Jelinčič se ne strinja z državno politiko do Hrvaške. Foto: BoBo
Jelinčič se ne strinja z državno politiko do Hrvaške. Foto: BoBo


V knjigi, ki sta se je resneje lotila po razglasitvi arbitražne odločbe konec junija lani, sta avtorja zapisala, kje naj bi bile slovenske meje, kaj bi morala Slovenija po njuni presoji dobiti nazaj in kako. Knjiga je sestavljena iz številnih dokumentov, zemljevidov in časopisnih izrezkov, ki sta jih med drugim pridobila iz različnih arhivov. Jelinčič je prepričan, da bo ta knjiga "spremenila zgodovino".

Jelinčič je na predstavitvi v prostorih svoje stranke arbitražno odločbo označil za grozljivo. Kritičen je bil tudi do slovenskih politikov in pravnikov, ki so sodelovali v okviru arbitražnega postopka, češ da niso upoštevali vseh dejstev oz. so privzeli napačno utemeljeno stanje.

Pri tem je ponovil svoja stališča, da bi morala biti meja določena na podlagi tega, s kakšnim ozemljem je Slovenija oz. so slovenske dežele leta 1918 vstopile v južnoslovansko kraljevino.

To je menil tudi Lenarčič. Po njegovi oceni bi sodišče te meje sprejelo, če bi mu le predložili potrebno dokumentacijo in zemljevide.