153 Pogačar s 6. etapo na Touru končuje 6. sezono SOS-odmeva

Voditelja podkasta SOS-odmev Slavko Jerič in Toni Gruden sta v zadnji epizodi šeste sezone analizirala sklepni del 111. Toura, ki ga je dobil Tadej Pogačar.

Vabljeni k poslušanju

11. etapa marsikoga prevarala
Kapetan UAE-ja je letos kolesaril v slogu številke 6, saj je dobil po šest etap tako na Giru kot Touru. "Rodil se je natanko 50 dni po tem, ko je Marco Pantani leta 1998 dokončal svoj dvojček Giro in Tour, ki je bil sploh zadnji do Tadejevega uspeha. Pri tem ni nepomembno, da majice vodilnega na omenjenih dirkah ni nosil le v treh etapah. Po koncu Dirke po Franciji se zdi skoraj neverjetno, da so nekateri po 11. etapi, v kateri ga je v sprintu ukanil Jonas Vingegaard, že razmišljali, da letos ne bo mogel do zmage. Nato pa je dobil kar pet od zadnjih osmih etap, kar je osupljiv zaključek," je prve misli strnil Gruden.

Sorodna novica Hvastija: Pogačar tudi sam sebi dokazuje, da je najboljši

Stopničko boljši od vseh drugih
V prejšnji epizodi, v kateri je bil gost Martin Hvastija, so sogovorniki menili, da je bolj verjetno, da Pogačar v zadnjih treh dneh dobi vse tri etape, kot da bi varčeval z močmi za olimpijske igre v Parizu. In natanko to se je zgodilo. "Osvojil je tri etape, s čimer je dokazal, da je preprosto lačen zmag in v tem trenutku, če upoštevamo napore treh tednov, stopničko višje od vseh preostalih pretendentov," je dodal Jerič.

Najboljši ekipi si ne podarjata zmag
UAE je priprave na Dirko po Franciji opravil na Isoli 2000, kjer je Pogačar v petek mojstrsko dobil gorsko etapo. Pri tem je slišal nekaj kritik, da si preveč želi zmag in je pri tem preveč agresiven, v tem sta v preteklosti prevladovala predvsem Lance Armstrong in Tom Dumoulin. "O Armstrongu ne bi izgubljal besed, bolj me je presenetilo, da je isto misel ponovil direktor Visme Merijn Zeeman pred startom sobotne etape. Temu se lahko le nasmejemo. Najbolj se spomnim lanskega Col de la Loza, po katerem je Tadej v sloviti izjavi dejal, da je že 'umrl' in odklopil, šele nato je prišel ta Vingegaardov atomski napad, v katerem se je odpeljal proti vrhu, in tako je na koncu zraslo tistih sedem minut. Prav rad bi dočakal položaj, v katerem bi Vingegaard ali Jorgenson podarila zmago na primer Marcu Solerju. To sta največji in najuspešnejši ekipi, ki največjim tekmecem ne prepuščata etap," je bil slikovit Gruden.

Sorodna novica Pogačar dobil kronometer, potrdil zmago na Touru in nasledil Pantanija

Visma preprečila darilo Carapazu
Jerič je k temi podarjanja dodal: "Te besede iz Visme so bile res nenavadne, sploh iz vidika naslednjega dne, ko je UAE na prvem prelazu nameraval 'podariti' Richardu Carapazu zadnjo točko, saj si je želel teoretično potrditi pikčasto majico, potem pa je mimo švignil Jorgenson, kar je bilo malce ironično." Gruden pa je razširil še zgodovinski kontekst: "Tukaj je šlo mogoče tudi za breme ekipe Movistar. Ta španska ekipa je dostikrat dirkala proti Carapazu."

Največ pridobil pri spustu
Pogačar se je ob predstavitvi izjemno razveselil sklepnega dela dirke, saj so to njegove domače ceste, ki jih je res natančno poznal. Jerič je povzel: "V več izjavah je poudaril, kako je šel že Urški na živce, ker sta stalno vozila po trasi kronometra. Poznavanje je najbolj izkoristil pri spustu, pri katerem si je pred tekmeci nabral glavnino prednosti." Pogačar je ob vsakem končnem skupnem slavju tudi dobil kronometer.

