V prvi oddaji se bosta pomerila kantavtorja Aljaž Hrastar ... Foto: Robert Bogataj
V prvi oddaji se bosta pomerila kantavtorja Aljaž Hrastar ... Foto: Robert Bogataj
false
... in Jakob Kobal. Ta, prvi glasbeni izziv bo na sporedu 26. decembra ob 17.30 na TV SLO 1. Foto: Robert Bogataj
false
Kantavtorsko bosta znano skladbo torej preoblekla Jakob Kobal in Aljaž Hrastar. Foto: Arhiv V svojem ritmu
false
Indie rock skupini, ki se bosta pomerili v oddaji 2. januarja 2017, sta Mrfy in The Breaks. Foto: Arhiv V svojem ritmu
false
Jumpexx in Ayit se bosta pomerila v preobrazbi znane skladbe v elektroniko. Foto: Arhiv V svojem ritmu
false
Zanimiv izziv dobita tudi dva mlada benda, ki izvajata narodno - zabavno glasbo. Opero v narodno - zabavni preobleki bomo slišali 16. januarja ob 17.30 na TV SLO 1. Foto: Arhiv V svojem ritmu
false
Ali nam zares manjka funka, bomo izvedeli v oddaji, ki bo na sporedu 23. januarja. Igrali bodo Infuzija in Cava. Foto: Arhiv V svojem ritmu
false
V pop rock bosta svoj izziv predelali zasedbi The Illusion in The Takeover. Foto: Arhiv V svojem ritmu
false
Dve reggae zasedbi, ki se bosta 6. februarja trudili čim bolje odigrati izbrano skladbo, sta The Indicals in Good Vibrations. Foto: Arhiv V svojem ritmu



Dokumentarno – glasbena oddaja, namenjena mladim med 14. in 18. letom, razkriva mlade glasbene talente, ki so aktivni na različnih glasbenih področjih. Pravi glasbeniki seveda z zvrstjo prepletajo tudi svoj življenjski slog, kar opažamo tudi pri naših sodelujočih V svojem ritmu. Glasbene zvrsti, v katerih se bodo merile dvojice, pa so letos kantavtorstvo, indie rock, elektronska glasba, narodno-zabavna glasba, funk, pop rock in reggae.

Ustvarjanje mladih glasbenikov bodo ocenili znani slovenski glasbeniki in glasbene skupine (Adi Smolar, Jani Kovačič, Tomaž Štular in Janez Šter iz zasedb The Tide in Bordo, Tim Urbanya, Mike Vale, Gadi, Sergej Randjelović – RunJoe iz Elevators, Tabu, Red Five Point Star, Raggalution). Izbrali bodo najboljše v posamezni glasbeni zvrsti. V finalni oddaji, to bo 13. februarja, pa bo najboljšega med vsemi izbrala komisija v zasedbi Tomi Meglič, Nataša Nahtigal in Žiga Rezar.
Vsi zmagovalni bendi dvobojev v posamezni zvrsti bodo za nagrado posneli dve skladbi v studiu Radia Slovenija – v sodelovanju z ZKP RTV Slovenija bomo tudi tokrat izdali kompilacijo najboljših bendov V svojem ritmu 2. Najboljši bend vseh bendov letošnje sezone pa bo nagrajen s snemanjem videospota!
Dogajanje in informacije o oddaji lahko gledalci spremljajo na Facebook strani V svojem ritmu in na Youtube kanalu oddaje.
Scenarije za oddaje pripravljata Neža Prah Seničar in Maja Pavlin ob strokovni pomoči Monike Rijavec, režirajo jih Aleš Žemlja, Jaka Šuligoj in Siena Krušič.
***
Kantavtorstvo, 26. december 2016: Jakob Kobal vs. Aljaž Hrastar

Jakob Kobal je mlad kantavtor iz Idrije. S pomočjo kuhalnice je najprej pel skupaj s Siddharto, v osnovni šoli je igral v punk skupini Šundr; ko mu je mama kupila akustično kitaro, pa je odkril kantavtorstvo. Letos se je uvrstil na glasbeno lestvico EBBC, ki predstavlja najobetavnejše evropske mlade glasbenike. 12. januarja 2017 bo nastopil na največjem evropskem festivalu mladih izvajalcev in konferenci Eurosonic v Groningenu, kjer se vsako leto predstavi več sto glasbenih izvajalcev iz vse Evrope. Njegov cilj je ustvariti band, saj mu samota na odru ne ustreza.

