Celovečerni film režiserja Klemna Dvornika Pod gladino je posnet po romanu Cimre pisateljice Maje Novak. Foto: iz filma
Celovečerni film režiserja Klemna Dvornika Pod gladino je posnet po romanu Cimre pisateljice Maje Novak. Foto: iz filma
false
Kaj je s spominom starejše gospe, ki išče svojega moža s slabim spominom? Kratki film Nisi pozabil režiserja Simona Intiharja. Foto: iz filma
false
Takole uživa publika, ki jo je pod drobnogled vzel nagrajeni dokumentarec Ne grem na koleno Miha Šaleharja in Dušana Moravca. Foto: iz dokumentarnega filma
false
Fotografija tekstilnih delavk iz dokumentarnega filma Ženske avtorice Majde Širca. Na FSF bo prikazan drugi del dokumentarca. Foto: Gorenjski muzej
false
Krištof Zupet - slikar bo prikazal vrsto portretov in tudi njegove lucidne dnevnike. Foto: iz dokumentarnega filma
false
Janez Gorišek pred enim svojih ponosov, planiško velikanko. O njegovih dizajnih velikank po svetu dokumentarni film Leteti! Amirja Muratovića. Foto: iz dokumentarnega filma
false
Ervin Hladnik Milharčič pri svojih sokrajanih ob slovensko - italijanski meji ugotavlja, kdo so (bili) Tihotapci identitete. Foto: iz dokumentarnega filma
false
Prizor iz filma Pod gladino, v katerem mlada odvetnica dobi primer, s katerim je povezana njena prijateljica iz otroštva. Foto: iz filma
false
Plakat za kratki film Nisi pozabil. Foto: plakat

Igrana filma

Celovečerni igrani film Pod gladino je filmska adaptacija romana Maje Novak Cimre. Scenarij zanj je napisala Barbara Zemljič, režiral ga je Klemen Dvornik.
Mladi odvetnici Rebeki je dodeljen primer umora scenografa, glavna osumljenka pa je Jana, njena prijateljica iz otroštva in hkrati scenografovo dekle. Na prvi pogled zelo preprost primer razkrije temne plasti, skrivnostne globine in stranpoti človeške narave. Igrajo: Nika Rozman (Rebeka), Nina Ivanišin (Jana), Matej Puc (Beno), Gašper Tič (Mavricij), Peter Musevski (Hren), Ksenija Mišič (Marjana), Vladimir Vlaškalić (Valter), Matija Vastl (Brulc) in Jernej Šugman (Marjan).
Pod gladino si lahko premierno ogledate v petek, 16. septembra, ob 16. uri v sekciji Celovečernih filmov IV.

S kratkim igranim filmom Nisi pozabil se predstavlja scenarist in režiser Simon Intihar.
Dan v življenju starejše ženske se postavi na glavo, ko se odpravi iskat svojega pogrešanega moža, ki ima težave s spominom. Kje je zares njen mož in kaj je z njenim spominom? Igrajo: Marijana Brecelj (babica), Dare Valič (dedek), Nina Ivanišin (natakarica) in Jan Zupančič (fant).
Tudi Nisi pozabil bo premierno prikazan prav na FSF, in sicer v sredo, 14. septembra, v kategoriji Kratki film I ob 15. uri.

Dokumentarni filmi

Ne grem na koleno je pravkar nagrajeni dokumentarec s hrvaškega festivala DORF.Tudi na FSF se bo potegoval za nagrado, prikazali pa ga bodo v sekciji Dokumentarni film II v četrtek, 15. septembra, ob 20. uri.
Kaj se zgodi, ko gredo glasbeni kritiki in umetnostni teoretiki spat? Kaj se zgodi, ko se uredniki radijskih postaj prenehajo pretvarjati, da je naš godbeni mainstream na frekvenci z globalnim? Kaj se zgodi, ko študentarija zavrže pozo urbanih progresivcev in se prepusti na novo odkritim koreninam? Prižgejo se agregati gasilskih veselic in zadoni Slovenska Zabavna Glasba. Scenarij Dušan Moravec in Miha Šalehar, režija Dušan Moravec.