Sorodna novica Pogačar: Na zadnjih dveh Tourih vedno nekaj napak, letos pa je bilo vse popolno

Skoraj na pol poti do (novega) rekorda
Skupaj ima na Dirki po Franciji že 17 etapnih zmag, s čimer se je skoraj na polovico približal novemu rekorderju Marku Cavendishu (35). Gruden je o morebitnem lovu na ta rekord dejal: "Po predstavah in občutku, kako naj bi se risale etape v prihodnje, je to mogoče, sploh če ohrani svoj pregovorni pospešek, eksplozivnost in sprint navkreber. Zagotovo bo v igri, ampak po drugi strani to pomeni vsaj še pet, šest let izredne konkurenčnosti, vsaj za etapne zmage. Pri tem bo potrebne tudi veliko sreče z zdravjem in poškodbami."

Največje rivalstvo v zgodovini
Kolesar s Klanca pri Komendi je postal deveti kolesar s tremi zmagami na Dirki po Franciji, pri tem pa je celo najmlajši s tem dosežkom. Gruden je pred leti postavil tezo, da šampioni najlažje pridejo do druge zmage na Touru (kar sta pozneje dokazala tako Pogačar kot Vingegaard), zdaj pa razmišlja: "Spremljamo največje rivalstvo v zgodovini Dirke po Franciji, Tadej in Jonas sta bila namreč štirikrat zapored hkrati na prvih dveh mestih, kar je zgodovinski dosežek. S tem sta že odprla vprašanje, kdo bo dobil naslednji Tour, na katerem bosta gotovo glavna kandidata, svoje pa bosta gotovo želela odigrati tudi Remco Evenepoel in Primož Roglič."

Sorodna novica Pogačar se je tudi zaradi zadnjih dveh Tourov razvil v svojo najboljšo različico

Danec tudi kot motivacijski element
Vingegaard je še četrtič zapored končal dirko na zmagovalnem odru, kar je bilo za Danca zaradi padca v Baskiji več od pričakovanj. "Odpeljal je odlično dirko, saj je dolgo okreval in ni imel idealnih priprav. Hkrati je za Tadeja izjemno pomemben kot motivacijski element, saj sta razpleta zadnjih dveh dirk vplivala na to, da je Pogačar še bolj iskal rezerve, nove pristope in ideje, da je napredoval. Verjamem, da bo ta razplet v tem smislu pozitivno vplival na Vingegaarda in njegove priprave v naslednjem letu," meni Jerič.

Evenepoel na tretji stopnički
Tretje mesto je pripadlo Remcu Evenepoelu, kar je mnoge presenetilo, Grudna pa niti ne: "Potrdil je moje prepričanje, da je pravi kolesar za tritedenske dirke. Mogoče ima malo smole, da dirka v času Pogačarja in Vingegaarda. Dirkal je zelo napadalno, tudi njegova ekipa se je izkazala, čeprav je imela nemalo težav." Gruden meni, da bi imel Belgijec še več možnosti, če bi v prihodnosti na Dirki po Franciji spet videli več daljših ravninskih kronometrov.

Sorodna novica Pogačarjev šampionski dan skozi fotografski objektiv

Roglič in Vuleta? Nič še ni jasno.
Do konca sezone je na sporedu le še ena tritedenska dirka, in sicer Vuelta, na kateri ne bo kolesarjev, ki so osvojili prva tri mesta na Dirki po Franciji. Za zdaj pa zaradi padca še ni jasno, ali bo tam Primož Roglič. "Direktor Helte Guen govori, da bo Roglič stoodstotno na startu v Lizboni, kjer se bo dirka začela že 17. avgusta, a šef rdečih bikov Denk je na to izjavo odgovoril, da Španec očitno ve več kot on sam. Trenutno je samo na trenažerju, ima težave, opravljene so bile dodatne preiskave, ni pa nič pricurljalo v javnost, v kakšnem položaju je. Obstajal je celo črni scenarij, da je zanj sezona končana. Primož si močno želi na svetovno prvenstvo, ker je proga po njegovem okusu, z njim bi bila Slovenija v polni postavi in res eden od favoritov za medaljo in mavrično majico. Kar pa zadeva Dirko po Španiji: ostanimo optimisti, Roglič nas je že večkrat presenetil," je v svojem slogu končal Gruden.

Vabljeni k poslušanju celotne epizode, v kateri smo govorili še o naslednjih temah:
− Analiza zadnjih treh etap.
− Carapazov lov na majice najboljšega gorskega kolesarja na vseh grand tourih.
− Kakšna trasa bo na Dirki po Franciji prihodnje leto.
− Kaj je naslednji Pogačarjev cilj.
− Katera etapa Pogačarju na Dirki po Italiji ni šla po načrtih.
− Slovenske možnosti za olimpijsko medaljo.
− Zanimivosti o številki 1(53).