Pozdrav Vingegaarda in Pogačarja na startu 19. etape v Embrunu, ko je Danec še verjel, da lahko s taktičnim napadom na vse ali nič obrne letošnji boj za rumeno majico. A že sredi etape je Vingegaard preklical napad, v cilju pa tudi v besedah priznal premoč Slovenca in mu pripisal tretjo skupno zmago na Dirki po Franciji. Foto: Reuters
Pozdrav Vingegaarda in Pogačarja na startu 19. etape v Embrunu, ko je Danec še verjel, da lahko s taktičnim napadom na vse ali nič obrne letošnji boj za rumeno majico. A že sredi etape je Vingegaard preklical napad, v cilju pa tudi v besedah priznal premoč Slovenca in mu pripisal tretjo skupno zmago na Dirki po Franciji. Foto: Reuters

Brez posega višje sile je 111. Dirka po Franciji odločena. Tadej Pogačar ima pet minut prednosti pred branilcem naslova in sedem minut pred najboljšim mladim kolesarjem dirke.

"To je bila kraljevska etapa Toura, bi lahko rekli. Vsaj ena najtežjih, če ne kraljevska. Tu smo skoraj en mesec pred Tourom trenirali. Fantom sem že govoril, kako bomo vozili, kje bom napadel, in točno tako smo storili. Napadel sem točno tam, kjer sem želel. Zmaga je bila nato le bonus," je v prvem odzivu za RTV Slovenija dejal Pogačar.

Sorodna novica Pogačar na Isoli 2000 razblinil še zadnje upe tekmecev

Ocenil je tudi klanec Bonette (22,9 km/6,9 %), ki je kolesarje peljal kar na 2802 m nadmorske višine: "Res je strah vzbujajoč. Tudi ko smo prišli na vrh, sem pogledal Adama Yatesa in mu le dejal: 'Uf, kako dolg je ta klanec.' K sreči smo imeli dobro ekipo, dobro smo odpeljali oba klanca pred zadnjim. Nismo šli z glavo skozi zid. Dobro smo dirkali in kot ekipa pokazali, da smo odlični."

Tudi na četrti gorski etapi še stopnjeval prednost

Če je pred natanko letom dni na Touru 2023 umrl na prelazu Loze in izgubil vse možnosti za skupno zmago, je tokrat brez težav preživel visoko nadmorsko višino in na poti do Isole 2000 popolnoma dotolkel najbližja tekmeca.

Zdaj na 19. etapi je Danca in Belgijca na cesti prehitel za 1:42. S tem je Slovenec le še stopnjeval časovne dobičke v primerjavi z Vingegaardom. Na 15. etapi na Plateau de Beille je kapetana čebel prehitel za 1:08, na 14. etapi na Pla d'Adet za 39 sekund, na 4. etapi čez Galibier pa je Pogačar proti svojemu velikemu tekmecu na cesti pridobil 37 sekund.

Pogačar po 19. etapi: Etapna zmaga kot bonus

Opravil sem svoje delo. Vlekel sem na vso moč, kolikor daleč se je dalo, nato sem začel potiskati s komolci, kar se je videlo. Od 15. etape dalje sem bil nekoliko bolan. Veliko je bolezni v karavani, a očitno ni bilo prehudo in sem prebrodil to. Tadej je v zadnjih dneh pokazal noro formo. Niti nismo vedeli točno, kakšno je stanje pred nami. Radijske povezave ob vznožju ciljnega vzpona niso dobro delovale, nato še ves hrup množice navijačev in res nismo poznali zaostankov in stanja pred nami.

Adam Yates, Pogačarjeva desna roka

Nič od pričakovanega napada Danca na Bonettu

"Sprva smo mislili, da Vingegaard načrtuje napad na Bonette. A smo ob našem narekovanju tempa ugotovili, da tudi ubežniki v ospredju vozijo oster tempo in očitno gredo po etapno zmago," je Pogačar potrdil, da je med vzpenjanjem na Cime de la Bonette pričakoval napad prvega zasledovalca.