Selfie brez retuše je avtorski samoočiščujoč in samokritičen omniportret slovenskega režiserja Vincija Vogua Anžlovarja, osebe z motnjo osebnosti, duhovitega in lucidnega ustvarjalca z mejnimi nagnjenji. Ustvarjal je v neke vrste konfliktnem stanju – v sporih s producenti, s klofuto ministru, z zlomljeno čeljustjo igralca, izbruhi jeze, s tesnobo, z drogami, s hazardiranjem, z ločitvami, revščino, bogastvom, depresijami, zdravljenjem ... Scenarij in režija Vinci Vogue Anžlovar. Film je uvrščen v tekmovalni del in bo premierno prikazan v soboto, 17. septembra, ob 12. uri v sekciji Dokumentarni film IV.

Dokumentarna filma Ženska sta zgodovinski, esejistični in interpretativni pregled bojev za pravice žensk v slovenskem prostoru. Povzemata dolgo pot bojev za enakopravnost, ekonomsko neodvisnost in za oblast nad lastnim telesom. Govorita o prizadevanjih za volilno pravico žensk, za pravico do izobraževanja, dela, enakega plačila, svobodnega odločanja o rojstvu otrok, za civilni zakon in za brisanje družbeno pogojenih razlik. Izpostavljata podobo matere, vlogo učiteljic, podjetnic, žensk v vojnah in še posebej žensk v socializmu. Gre za prikaz pogumnih, prevečkrat nevidnih korakov. Scenarij in režija Majda Širca. Dokumentarni film Ženska II bo prikazan v sredo, 14. septembra, ob 10. uri v sekciji Panorama III.

Krištof Zupet – slikar. Krištof Zupet je ustvaril velik opus slik, risb, akvarelov, fresk, njegovi izjemni portreti pa so prave psihološke študije. Uspelo mu je izoblikovati svojstveno novo estetiko. Ob prikazovanju najpomembnejših del lahko gledalec spremlja njegovo portretiranje prijateljice Ifigenije Simonovič in prisluhne odlomkom iz Krištofovih dnevnikov, lucidnim zapisom o nastajanju umetnikovih del. Njegovo življenje je usodno zaznamovala bolezen. Prav s slikanjem ji kljubuje vse do danes. Scenarij je napisala Cvetka Bevc, režiral je Primož Meško. Prikazali ga bodo v sekciji Panorama IV v četrtek, 15. septembra, ob 10. uri, to bo filmska premiera.
Leteti! je film o največjih letalnicah na svetu in najdaljših poletih. Profil vseh letalnic je zarisal Janez Gorišek. Leta 1969, ko je bila postavljena letalnica bratov Gorišek v Planici, je bil svetovni rekord presežen kar štirikrat. Po letu 1985 so svetovne rekorde postavljali zgolj pri nas, vse do leta 2011, ko je Janez s sinom Sebastjanom sodeloval pri prenovi letalnice v norveškem Vikersundu. Johan Remen Evensen je že na treningu skočil 246,5 metra. Scenarij za dokumentarec je napisal Amir Muratović in ga tudi režiral. Prikazali ga bodo v soboto, 17. septembra, ob 9. uri v sekciji Panorama VII.

Tihotapci identitete govori o potovanju Novogoričana Ervina Hladnika Milharčiča ob slovensko – italijanski meji, kjer ugotavlja, kako je Drago Mislej Mef čez mejo 'švercal' električno kitaro, od kod Iztoku Mlakarju ideja, da svet ni resen, kako so z vsake strani "pobrali tabulše" Tminski madrigalisti in zakaj so aleksandrinke naredile pravo malo revolucijo. Scenarij Ervin Hladnik Milharčič in Marija Zidar, ki je film tudi režirala. Film bo premierno prikazan v nedeljo, 18. septembra, ob 14. uri v sekciji Panorama VIII.

TV Slovenija pa na FSF sodeluje tudi kot koproducent pri naslednjih dokumentarnih, igranih in animiranih filmih: Houston, We Have a Problem, Vse duše mojega telesa, Ita Rina – filmska zvezda, ki je zavrnila Hollywood, Mala šola uresničarije, Maček Muri, Princ Ki-Ki-Do, Transmedijski projekt Skrivnost barjanskega kolesa, Nočna ptica, Podlasica, Prvih 10 – Remake, Selitev, Nika in Zgodba o uspehu.


Fotografije: iz filmov

Služba za odnose z javnostjo RTV Slovenija