Vingegaard ima zdaj na Dirki po Franciji dve zmagi in dve drugi mesti. Družbo na odru mu je vedno delal Tadej Pogačar. Foto: Reuters
Vingegaard ima zdaj na Dirki po Franciji dve zmagi in dve drugi mesti. Družbo na odru mu je vedno delal Tadej Pogačar. Foto: Reuters

Danec je še četrti zaporedni Tour končal na zmagovalnem odru, kar je ocenil: "Če bi mi na začetku sezone ponudili drugo mesto, bi bil razočaran, a če bi se o tem spet pogovarjali aprila po padcu v Baskiji, tega ne bi nikomur verjel. Sprva sem celo dvomil, da sem bom lahko kadar koli usedel na kolo, kaj šele, da bom tekmoval na tako vrhunski ravni. Končno drugo mesto in ena osvojena etapa je več, kot sem pred tedni lahko le sanjal."

Sorodna novica Zgodovinski dvojček: Pogačar majice vodilnega ni nosil le na treh etapah

"Ko sem lahko zapustil intenzivno nego sredi aprila, sem premišljeval samo še o Dirki po Franciji, zato sem res zadovoljen. Stvari je treba dati v pravo perspektivo. Rad bi čestital Tadeju za izjemen uspeh, brez dvoma si je zaslužil to zmago. Sploh v prvih dveh tednih sva spet pripravila dober boj. Naša ekipa je močna in prisilili smo ga k dobrim vožnjam. Letos je bil najmočnejši. V zadnjih treh tednih sem veliko trpel, moč pa sta mi dajali družina in ekipa. Res imam privilegij, da sem kolesar," je še dodal Jonas Vingegaard.

Evenepoel dokazal dvomljivcem
Na stopničke je stopil tudi Remco Evenepoel, ki je za piko na i osvojil še belo majico za najboljšega mladega kolesarja: "Za menoj je težko leto, čutil sem veliko pritiska. Veliko sem moral delati, da sem prišel na to stopnjo. Zdaj sem na odru – to je dokaz mojega dobrega dela. Prav gotovo nisem imel idealnih priprav, vsi vemo, kaj se je zgodilo v Baskiji, a končalo se je dobro. Mislim, da sem s tem Tourom dokazal dvomljivcem in kritikom, da spadam na to raven, na tritedenskih dirkah še nisem rekel zadnje besede."

Sorodna novica Pogačar se je tudi zaradi zadnjih dveh Tourov razvil v svojo najboljšo različico

Na vprašanje, česa se je najbolj naučil na Dirki po Franciji, pa je odvrnil: "Če je nekdo boljši od tebe, potem samo vztrajaj in delaj naprej. Videli smo, da je Tadej ta hip razred zase, na kronometru sem bil spet blizu Jonasu. To gotovo ni bila moja najboljša vožnja na čas, vzpon na Col d'Eze mi ni ležal, a dal sem vse od sebe. Še sem bom vrnil sem in skušal zmagati." Njegov naslednji izziv je olimpijski kronometer, ki bo na sporedu že v soboto: "Najprej bom malo užival, nato pa se osredinil na olimpijske igre."

Eden od junakov dirke je bil tudi Mark Cavendish, saj je s 35. etapno zmago podrl rekord Eddyja Merckxa. V Nici je razmišljal, da je bila to najbrž njegova zadnja dirka v karieri: "Zelo verjetno se bom kmalu upokojil, zagotovo pa je bila to moja zadnja Dirka po Franciji." 39-letnik je bil leta 2021 edini, ki je osvojil eno od majic (zeleno), preostale tri so pripadle Tadeju Pogačarju.

Sorodna novica Pogačar dobil kronometer, potrdil zmago na Touru in nasledil Pantanija

Girmay kot otrok gledal Dirko po Franciji, nato spisal zgodovino
Letos je majica za najboljšega sprinterja pripadla Biniamu Girmayu: "To je zame velika čast, to je simbol najboljših sprinterjev, s tem so se mi uresničile sanje. Če povem po pravici, na Dirko po Franciji nisem prišel s to ambicijo, želel sem le dokazati, da nisem slab kolesar. Hvaležen sem za to priložnost. Tri etape in majica so nekaj posebnega, tudi za Afriko in Eritrejo."

Girmay je prvi Afričan z majico na Dirki po Franciji: "Kolesariti sem začel, ker sem po televiziji gledal Dirko po Franciji, tako preprosto je to. Zrasel sem s temi podobami v glavi, imel sem vse te slike, vse sprinte, vse junake. Kot otrok sem mislil, da je nemogoče, da bi postal profesionalec. Zdaj so se mi sanje uresničile."