Program Radia Capodistria je italijanski program, namenjen predvsem narodni skupnosti, ki živi v Sloveniji in na Hrvaškem, zelo priljubljen pa je tudi pri poslušalcih v Italiji.

MEI, osrednji dogodek dežele Emilija Romanja, namenjen neodvisnim glasbenim založbam, novim glasbenim producentom in talentom, je Radiu Capodistria podelil priznanje kot prvi "neodvisni" radijski postaji, ki je s pesmijo “Romagna Mia” maestra Seconda Casadeija dosegla izjemen nacionalni in mednarodni uspeh.

Radio Capodistria je prejel posebno nagrado Arte Tamburini

Posebno nagrado je podelil Giordano Sangiorgi, ustanovitelj MEI, ki je ob tej priložnosti novinarki Barbari Urizzi pojasnil, zakaj si je prav Radio Capodistria zaslužil to čast: "Radio Capodistria je bil po mojem mnenju prva resnično neodvisna javna radijska postaja, ki je predvajal svoj program v italijanskem jeziku. Predvajal je glasbo, ki je na drugih postajah, kot je RAI, nismo mogli slišati. V svojih srcih smo ga vedno čutili kot alternativen radio in želeli smo se spomniti tega obdobja, ki nam je omogočilo slišati številne skladbe, ki bi sicer ostale prezrte."

Foto: RTV Slovenija
Foto: RTV Slovenija

Posebna nagrada Arte Tamburini. Foto: RTV Slovenija
Posebna nagrada Arte Tamburini. Foto: RTV Slovenija

Drugo izjemno priznanje je Radiu Capodistria podelila družina Casadei ob 70. obletnici pesmi Romagna Mia.

Riccarda in Lisa Casadei, hči in vnukinja maestra Seconda Casadeija, sta radijski postaji poklonili posebni pergament z vgraviranimi notami te legendarne skladbe. Riccarda Casadei je ob tej priložnosti izpostavila: "Predajamo kopijo izvirnega rokopisa pesmi 'Romagna Mia' z vso naklonjenostjo do Radia Capodistria. Brez Radia Capodistria pesem morda ne bi prepotovala sveta, kot ga še danes. Hvala vam za vaše neprecenljivo delo in podporo."

Posebni pergament z vgraviranimi notami legendarne skladbe Romagna mia. Foto: RTV Slovenija.
Posebni pergament z vgraviranimi notami legendarne skladbe Romagna mia. Foto: RTV Slovenija.

Nagradi predstavljata pomembno priznanje tako za Radio Capodistria kot Radiotelevizijo Slovenija kot celoto. Radio Capodistria ostaja ključni člen kulturnega in glasbenega prostora, saj še naprej uspešno povezuje poslušalce tudi onstran meje z bogastvom neodvisne glasbene ustvarjalnosti ter prispeva k ohranjanju glasbene dediščine in medkulturnega sodelovanja.