Odsotnost napada nizozemske ekipe in Vingegaardov videz v cilju sta povedala, da se je tudi zmagovalec zadnjih dveh Dirk po Franciji sprijaznil z letošnjim razmerjem moči. Pogačar je zdaj na pragu tretje skupne zmage na dirki vseh dirk.

Ključne višinske priprave na cilju 19. etape

"Ta zmaga mi zagotovo veliko pomeni, saj smo bili tu pred Tourom. Vsak dan smo šli čez ta 16 kilometrov dolg klanec. Ustvaril sem si res solidno prednost, zato lahko grem, ne bi rekel ravno s sproščeno glavo v naslednja dva dneva, ampak brez pritiska in to veliko pomeni za glavo v zadnjih dneh," je Pogačar dodal za RTV Slovenija.

V pogovoru za prireditelja ASO je gorenjski volk dejal: "Tukaj smo trenirali skoraj ves mesec med Girom in Tourom. Ni bilo lahkega dne, saj si se moral vedno vrniti po tem vzponu na Isolo 2000. Že na višinskih pripravah smo se pogovarjali in dogovorili, kako bomo dirkali na 19. etapi. Stoodstotno izpeljan načrt!"

Pogačarjev skok, s katerim se je otresel tekmecev

V zadnjih dveh kilometrih že malce prazen

Pogačarjev napad se je zgodil devet kilometrov pred ciljem, na 14-odstotni klančini. Nato je polovil ubežnike dneva, pri čemer je za vodilnim Matteom Jorgensonom zaostajal že 2:45. Najmočnejšo trojico je ujel dva kilometra pod vrhom – najprej Richarda Carapaza, ki mu je prevzel pikčasto majico, takoj zatem Simona Yatesa in malce pozneje še Jorgensona. A pred ciljem se je nenavadno veliko oziral nazaj.

"Malce sem bil že prazen v zadnjih dveh kilometrih. Ko sem ujel Carapaza in Simona Yatesa, sem bil na meji, a sem pred seboj videl Jorgensona, da mu tudi ne gre več najbolje. Sem se potrudil in šel mimo njega, nato pa sem se oziral nazaj, če bi se morebiti vrnil in me presprintal. Bil je izredno močan, kapo dol Matteu in vsem ubežnikom," je za ASO pojasnil zmagovalec 19. etape.

Da, to je bil načrt. Vedeli smo, da na najstrmejšem delu lahko ustvarimo največjo razliko. Načrt je bil, da osvojimo etapo. Tukaj smo opravili višinske priprave, poznamo ceste. Na koncu je bilo kar tesno, a nam je uspelo. Tadej je najverjetneje v najboljši formi kariere. Neverjeten! Osebno: lepo je biti del nečesa zgodovinskega, prezadovoljen sem s tem.

Pogačarjev pomočnik Joao Almeida

Drugo leto zapored razočaranje Američana

25-letni Američan iz Idaha res ni pretirano izgubljal in je v cilj prišel 20 sekund za Slovencem. "Razočaran. Preprosto razočaran. Vem, da najbrž ne bi smel biti preveč razočaran, a to je občutek, ki prevladuje. Bil sem tako blizu. S Tourom sem v slabih odnosih, kar zadeva etapne zmage," je za tuje medije v cilju povedal zmagovalec letošnje etapne dirke Pariz–Nica in klasike Dwars door Vlaanderen.

"Ko sem slišal, da prihaja, sem že imel slabo slutnjo. Tudi če bi se lahko še vedno držal njegovega kolesa, sem vedel, da me bo v vsakem primeru premagal," je Jorgenson povedal, da je hitro izgubil upanje na etapno zmago. Že lani v dresu Movistarja je bil odlično na poti na etapi s ciljem na vulkanu Puy de Doma, a ga je v zaključku ujel in prehitel kanadski veteran Michael Woods.

