koper

Rudi Bučar je ob rojstnem dnevu primorskega regionalnega programa in ob izdaji dvojne vinilne plošče povedal: »Dolgo sem si želel izdati prvo vinilno ploščo. Posneli smo jo kar v živo, na koncertu v studiu Hendrix, kjer smo skupaj z radiem in koprsko občino sodelovali v projektu Šelestenja. To je bil eden redkih glasbenih dogodkov v času samoizolacije in z glasbeniki smo bili strašno veselili, da smo se lahko spet videli in zaigrali. Mogoče nam je to dalo dodaten adrenalin, ki je botroval temu, da je nastal res dober glasbeni izdelek.«

Foto: arhiv RTV SLO
Foto: arhiv RTV SLO

Najbolj poslušani na Primorskem

Radio Koper je najbolje poslušan radijski program na Primorskem, še več, v letošnjem letu beleži najboljše rezultate poslušanosti v zadnjih letih. Povprečni dnevni doseg je letos najvišji v zadnjih desetih letih na podlagi obeh raziskav, s katerimi pri nas merijo poslušanost radijskih postaj (Radiometrija in Mediana RM).

Po podatkih raziskave Mediana RM ga je letos, v obdobju januar-april 2021, v povprečju vsak dan poslušalo 2,2 % oz. 38.000 različnih poslušalcev, po podatkih raziskave Radiometrija pa v obdobju januar-marec 2021 v povprečju vsak dan 2,3 % oz. 40.000 različnih poslušalcev. Tistih, ki Radio Koper poslušajo vsaj enkrat tedensko, je letos kar 62.000 (Mediana RM) oz. 75.000 (Radiometrija).

*Mediana RM, velikost vzorca cca. 4.800 posameznikov mesečno, starost: do decembra 2017 10-75 let, od vključno januarja 2018: 15-85 let, Radiometrija, velikost vzorca cca. 7.500 posameznikov mesečno, starost 10-75 let

Rudi Bučar trio, ki ga sestavljajo Rudi Bučar (glas, kitara), Goran Krmac (tuba, topotalnik, tamburin) in Anže Vrabec (klavir, hammond) je v sodelovanju z Radiem Koper v njihovem znamenitem glasbenem studiu Hendrix v okviru projekta Šelestenja posnel dvojno vinilno ploščo z naslovom Šelestenja, na kateri se nahaja kar 16 pesmi. Pri snemanju plošče so sodelovali še tonski mojstri Tadej Tadič, Maksim Vergan in Gaber Radojevič ter glasbena producentka Ksenija Kos. Plošča je nastala v času pandemije novega koronavirusa novembra 2020, izšla pa je pri založbi ZKP. Na voljo je dvojna vinilna izdaja in digitalni nosilec glasbe. Naročiti jo je mogoče tukaj.

Foto: Alan Radin, Radio Koper
Foto: Alan Radin, Radio Koper