Tadej Pogačar je 22. oblekel rumeno majico in postal prvi po 14 letih, ki je v eni sezoni vodil tako na Dirki po Franciji kot na Dirki po Italiji. Nazadnje je to uspelo Avstralcu Cadelu Evansu. Foto: Reuters
Tadej Pogačar je 22. oblekel rumeno majico in postal prvi po 14 letih, ki je v eni sezoni vodil tako na Dirki po Franciji kot na Dirki po Italiji. Nazadnje je to uspelo Avstralcu Cadelu Evansu. Foto: Reuters

Etapo je sicer dobil Francoz Kevin Vauquelin (Arkea). Vauquelin je bil del ubežne skupine desetih kolesarjev, ki je pobegnila že po desetih kilometrih skoraj 200 km dolge etape od Cesenatica do Bologne.

23-letnik si je odločilno prednost priboril na drugem vzponu na San Luco (1,9 km, povprečni naklon 10,2 %), s katerim so morali kolesarji opraviti dvakrat v zadnjih 30 kilometrih. Sam je prekolesaril zadnjih deset kilometrov in se odpeljal peti zmagi naproti, največji do zdaj v karieri in prvi za ekipo na Touru.

Na koncu je slavil 36 sekund pred Norvežanom Jonasom Abrahamsenom in 49 sekund pred Francozom Quentinom Pacherjem.

Z Romainom Bardetem (DSM firmenich PostNL), ki je slavil v prvi etapi, sta postala prva (različna) Francoza z zmagama v prvih dveh etapah po davnem letu 1961.

Vingegaard dokazal, da je izjemno močen

Tadej Pogačar in Jonas Vingegaard sta nakazala, da se obeta epski dvoboj. Foto: Reuters
Tadej Pogačar in Jonas Vingegaard sta nakazala, da se obeta epski dvoboj. Foto: Reuters

A za slovenske ljubitelje kolesarstva je bil zanimivejši boj v glavnini. Začel se je ob koncu drugega vzpona na San Luco, ko je silovito napadel Pogačar. Odgovoril mu je lahko le Vingegaard in odpravil vse dvome o tem, kako je po hudi poškodbi pripravljen na ta Tour.

Kazalo je, da si bosta Slovenec in Danec, ki sta se izmenjevala v duetu, v zadnjih desetih kilometrih prikolesarila nekaj prednosti, a sta ju z vožnjo na polno tik pred ciljem ujela Remco Evenepoel in Richard Carapaz. Za zmagovalcem so zaostali 2:21. Carapaz je bil deseti, Evenepoel 12., Vingegaard 13. in Pogačar 14.

Romain Bardet (22. mesto) je tako kot Primož Roglič (27. mesto) zaostal 21 sekund za Pogačarjem in izgubil rumeno majico.

Pogačar: Vingegaard sodeloval, a ne preveč

Pogačar, Vingegaard in Evenepoel na vrhu z istim časom

Pogačar je prevzel skupno vodstvo, vendar ima isti skupni čas kot Evenepoel, Vingegaard in Carapaz. Nekaj časa ni bilo znano, kdo je nosilec rumene majice, toda na koncu je pristala v rokah slovenskega šampiona.

Slovenski as je na trenažerju po etapi, ko so ga posnele kamere, namignil Evenepoelu, da je skušal pustiti sekundo prednosti preostalim, da ne bi prejel rumene majice, a so mu časomerilci vendarle odmerili isti čas kot Vingegaardu, Evenepoelu in Carapazu.

"Razmišljal sem, ali je dobro prevzeti rumeno majico ali ne. Seveda se ji ne moreš kar tako odreči in sem vesel, da jo imam," je povedal Pogačar. O pomoči Vingegaarda, ko sta ušla na vrhu klanca, pa je dejal: "Jonas je sodeloval, ampak ne toliko, kot bi si želel." "Je pa napredek, ker je vsaj sodeloval in sva šla skupaj do cilja," je povedal Pogačar za TV SLO 2.

Roglič: Nisem imel najboljših nog, a do konca je še 19 etap

"Nisem imel ravno najboljših nog. Nisem bil tam, kjer bi bilo treba biti. Zdaj je mimo, 19 etap še prihaja," je za TV SLO 2 povedal Roglič, ki je od konca klanca do cilja nekoliko omilil izgubo.

V cilju v Bologni je bil tudi naš novinar Toni Gruden.

111. Dirka po Franciji

2. etapa, Cesenatico−Bologna, 199 km

Vrstni red po 2. etapi (od 21)

  1. T. POGAČAR        SLO      9:53:30
  2. R. EVENEPOEL      BEL          vsi
  3. J. VINGEGAARD     DAN         isti
  4. R. CARAPAZ        EKV          čas
  5. R. BARDET         FRA         0:06
  6. M. VAN GILS       BEL         0:21
  7. E. BERNAL         KOL             
  8. P. BILBAO         ŠPA          vsi
  9. T. PIDCOCK         VB             
 10. G. CICCONE        ITA         isti
 ...                                   
 19. P. ROGLIČ         SLO          čas
 84. J. TRATNIK        SLO        30:01
 86. M. MOHORIČ        SLO        32:43
123. L. MEZGEC         SLO        46:02
Kolesarstvo - Dirka po Franciji: 2. etapa, posnetek
Po etapi, analiza Dirke po Franciji