Vingegaard zdaj osredotočen na dvoboj z Evenepoelom

"Prvotni načrt je bil, da sva z Wilcom Kledermanom satelitska kolesarja za Jonasa Vingegaarda. Toda potem so naju obvestili, da naj greva po etapno zmago. Wilcu se moram izredno zahvaliti, ker je tako dober ekipni kolega. Ni postavljal nobenih vprašanj in se je popolnoma žrtvoval. Ogromno mu dolgujem. Trudil sem se po najboljših močeh, vendar se mi ni izšlo," je Jorgenson za belgijsko javno športno televizijo Sporza potrdil, da je Visma Lease a Bike načrtovala veliki napad, ki pa ga ni bilo.

Jonas Vingegaard ob prihodu v cilj, ko je bilo vidno, da je za njim dan razočaranja, kar je nato potrdil tudi v izjavah. Kralj zadnjih dveh Tourov je predal krono. Foto: Reuters
Jonas Vingegaard ob prihodu v cilj, ko je bilo vidno, da je za njim dan razočaranja, kar je nato potrdil tudi v izjavah. Kralj zadnjih dveh Tourov je predal krono. Foto: Reuters

"Nisem imel dobrega dne. Sredi etape sem moral spremeniti pristop in se odpovedati napadu za zmago. Zaradi tega načrta sta bila Jorgenson in Kelderman tudi v begu. Vendar namesto napada sem se posvetil samo še sledenju drugim," je Vingegaard za ITV priznal spremembo načrta sredi petkove etape.

"Nekaj me lovi ... Pričakovano, ob le mesecu in pol pravih priprav za Tour. Že od začetka sem govoril: noro je, da se bom boril za zmago. To mi je uspevalo dva tedna in pol. Boja za prvo mesto je konec, ni pa še konec boja za drugo in tretje mesto," je Vingegaard uradno potrdil predajo rumene majice. Večino ciljnega vzpona je Vingegaard prevozil v zavetrju Remca Evenepoela, ki je večkrat pospešil, a se ni mogel otresti kapetana Visme. Razlika med Dancem in Belgijcem ostaja 1:58, lahko to kapetan Soudal QuickStepa obrne v svojo korist?

Bo Pogi na domači etapi res zgolj užival in pustil beg naprej?

Ob majskem osvajanju Dirke po Italiji je Pogačar pobral kar šest etap, kar bi lahko ponovil tudi ob prihajajoči skupni zmagi na Dirki po Franciji. Tako na 20. kot 21. etapi je favorit dneva, navsezadnje gre za dirkanje po njegovih domačih cestah za trening. Foto: AP
Ob majskem osvajanju Dirke po Italiji je Pogačar pobral kar šest etap, kar bi lahko ponovil tudi ob prihajajoči skupni zmagi na Dirki po Franciji. Tako na 20. kot 21. etapi je favorit dneva, navsezadnje gre za dirkanje po njegovih domačih cestah za trening. Foto: AP

V soboto bo na sporedu še ena zelo zahtevna, a kratka etapa, vendar na precej nižjih nadmorskih višinah. Kolesarje čaka 132,8 km dolga žaga gor in dol od Nice do vrha prelaza Couillole (15,7 km/7,1 %) s kar 4600 višinskimi metri.

"Če bo jutri peklensko vroče, se zna marsikaj zgoditi. Zame je to najlepša etapa na Touru. Poznam vsako luknjo na cesti. Se že veselim jutrišnjega dne, a pustimo to za jutri," je pogled proti domači etapi usmeril Pogačar v izjavi za RTV Slovenija, medtem ko je za tuje medije nakazal, da morebiti vendarle ne bo šel po novo etapno zmago.

"Naj gre beg naprej in uživajmo na cestah in vzponih, kjer treniram že vso profesionalno kariero. Zdaj sem s štirimi zmagami uravnotežil lanski Tour, ko sem dobil dve etapi. Zdaj lahko rečem, da na vsaki Dirki po Franciji osvojim po tri etape. Precej noro in sem ponosen na to," se je smejalo Pogačarju na Isoli 2000, kjer je po majski zmagi na Dirki po Italiji v mesecu juniju skoval formo in načrt za tretjo osvojitev Dirke po Franciji. Do cilja v Nici je le še 167 km in dva tekmovalna dneva.

Pogačar dobil tudi najtežjo etapo Toura