Foto: Služba za komuniciranje RTV Slovenija
Foto: Služba za komuniciranje RTV Slovenija

Na sporedu bodo ponovno pogovorne, satirične in glasbene oddaje, kvizi, oddaja o arhitekturi in oblikovanju, oddaja o turizmu, pa tudi oddaje o podjetništvu in avtomobilizmu. S širokim naborom oddaj bomo poskrbeli, da bo jesen za naše gledalce še posebej zanimiva in zabavna ter da se bo med našimi vsebinami za vsakogar našlo nekaj.

GLASBENI POZDRAV, PETEK, 13. 9. 2024, TV SLO 1 ob 20.00
Glasbeni pozdrav v drugo televizijsko sezono gledalcem naproti prihaja v petek, 13. septembra.
Voditelj večera je Andrej Hofer, njegov sovoditelj pa Sandi Morel, oba se še z večjo samozavestjo vračata v studio in pred televizijske gledalce. Sandi obljublja še več smelosti in tudi kak glasbeni nastop, kar bo videti že v premierni oddaji Glasbeni pozdrav.
Glavna gosta prve oddaje bosta nekdanja člana legendarne zasedbe ansambla Štajerskih 7 in oba izjemna glasbenika: Rudi Šantl, prepoznavni vokal nekdanje zasedbe, ki je deloval tudi v zabavnih zasedbah, je bil 25 let član mariborske opere in letošnje leto šteje že 50 glasbenih let na odru; Robert Smolnikar je virtuoz na harmoniki in avtor nepozabnih pesmi Štajerskih 7. Zadnja leta deluje v Triu Roberta Smolnikarja in najlepše pesmi predstavlja z izjemno sopranistko Mojco Bitenc. Gostja oddaje bo tudi Zala Smolnikar.
V oddaji bo nastopila tudi zasedba Firbci, ki je letošnje poletje zatresla Slovenijo s pesmijo Brajde.
Prepoznavni rubriki v oddaji Glasbeni pozdrav sta: Je res ali Ni res ter Prepoznaj pesem (zabavna igra, v kateri goste preplavi prijetno zadoščenje ali pa rahlo nelagodje, če pesmi ne prepoznajo). Obe rubriki ostajata prepoznavni sestavini petkove večerne zabave.

Andrej Hofer in Sandi Morel. Foto Adrian Pregelj, RTV Slovenija
Andrej Hofer in Sandi Morel. Foto Adrian Pregelj, RTV Slovenija

VEM! – PONEDELJEK, 16. 9. 2024, vsak delavnik, TV SLO 1 ob 18.15
Televizijski kviz Vem! vstopa v svojo jubilejno 20. sezono, kar pomeni, da že deseto leto zapored potrjuje svojo priljubljenost med gledalci TV Slovenija. Oddaja bo tudi v tej sezoni ostala zvesta preizkušeni formuli z izkušenima voditeljema: Aljošo Ternovškom in Anžetom Zevnikom.
Sezono bomo začeli z generacijsko igro, v kateri bosta sodelovali dve prekaljeni tekmovalki, Srečka Žlajpah in Maša Puš Žlajpah, ki ju bo izzvala njuna vnukinja Doroteja Puš. Obetamo si zanimiv dvoboj med mladostjo in modrostjo, hkrati pa vabimo tudi ostale tekmovalce, da izzovejo svoje znance, sorodnike ali uspešne tekmovalce. Že 17. septembra se bo v drugi oddaji vrnila tudi priljubljena igra za gledalce. Nagrada bo tudi v tej sezoni družabna igra VEM2, ki jo bomo podarili tudi preko Facebook strani Vem! (www.facebook.com/kvizvem). Poleg tega vabimo nove tekmovalce, da se prijavijo na oddajo preko spletne strani RTV Slovenija (https://www.rtvslo.si/tv/razvedrilni/vem/prijava-na-oddajo).

