Novak je bil s Pogačarjem ob zmagi na Giru. Foto: Val 202
Novak je bil s Pogačarjem ob zmagi na Giru. Foto: Val 202

Domen Novak, eden od sedmih slovenskih kolesarjev, ki nastopajo v svetovni seriji, v novi oddaji podkasta Tour 202 razlaga, kako pomembna je bila odločitev, da je Tadej Pogačar zamenjal trenerja. Španec Javier Sola je s 25-letnikom s Klanca pri Komendi začel delati konec lanskega leta: "Tadejeva najboljša odločitev je bila menjava trenerja. Javier Sola tople vode ne odkriva, ampak v delu 110-odstotno uživa. Vedno je na razpolago. Ni pomembno, koliko je ura. Vedno je pripravljen pomagati.”

Sorodna novica Zgodovinski dvojček: Pogačar majice vodilnega ni nosil le na treh etapah

Zdaj je začel več delati
Slovenski državni prvak na cestni dirki dodaja, da je Pogačar poleg izjemnega napredka v teh letih spremenil tudi miselnost: "Prva dva Toura smo se s fanti včasih hecali in rekli: 'Pil je pivo, jedel pico in igral playstation ter zmagal Tour de France, ker je bil res takšen talent.' Zdaj je začel zelo delati. Poleg treninga imamo še druge dejavnosti, od masaž in raztegovanja do prehrane."

Novak je imel maja pomembno vlogo pri Pogačarjevi osvojitvi rožnate majice na Dirki po Italiji. Kar nekaj ugibanj je bilo, ali bi lahko po osvojenem dvojčku Giro in Tour napadel še na Dirki po Španiji. Na primeru Seppa Kussa, ki je lani odšel na vse tri tritedenske dirke, letos pa manjka zaradi poškodb, lahko vidimo, da je to izjemno naporno in da bi se na dolgi rok lahko tudi pri Tadeju poznalo.

Prav je, da ne gre v Španijo
"Mislim, da bi bila to nespametna odločitev, da bi šel še na Vuelto. Da, zmagati na vseh treh grand tourih se sliši nekaj posebnega, ampak ne vemo, kakšne posledice bi to pustilo. Menim, da je zanj letos zelo mamljivo svetovno prvenstvo, saj je trasa podobna dirki Liege–Bastogne–Liege," dodaja starejši od dveh Slovencev pri moštvu Emiratov.

Sorodna novica Pogačar se je tudi zaradi zadnjih dveh Tourov razvil v svojo najboljšo različico

Pri tej ekipi ima še en Slovenec zelo pomembno vlogo. Andrej Hauptman opravlja delo športnega direktorja in je eden glavnih akterjev za izjemen dosežek, ne le Tadeja Pogačarja, temveč celotnega moštva UAE Team Emirates na letošnji francoski pentlji.

Hauptman razume novodobno kolesarstvo
"Ko je Hauptman na dirki, ni treba veliko razmišljati. Mislim, da je eden največjih strokovnjakov na svetu, kar zadeva taktiko, kot športni direktor. Menim, da razume novodobno kolesarstvo in zelo dobro prebere kolesarja. Kadar koli ga poslušaš, se dobro dirka. Ima ta instinkt," je z izbranimi besedami govoril Domen Novak ter kot zanimivost opisal, kako ga je najboljši kolesar na mednarodni lestvici privabil v ekipo.

"Včasih lahko reče, katerega kolesarja bi imel ob sebi, da bi mu pomagal. Deluje, da sem mu bil všeč. Pogovarjati smo se začeli na Giru leta 2020 in kmalu po dirki smo se dogovorili. Tadej me je poklical in dejal, da bi me rad imel v ekipi in da bi dirkal z njim. Očitno je videl, da nisem zmagovalec, ampak odličen delavec,” je še dodal.

Domen Novak: Najboljša Tadejeva odločitev je bila menjava trenerja