Aljaž Hrastar
zelo dobro in natančno pomije posodo. Poleg tega pa zelo dobro pesni, sklada in igra. Vedno ga spremlja kitara, čeprav igra tudi klavir, harmoniko, ustno harmoniko, bas … Z liričnimi avtorskimi pesmimi pogosto nastopi na Daktarijevem odprtem mikrofonu, s kolegi in sestrama pa igra tudi v skupini Eni od sedmih milijard. Prihaja iz Jezera na Dolenjskem, v svet pa svojo glasbo pošilja tudi prek youtuba.

Žirija: Adi Smolar in Jani Kovačič.
Indie rock, 2. januar 2017: Mrfy vs. The Breaks

Iz Novega mesta prihaja četverica rockerjev po duši, imidžu in prepričanju. Mrfy je zasedba štirih prijateljev, odločenih, da s svojo avtorsko glasbo stopijo ob bok plejadi prepoznavnih glasbenih zasedb dolenjske regije. Pevec Grega živi za glasbo in v ustvarjalnem zanosu na placu za vaje večkrat tudi prespi, kitarist in multiinstrumentalist Tomaž pa gre še dlje – v očetovi delavnici si kitaro po svojem okusu in načrtu izdela kar sam! Ustvarjalno se gibljejo znotraj okvirjev spevnega indie rocka. Člani benda so Gregor Strasbergar (vokal, kitara), Tomaž Zupančič (kitara), Lenart Merlin (bas) in Rok Klobučar (bobni).
V Šempetru pri Gorici ustvarja in se razvija progresiven rockerski trio The Breaks, ki lomi vse, kar je v glasbi predvidljivega. Kot mnoge nadobudne mlade zasedbe z goriškega konca tudi Timi, Ajk in Alan svojo avtorsko glasbo snujejo v malem delovnem kontejnerju na velikem vrtojbenskem kamionarskem parkirišču. Brata Timi in Ajk izhajata iz Komba Zlatka Kavčiča, mednarodno priznanega tolkalca, ki poleg glasbenega znanja med mladimi že leta širi in spodbuja neukalupljen, ustvarjalen duh. The Breaks (Timi Vremec, vokal in bas, Alan Ferizovič, bobni, in Ajk Vremec, kitara) so ena tistih zasedb, ki jo bolj kot prepoznavnost in potrditev v javnosti zanima lasten izraz in glasbeno raziskovanje.
Žirija: Tomaž Štular in Janez Šter iz zasedb The Tide in Bordo.
Elektronika, 9. januar 2017: Maj Štrukelj,Jumpexx vs. Matija Škerjanec, Ayit