Anže Zevnik in Aljoša Ternovšek. Foto Adrian Pregelj, RTV Slovenija
Anže Zevnik in Aljoša Ternovšek. Foto Adrian Pregelj, RTV Slovenija

JOKER - SOBOTA, 21. 9. 2024, TV SLO 1 ob 20.00
V soboto, 21. septembra 2024, ob 20.00 si bodo gledalci na TV SLO 1 lahko ogledali prvo oddajo nove sezone kviza Joker. Tekmovalec bo na poti do cilja tudi to jesen moral odgovoriti na dvanajst zanimivih in vznemirljivih vprašanj. Na poti do cilja pa mu bo po novem pomagal tudi znani Slovenec. Ta bo po šestem vprašanju, ob polčasu, zastavil vprašanje, ki lahko tekmovalcu prinese dodatnega jokerja.
Polčas je nova rubrika v Jokerju, ki se ga veseli tudi voditelj kviza: ''Rubriko Polčas smo si izmislili sami v redakciji kviza in tudi lastniki licence so spremembo navdušeno dovolili. Gre za zanimiv dodatek, ki daje tekmi novo dimenzijo, tekmovalcu več možnosti za lep zaslužek, gledalcem pa ponuja srečanje z zanimivimi posamezniki, ki jih bodo spoznali v čisto drugačni vlogi.''
Vedoželjni gledalci, ki bodo sprejeli izziv in sodelovali v nagradni igri, bodo z malo sreče lahko prejeli čisto novo namizno igro Joker. Svoje znanje in strategijo bodo v novi sezoni tako lahko preizkusili tudi doma v družbi družine in prijateljev.
Tisti, ki so svojo taktiko za kviz Joker že dodelali, se lahko preizkusijo na avdiciji. Prijave sprejemamo na spletni strani (www.rtvslo.si/tv/razvedrilni/joker/avdicija).

Mario Galunič. Foto ZEN.
Mario Galunič. Foto ZEN.

KAJ DOGAJA? – SOBOTA, 21. 9. 2024, TV SLO 1 ob 21.00
Na novo sezono je odlično pripravljena tudi ekipa oddaje Kaj dogaja?, ki v (po)polni zasedbi spočita komaj čaka, da vam tudi v 12. sezoni vsak teden pove, kaj doma in po svetu resnično dogaja. Magister Admir Baltić bo za vas še vedno seciral in sekiral slovenski jezik, muzikantavtor Robert Petan bo dokazoval, da kdor poje, (zlo) ne misli, voditeljski par Alenka Marinič in Tilen Artač pa bosta poskrbela, da boste vsaj pol ure na teden ob gledanju novic lahko resnično uživali in si na koncu ob Mali terasi zapeli kak star glasbeni hit z novim besedilom. Preverjenemu koktajlu imitacij, skečev, intervjujev, animacij in glasbenih parodij bodo kot vsako sezono dodali tudi nekaj presenečenj in novosti, saj naj bi prva slovenska politična telenovela Palomar končno dobila konkurenco. Videli bomo še več zanimivih in živih glasbenih nastopov, iz sveta govorečih živali na svoj premierni nastop čakata nutriji Tina in Nina, nekaj sveže krvi pa se bo pridružilo tudi igralski ekipi. Za scenarije in besedila sta še vedno odgovorna Igor Bračič in Jernej Celec, seveda pod vedno budnim in občasno rahlo trzajočim očesom urednice Maše Kljun. Glejte in vedeli boste – kaj dogaja.

Kaj dogaja? Foto Adrian Pregelj, RTV Slovenija
Kaj dogaja? Foto Adrian Pregelj, RTV Slovenija

NEDELJSKO POPOLDNE, NEDELJA, 22. 9. 2024, TV SLO 1 ob 17.15
Oddaja Nedeljsko popoldne se vrača 22. septembra z novo sezono, v kateri bodo gledalci vsako nedeljo deležni osveženega koncepta in razgibanih vsebin. Ena izmed novosti je rubrika "Družabna scena", ki bo poskrbela za tedenski pregled aktualnih dogodkov iz sveta popularne kulture. Novinarka Tjaša Platovšek bo gledalce popeljala skozi najzanimivejše dogodke s področja glasbe, filma in zabave.
Ustvarjalci oddaje obljubljajo tudi druge rubrike s priljubljenimi in vedno aktualnimi gosti, ki jih bosta voditelja Bernarda Žarn in Jože Robežnik postavila pred posebne izzive ter izbrskala zanimivosti, ki jih doslej še nismo poznali. Gledalce čakajo presenečenja, veliko dobre glasbe, navdihujoči pogovori in zanimive zgodbe.
Nedeljsko popoldne se bo vsak teden začelo z novo kuharsko oddajo "Okusi 2 generacij", ki bo združila bogato kulturno dediščino slovenske kuhinje s sodobnimi trendi prehranjevanja. V oddaji se bosta oče Primož Dolničar in njegov sin Gaber podala na okusno popotovanje, polno kulinaričnih zgodb in skrivnosti. Primož in Gaber bosta v sproščenem vzdušju delila recepte, ki jih navdihujejo tradicionalne jedi naših babic, hkrati pa jih bosta prilagodila sodobnemu okusu in načinom priprave. Oddaja bo tako predstavljala čudovito zlitje preteklosti in sedanjosti, kjer bodo lokalne in sveže sestavine dobile osrednjo vlogo.

