Dvojezična krajevna tabla za Pliberk. Foto: Reuters
Dvojezična krajevna tabla za Pliberk. Foto: Reuters

Avstrijska ministrica za varstvo okolja, energijo in mobilnost Leonore Gewessler je na železniški postaji v Pliberku odkrila dvojezično tablo z imenom postaje. Slovesnosti se je udeležil državni sekretar na ministrstvu za pravosodje Milan Brglez, in sicer na povabilo koroške Slovenke in poslanke Zelenih v parlamentu na Dunaju Olge Voglauer, ki je glavna pobudnica postavljanja dvojezičnih tabel na železniških postajah v dvojezičnih občinah.

V izjavi za medije je poudaril, da gre pri postavljanju dvojezičnih tabel na avstrijskem Koroškem za interese Slovenije po ohranitvi dvojezičnosti kot tudi za spoštovanje določb Avstrijske državne pogodbe. Do konca leta naj bi bile table postavljene na vseh postajah v dvojezičnih občinah. "Gre za nujno potrebne majhne korake za tukajšnjo ohranitev slovenskega jezika," je dejal Brglez.

Ob tem je komentiral tudi sprejetje osnutka novele zakona o organizaciji sodstva, ki bi razširila območje dvojezičnega sodstva na skoraj celotno dvojezično območje, so sporočili z ministrstva za pravosodje. Dejal je, da se zaveda, da to terja potrpljenje, saj je za sprejetje potrebna dvotretjinska parlamentarna večina.

Narodni svet koroških Slovencev (NSKS) medtem obeta, da bodo dvojezične napise postavili tudi v notranjosti železniških poslopij in na avtobusnih postajah, poroča slovenski program avstrijske radiotelevizije ORF.

Nov dvojezični napis v Pliberku