Umetniško ime si je Tržičan Maj nadel po skladbi svojega vzornika Hardwella Jumper in postal Jumpexx. Z glasbo ustvarja zgodbe. »Ustvarjanje svojih samplov je zelo pomembno, ker gradiš na svojem zvoku.« Njegov glavni kritik je dedek, posledica njegovega ustvarjanja pa je, da mora mlajši brat veliko časa preživeti sam ali s starši. V prostem času pleše rock'n'roll in popravlja računalnike. Sanja, da bo kot producent nastopil pred več 1000-glavo množico.
Matija Škerjanec z glasbenim imenom Ayit je v Ljubljani odraščal z rockom in etnom. Zdaj ustvarja elektronsko glasbo, še vedno pa začne na kitari in šele nato nadaljuje na računalniku. »Vedno, ko ustvarjam glasbo, sem sam s svojimi mislimi, še misli v bistvu izginejo, slabe, dobre, karkoli, samo v glasbi sem, v čisto tretjem svetu, res najbolje se takrat počutim.« Njegovo zatočišče so vagoni odsluženih vlakov, zelo rad sodeluje s kolegi, odlično se znajde tudi za mešalno mizo nad plesiščem in med ustvarjanjem 3-D modelov letal.
Žirija: Tim Urbanya in Mike Vale
Narodno-zabavna, 16. januar 2017: Me tri do polnoči vs. Mladi Belokranjci
Me tri do polnoči (sestre Kadilnik: Katja, kitaristka, Mihaela, basistka, in Veronika, harmonikarica). Dvojčici in njuna starejša sestra iz Brega pri Slovenskih Konjicah imajo glasbo v krvi, še posebej blizu jim je narodno-zabavna. »Ful je fino, da smo sestre, ker ena reče, da gremo vadit, pa gremo vadit, ni treba klicat, da bi zdaj imele uro, in podobno.« Ustvarjajo pesmi za svoje bližnje in nastopajo po vsej Sloveniji. Na odru so v tradicionalni tirolski opremi dirndlih, ki jih skrajšajo, da izgledajo bolj privlačne. Njihova največja oboževalka je njihova mama. Z ustvarjanjem želijo dokazati, da so tudi dekleta lahko uspešna v glasbeni zvrsti, v kateri prevladujejo moški.

Mladi Belokranjci
(Patrik Luka Cekuta, harmonikar, vokalist, klaviaturist, Matic Pašič, kitarist, vokalist, in Dino Subašić, basist, vokalist) so že v vrtcu v Semiču skupaj peli Ferrari polko, Patrik Luka pa je poskrbel, da so naredili tudi narodno-zabavni band in ustvarjajo avtorsko glasbo. Za besedila skrbi Dino, glavna tema je ljubezen, za redno zamujanje na vaje pa Matic, čigar vzornik je Slash. Sicer se fantje zgledujejo po mladih narodno-zabavnih bandih in se tudi sami odmikajo od tradicije. Ker še rastejo, na odru niso v nošah, ampak nastopajo v srajcah. »Če bomo boljši, bo to pomenilo, da prav delamo, neka nagrada zaradi dela,« pravijo.

Žirija: Gadi


Funk, 23. januar 2017: Infuzija vs. Cava

Infuzija jeljubljanska peterica mladih glasbenikov, ki nam ponuja infuzijo kvalitetnega funka in jazza. H glasbenemu ustvarjanju pristopajo zbrano in poglobljeno. Ob rednem študiju se zato večina članov izobražuje tudi na Konservatoriju za glasbo in balet. Vodja zasedbe Miha v svoje glasbeno ustvarjanje preliva tudi znanje z rednega študija elektrotehnike – doma si sam izdeluje kitarske efekte. Klaviaturist Matej, ki študira muzikologijo, pa poskrbi, da je zasedba tudi teoretično dobro podkovana o funku in zgodovini ostalih zvrsti glasbe. V bendu so Tina Ahačič (tenor saks, prečna flavta), Matej Kurinčič (klaviature), Miha Kerč (kitara), Anže Čanžek (bas), Tilen Javornik in alternacija Anže Mikulan (bobni).
S funkom, bluesom, rockom, jazzom in še s čim nas je zacoprala eksplozivna grosupeljska zasedbe Cava. Nel Daugul (bobni), Jošt Lampret (bas), Nikola Cava Cail Popović (vokal in kitara) in Matej Potokar (vokal in kitara) so predvsem nerazdružljivi prijatelji, ki jih poleg humorja in zabave druži ljubezen do glasbe, avtorsko raziskovanje in brskanje po svetovni glasbeni zapuščini. Talentirana četverica neukrotljive energije in glasbenega izraza svoje muziciranje rada preizkusi tudi na najbolj brezkompromisnem poligonu – na ulici. In ulica jih ima rada. Če ste imeli srečo, ste njihov tri ure trajajoč jam, začinjen s humorjem in improvizacijo, morda kdaj ujeli na Čopovi v Ljubljani.
Žirija: Sergej Randjelović – RunJoe iz Elevators