Jože Robežnik in Bernarda Žarn. Foto Janez Kotar.
Jože Robežnik in Bernarda Žarn. Foto Janez Kotar.
Primož in Gaber Dolničar. Foto: osebni arhiv
Primož in Gaber Dolničar. Foto: osebni arhiv

NA LEPŠE, PETEK, TV SLO 1 ob 21.10
Ekipa osrednje turistične oddaje Televizije Slovenija Na lepše bo tudi to jesen zasledovala trende v potovalni industriji ter iskala manj znane lokacije, kjer je turizem še v povojih. V prvih mesecih bodo še posebej izpostavljeni ljudje, ki živijo in delajo znotraj zavarovanih biosfernih območij, kjer je sinergija turizma in kmetijstva edina možnost preživetja. Izpostavljene bodo obmejne destinacije in kraji, ki imajo privilegij multikulturnosti ter zgodovinska mesta skupaj z njihovim načinom revitalizacije starih mestnih jeder.
Med prvimi jesenskimi oddajami izstopa portret slovenske in hrvaške Istre. Oddaja išče odgovore na vprašanja, kako turizem razumejo ljudje, ki ga ustvarjajo na terenu in kje so še vedno žive povezave, ki jih ni pretrgala niti meja ter kakšni so izzivi glede delovne sile ter fluktuacije mladih iz ruralnih območij.
Tudi v jesenski sezoni bo urednici Marjani Grčman, ki je lani prejela Kristalni Triglav za osebnost leta v svetu turizma, družbo z enim prispevkom na oddajo delala Irena Shyama Hlebš.

Marjana Grčman. Foto Stojan Femec.
Marjana Grčman. Foto Stojan Femec.
Irena Shyama Hlebš. Foto Peter Gedei
Irena Shyama Hlebš. Foto Peter Gedei

DNEVNA SOBA, TOREK, SREDA IN ČETRTEK, TV SLO 1 ob 17.55
Dnevna soba je v domove naših gledalcev vstopila že zadnji teden avgusta, ko smo začeli z drugo sezono pogovorne oddaje, ki obravnava različne življenjske teme našega vsakdanjika. Tudi v tej sezoni bomo gostili znane osebnosti in različne strokovnjake, se z njimi pogovarjali o dilemah vsakdanjega življenja, komentirali bomo trende, družbene fenomene in izzive.
Prve tri oddaje jesenske sezone si gledalci lahko ogledajo že v spletnem arhivu RTV365.
Dnevna soba, 27. 8. 2024 - https://365.rtvslo.si/arhiv/dnevna-soba/175067921
Dnevna soba, 28. 8. 2024 – https://365.rtvslo.si/arhiv/dnevna-soba/175068155
Dnevna soba, 29. 8. 2024 - https://365.rtvslo.si/arhiv/dnevna-soba/175068374

