V avditoriju furlanske kulture v Gorici je Evropsko združenje za teritorialno sodelovanje (EZTS) GO danes predstavilo projekte, financirane v okviru razpisa sklada za male projekte GO! 2025 iz leta 2023. Gre za 44 projektov, ki pokrivajo področje kulture ali pa so vezana na določeno območje – v prvi vrsti Novo Gorico in Gorico z okolico.

Foto: go_2025
Foto: go_2025

Poskrbeli bodo tudi za usposabljanje več kot 1000 ljudi na omenjenih področjih, piše v sporočilu za javnost.

Ob predstavitvi projektov so prisotne pozdravili nekateri institucionalni predstavniki: predsednik EZTS GO Paolo Petiziol, župana Občine Gorica in Mestne občine Nova Gorica Rodolfo Ziberna in Samo Turel ter odbornica za finance Dežele Furlanije - Julijske krajine Barbara Zilli.

"Evropska prestolnica kulture je odlična priložnost za naložbe ne le v kulturne dogodke, temveč tudi v projekte z raznolikih področij, ki vplivajo na življenje čezmejnih državljanov. GO! 2025 je tako izjemna razvojna priložnost za skupno čezmejno območje. Mali projekti bogatijo širši prostor s tkanjem novih povezav in utrjevanjem obstoječih odnosov," so besede Petiziola povzeli v EZTS-ju.

Sklad za male projekte GO! 2025 je financiran iz programa Interreg VI-A Italija-Slovenija 2021–2027 z evropskimi sredstvi s približno 4,5 milijona evrov. Dejavnosti prvega razpisa so bile financirane tudi z dodatnimi 3,2 milijona evrov s strani Dežele Furlanije - Julijske krajine, so še sporočili iz EZTS-ja.

Tudi onkraj meja Gorice in Nove Gorice
Financirane projekte so predstavile njihove vodje Lara Devetak, Greta Modula in Maja Radovanović. Znotraj kulturnih projektov so pokrita področja kina in filmov, muzejev in kulturne dediščine, gledališče in ples, glasba, jezik in promocija kulture. V kategoriji območje pa so podkategorije enogastronomija, turizem in šport. Projekti se umeščajo v široko območje, ki zajema v prvi vrsti Novo Gorico in Gorico z okolico, pa tudi Ljubljano, Trst, Ajdovščino, Oglej, Postojno, Benetke, Videm, Koper, Sežano in Treviso.

Poleg predstavljenega prvega razpisa je bil letos objavljen še drugi razpis. Lestvica s financiranimi projekti bo predvidoma objavljena prihodnji teden. Za drugi razpis Sklada za male projekte je na voljo nekaj manj kot 1,5 milijona evrov.