V petkovi etapi je šlo res visoko. Foto: Reuters
V petkovi etapi je šlo res visoko. Foto: Reuters

Gost tokratne epizode podkasta Tour 202, nekdanji profesionalni kolesar, zdaj pa trener Jure Zrimšek, je Pogačarjev novi podvig pospremil z navdušenjem: "Tadejev način dirkanja je zelo napadalen. Če napadaš, si večkrat uspešen, sploh če imaš njegov značaj. Igra se na kolesu. Dokler je kolesarstvo igra, je vse videti lepo. Sprememba trenerja je gotovo pripomogla. V vseh športih v večini primerov sprememba, nekaj novega, pomeni več motivacije in želje po tekmovanju. Očitno sta se zelo ujela."

Sorodna novica Pogačar na Isoli 2000 razblinil še zadnje upe tekmecev

K letošnjim neverjetnim predstavam Slovenca je pripomoglo več stvari – poleg novega trenerja po mnenju Jureta Zrimška tudi napredek na področju opreme pri ekipi UAE in poznavanje klancev, na katerih kolesarji dirkajo. Pogačar je imel na teh cestah pred Dirko po Franciji priprave, zadnji klanec 19. etape je večkrat prevozil, zdaj pa mu je poznavanje tega predela uspelo izkoristiti: "Zelo pomembno je, da kolesar pozna klanec – nekaj odstotkov je lažje. Veš, kje je najstrmejši naklon, kje so ovinki. Če klanec večkrat odpelješ, dobiš občutek, kdaj moraš pospešiti in kdaj prihraniti moči. Fantje, ki tekmujejo za dobro generalno uvrstitev, gredo vse klance pogledat in jih velikokrat prevozijo na pripravah."

Pogačar je zatrl poskus Visme, saj ji na koncu ni uspelo dobiti niti etapne zmage, ki jo je napadala. Pogačarja ji ni uspelo streti. Šef moštva UAE Mauro Gianneti poudarja, da Visma ni pozabila na skupno razvrstitev in se preprosto zadovoljila z etapno zmago, a da so na trasi odločale noge in ne taktika: "Menim, da je bil Vismin načrt napad. A s pripravljenim načrtom, ki ga sestaviš zjutraj, se moraš pomeriti z drugimi ekipami, ki imajo prav tako svoje načrte. Potem je tukaj še moč v nogah ... Jonas ni imel najboljšega dneva in ni mogel slediti."

Sorodna novica Vingegaard priznal predajo: Boja za prvo mesto je konec!

Zrimšek je v podkastu Tour 202 dodal, da se kolesarji med sabo dobro poznajo in da Jonas že nekaj dni ve, da je brez znatne Tadejeve krize Tour zanj izgubljen, zaradi česar se bolj osredotoča na boj za drugo mesto z Remcom Evenepoelom.

Pogačar ima pred drugouvrščenim Dancem več kot pet minut prednosti, sedem pred tretjim, četrti v skupni razvrstitvi pa zaostaja že 15 minut. Za nameček je Slovenec pred manj kot dvema mesecema za deset minut dobil Giro. Poročevalec Vala 202 na prizorišču Dare Rupar pravi, da smo lahko veseli, da živimo v času asa, ki bo v tej sezoni rožnato ali rumeno majico nosil na skoraj 40 etapah.

Jure Zrimšek: Tadej Pogačar se igra na kolesu, trenutno je en korak pred vsemi