Spletna stran projekta Selsi.
Spletna stran projekta Selsi.

Služba do dostopnost programov RTV Slovenija skrbi za to, da so televizijske, radijske in spletne vsebine dostopne tudi osebam z različnimi oviranostmi. Tehnike dostopnosti, ki jih ponujamo, so zvočni opisi in zvočni podnapisi, tolmačenje v slovenski znakovni jezik ter podnapisi za gluhe in naglušne. Informacije v prilagojeni obliki pa potrebuje tudi zelo širok krog ljudi, ki običajne novice težje razumejo. Zato v okviru MMC RTV SLO nastaja poseben novičarski portal ENOSTAVNO.INFO, na katerem so na voljo novice v lažje razumljivi slovenščini. Tehniko lahkega branja oziroma lažje razumljivega in preprostega jezika se je do sedaj večinoma raziskovalo v pisni obliki, vedno bolj v ospredje pa prihaja tudi raba lažje razumljivega jezika v govorjenih okoljih, na primer tudi televizijskih ali radijskih novicah. Prav zato je RTV Slovenija pristopila k projektu SELSI (Spoken Easy Language for Social Inclusion oz. Govorjeni lahki jezik za družbeno inkluzijo), ki ga koordinira Zavod Risa.

Partnerji projekta SELSI so si zadali, da bodo razvili priporočila in smernice za govorjeni lahki jezik ter ustvarili večjezikovno spletno orodje. Rezultate projekta bodo prikazali na zaključni konferenci v Ljubljani, 17. oktobra.

Zaključna konferenca projekta SELSI: Tako lahko – Govorjeni lahki jezik za družbeno vključevanje.

Kje: City Hotel Ljubljana, Slovenija ali prek spleta.

Zaključni dogodek bo potekal v dveh delih. Prvi del, mednarodna konferenca z naslovom Tako lahko – Govorjeni lahki jezik za družbeno vključevanje, bo potekal 17. oktobra 2024 v City Hotelu Ljubljana ter prek spleta. Na konferenci bodo strokovnjaki razpravljali o uporabi govorjenega lahkega jezika v različnih okoljih, s posebnim poudarkom na pravnem in zdravstvenem sektorju. Predstavljeni bodo rezultati raziskav in priporočila za nadaljnjo uporabo govorjenega lahkega jezika, ki je bistven za izboljšanje dostopnosti informacij in vključevanja oseb z intelektualno oviranostjo v družbo.

Glavni jezik konference bo angleščina, udeležencem pa bo zagotovljeno prevajanje med angleščino in slovenščino.

Drugi del dogodka, praktična predstavitev spletnega orodja SELSI, bo potekal 24. oktobra 2024 med 13.00 in 14.30 prek spleta. Spletno orodje SELSI je namenjeno lažji uporabi govorjenega lahkega jezika v različnih profesionalnih in družbenih okoljih.

Več o projektu SELSI: https://selsi.eu/sl/