Dnevna soba. Foto Monika Jerič
Dnevna soba. Foto Monika Jerič

AVTOMOBILNOST, ČETRTEK, 26. 9. 2024, TV SLO 2 ob 20.50
Ekipa Avtomobilnosti je pripravila za jesenski čas, ki je za oddajo zelo posebno in dinamično obdobje, veliko aktualnih in vsebinsko svežih tematik. Obiskali smo prizorišče olimpijskih iger v Parizu in na ta izjemen dogodek smo pogledali iz našega mobilnostnega zornega kota, saj so bile tokratne igre označene kot prve olimpijske igre trajnostne dobe. Domači prometno mobilnostni projekti se bodo to jesen še posebej dotikali problematike skupne rabe omejenega prometnega prostora in mobilnosti za vse, še posebej z mislijo na starejše, gibalno omejene in mladostnike, ki v svet samostojne mobilnosti vstopajo na precej bolj dinamičen način kot pred leti. Vse to so tematike, ki jih v Avtomobilnosti spremljamo že vrsto let, kar nam mogoča natančnejši in poglobljen uvid v reševanje slovenske prometno mobilnostne problematike. Seveda pa ne bomo pozabili na vse naše zveste gledalce, ki skupaj z nami spremljajo razvoj novih tehnologij v svetu avtomobilizma. Letošnjo jesen se bomo spet nekoliko bolj posvetili tudi motociklom, ki so postali v zadnjih letih še bolj raznoliki in prinašajo drugačno vozniško uporabnostno izkušnjo. Z nami pa bodo tudi svetovne in domače predstavitve novih modelov ter veliko zanimivih vprašanj in odgovorov iz sveta avtomobilizma in mobilnosti.

David Urankar in Andrej Brglez. Foto David Šavli
David Urankar in Andrej Brglez. Foto David Šavli

PODJETNO NAPREJ – SREDA, 4. 9. 2024, TV SLO 1 ob 17.30
Oddaja Podjetno naprej (prej Prava ideja) že 17. leto prispeva k podjetnosti Slovenije – več kot 500 zgodb o uspehu in več tisoč inovativnih idej mladih je bilo že predstavljenih. Gre za zgodbe o podjetnikovi poti do uspeha, o tem, kako so uresničili svoje ideje na trgu. »Treba je imeti pravo idejo, vse ostalo je vztrajnost in delo, tudi sreča pride prav, a se nanjo ne gre zanašati, nič ne gre na kratki rok, a se da uspeti, kljub mnogim oviram«, pravi prvi gost jesenske sezone Drago Belec, ki sta skupaj s soprogo ena od najbolj prepoznavnih pridelovalcev sadik v tem delu Evrope.
Vsaka zgodba pokaže, kako se da z vztrajnostjo in s poštenim delom uspeti tudi v Sloveniji, če le imaš pravo idejo, jasno vizijo in fokus.
V oddaji predstavljamo tudi izzive podjetniškega okolja, kako deluje podporno okolje in kako se ustvarjajo inovacije.

Edita Cetinski. Foto Arhiv TV Slovenija, zajem zaslona
Edita Cetinski. Foto Arhiv TV Slovenija, zajem zaslona

AMBIENTI - SOBOTA, 21. 9. 2024, TV SLO 1 ob 18.15
Kako prenoviti stanovanje ali starejšo hišo? Kako se lotiti snovanja novogradnje na izjemni lokaciji? Kako oblikovati bogat in večplasten vrt ter ga skrbno negovati skozi desetletja? V osemnajsti sezoni oddaje Ambienti se oziramo v preteklost z mislijo na prihodnost ter prikazujemo, kako graditi, prenavljati in živeti trajnostno.
V začetku sezone izpostavljamo aktualno temo: življenje v bloku. Kako so grajena blokovska naselja iz obdobja 1960-1990, kako prijetno je bivanje v teh naseljih kljub visoki gostoti? Oddaja se loteva prenove stanovanj v bloku korak za korakom: od načrtovanja do komunikacije s sosedi. Podrobno bomo predstavili adaptacijo manjšega stanovanja v bloku iz 70-ih let in dokazali, da je prenova lahko zelo dostopna, hkrati pa izboljša kakovost življenja.
V oddaji bomo predstavili tudi več stanovanjskih objektov iz druge polovice 20. stoletja, pri čemer bomo izpostavili inovativnost in celovitost prenove. Pogledali bomo vzorne novogradnje, kjer bomo pozornost usmerili na upoštevanje tradicije pri gradnji v občutljivih naravnih okoljih. Raziskali bomo sodobne zasaditve ob kompleksnih prenovah in novogradnjah. Posebno pozornost pa bomo namenili zrelim vrtovom, ki jih lastniki vzdržujejo že desetletja.
Skozi nove navdihujoče zgodbe in pogovore s strokovnjaki vas bo popeljal televizijski voditelj Boštjan Romih.

Boštjan Romih. Foto arhiv oddaje Ambienti
Boštjan Romih. Foto arhiv oddaje Ambienti