Pop rock, 30. januar 2017: The Illusion vs. The Takeover

The Illusion
so se pojavili v Pionirskem domu kot projekt za tekmovanje – in ostali. Avtorski dvojec tvorita Darian in Jan Leon, avtorja glasbe in besedil, ostali člani pa njune ideje še nadgrajujejo. Z všečnimi melodijami se gibljejo v polju pop-rocka, a včasih z dodatki funka in trših primesi presežejo okvire tega žanra. Njihov cilj sta druženje in zabava. Glasbo najdejo povsod, tudi v videoigrah, radi so na odru. »Nastop pred komisijo bomo vzeli zelo zares in pripravili všečen nastop,« pravijo Jan Leon Pfeifer (kitarist), Darian Tomašević (kitarist), Gaja Luna Skočir (bobnarka), Ana Marija Vencelj – Annie (vokalistka) in Andraž Turk (basist).

The Takeover
so zasedli Celje, natančneje Gimnazijo Celje – Center, in se razpršili še na I. Gimnazijo. Tisti, ki po šefovsko največkrat grdo gleda, je Anže Zaveršnik, za to krivi z glasbo prepojene gene; tisti, ki je največkrat deležen grdega pogleda, je Anže Lečnik. Za to ne krivi nikogar. Za pop-rock so se odločili, ker je to žanr, ki jih povezuje, sicer pa vsak ustvarja tudi v drugih vodah. Naloge se bodo lotili resno: »Poskusili bomo biti čim boljši, ne glede na vse, kar se bo zgodilo,« se bodo borili Aljaž Šumej (vokalist, klaviaturist), Gašper Zevnik (basist), Anže Zaveršnik (kitarist) in Anže Lečnik (bobnar).
Žirija: Tabu

Reggae, 6. februar 2017: The Indicals vs. Good Vibrations

Dvojni bivalni kontejner (ker je enojni premajhen) se na vrtojbenskem parkirišču trese v ska in reggae ritmih, kadar v njem vadi 8-članska zasedba The Indicals. Pet fantov in dve punci radi preigravajo legendarne koščke ska zgodovine, vedno večji pa je tudi nabor njihovih avtorskih skladb. The Indicals so razgibana in energična skupina – na njihovih koncertih miga in poplesuje tudi najbolj stoičen poslušalec. Pri avtorskem ustvarjanju se žanrsko ne omejujejo, a ker so vsi v osnovi vsi pozitivci, jih po navadi odnese značilen skajevski »off beat«. Letos so nastopili na mednarodnem Overjam International Reggae Festivalu, pohvalijo pa se lahko tudi s prvencem Nima Kej Bet. The indicals so Tilen Kravos & Hana Jerončič & Kaja Stegovec (vokali), Gregor Loco Locatelli (kitara, vokali), Jakob Pepi Leban (pozavna, vokali), Nejc Drole (trobenta), Nik Vuga (klaviature), Jan Nanut (bas kitara), Luka Zidarič (bobni), Urban Nemec (tolkala).

Good Vibrations
so kar 10-članska reggae-ska zasedba, s pogostejšimi odkloni v reggae. Zaradi njih otroci vrtca na Brezovici bivajo in se igrajo na pozitivnih vibracijah, saj zasedba vadi v zaklonišču vrtca, sredi igrišča. Vseh deset članov zasedbe je glasbeno izobraženih, večina prihaja z ljubljanskega Konservatorija za glasbo in balet. Zato je njihov pristop k muziciranju študioznejši, kar pa njihovi glasbi ne vzame prepričljivosti in spontanosti. Temu s prve roke pritrjuje tudi pozavnist Jakob, ki je skupni imenovalec obeh zasedb, The Indicals in Good Vibrations. V slednjem so torej Rebeka Bogataj (vokal), Primož Podobnik (bobni), Danijel Bogataj (kitara, vokal), Ilj Pušnik (bas kitara), Jan Adamek (klaviature, vokal) in Jakob Leban (pozavna, spremljevalni vokal).
Žirija: člani zasedb Red Five Point Star in Raggalution


Služba za odnose z javnostjo RTV Slovenija

Fotografije: Robert Bogataj in grafika iz oddaje