Tadej Pogačar je na Dirki po Franciji do zdaj dobil 12 etap, od teh dve v vožnji na čas. Foto: EPA
Tadej Pogačar je na Dirki po Franciji do zdaj dobil 12 etap, od teh dve v vožnji na čas. Foto: EPA

V skupnem seštevku dirke ima zdaj Pogačar (UAE Emirates) 33 sekund prednosti pred Evenepoelom (Soudal Quick Step), tretji je lanski zmagovalec Vingegaard (+1:15), četrti Roglič je pridobil eno mesto (+1:36).

Vrstni red med 25,3 km dolgo vožnjo na čas s slabimi 300 višinskimi metri je bil skoraj vseskozi enak, spremenil se je le čisto na koncu, ko je Roglič (Red Bull Bora Hansgrohe) prehitel Vingegaarda (Visma Lease a Bike). Dancu se pozna, da po hudem padcu in poškodbi pred tremi meseci na Dirki po Baskiji še ni v optimalni formi.

Evenepoel na spustu mislil, da je prebil gumo

Tako je bil že na prvem vmesnem času po slabih 10 minutah najhitrejši prvi favorit za zmago Evenepoel (na stavnicah je bil količnik na njegovo zmago 1,45), Pogačar je na drugem mestu zaostajal tri sekunde, Roglič na četrtem pa 20. Vingegaard je bil 11 sekund za vodilnim Belgijcem.

Kronometer ni prinesel večjih sprememb med najboljšimi

Drugi vmesni čas je bil na sporedu na vrhu blagega klanca po 18 minutah. Vrstni red: Evenepoel, Pogačar (+0:10), Vingegaard (+0:23), Roglič (+0:38).

Primož Roglič je v zadnjih kilometrih prehitel Jonasa Vingegaarda. Foto: EPA
Primož Roglič je v zadnjih kilometrih prehitel Jonasa Vingegaarda. Foto: EPA

Na tretjem vmesnem času po 23 minutah je vrstni red ostal nespremenjen, a se je prednost Remca nekoliko zmanjšala, saj je imel nekaj težav, ker je mislil, da je prebil gumo. Ure so tako kazale naslednje stanje: Evenepoel, Pogačar (+0:06), Vingegaard (+0:28), Roglič (+0:32).

V cilju je bil dolgo časa v vodstvu specialist za kronometre, Belgijec Victor Campenaerts (Lotto Dstny). Roglič ga je nato prehitel za 18 sekund, Vingegaard pa je za Zasavcem zaostal tri sekunde! Vodstvo si je potem privozil Evenepoel, od njega je bil počasnejši tudi Pogačar, ki je imel pred današnjo etapo v skupnem seštevku 45 sekund naskoka. Campenaerts je na koncu zasedel peto mesto (+0:52).

Za pričakovanji je zaostal Wout van Aert (Visma Lease a Bike), ki se je uvrstil šele na 24. mesto (+1:51).

Pogačar v zadnjih kilometrih proti Evenepoelu skoraj ni več izgubljal časa
Zaključek kronometra z Rogličem in Pogačarjem

"Pogi" in "Rogla" zadovoljna s predstavo

"Vedel sem, da sem dobro na poti, imel sem dobre noge. Mogoče sem malce pretiraval na klancu in nato trpel po koncu vzpona. Do konca je bila trasa lepa in užival sem. Sicer sem proti Evenepoelu nekoliko izgubil, a občutek je bil vseeno dober. Zadovoljen sem s predstavo, saj sem pridobil proti drugim tekmecem," je povedal "Pogi", ki je lani edini kronometer v zadnjem tednu Toura proti Vingegaardu izgubil za skoraj 100 sekund.

"Tudi Tadej zna zelo dobro odpeljati kronometer, zato je zmaga za 12 sekund izjemna. Želel sem zmagati in ta cilj sem izpolnil. Nismo razmišljali o razlikah v skupnem seštevku, le o zmagi. Vzeli smo nekaj časa Vingegaardu, Pogačar je najbrž nedosegljiv. Vendar nikoli ne veš, kaj se lahko zgodi," je dejal Evenepoel. Z zmago na Touru je postal 109. kolesar z etapnimi uspehi na vseh treh tritedenskih dirkah.

"Sem utrujen, a dal sem vse od sebe, zato sem zadovoljen s predstavo. Lahko sem optimističen. Dolgo časa že ni bilo tako zahtevne sedme etape. Vsekakor je ta vožnja dober znak za naprej in veselim se že nadaljevanja Toura," pa je menil Roglič.

Remco Evenepoel je zmagal 56. v karieri, od tega 15. v vožnjah na čas. Foto: Reuters
Remco Evenepoel je zmagal 56. v karieri, od tega 15. v vožnjah na čas. Foto: Reuters

V soboto priložnost za ubežnike

Trasa kronometra ni bila pretirano težka. Kolesarji so na 25,3 km premagali 300 m višinske razlike. Večinoma je bila proga ravninska, na sredi je bilo umeščeno rahlo vzpenjanje na Curley. Sledil je spust do kraja Chambolle-Musigny, od koder je bilo le še slabih 7 km ravnine do cilja v Gevrey-Chambertinu.

V soboto bo na sporedu etapa od Semur-en-Auxoisa do Colombey-les-deux-Eglisesa, ki je sicer označena kot ravninska, a bodo morali v njej kolesarji premagati kar 2400 višinskih metrov. Posledično bi lahko na dokaj razgibani trasi na svoj račun prišli tudi ubežniki.

Profil kronometra med krajema Nuits-Saint-Georges in Gevrey-Chambertin. Foto: ASO/GeoAtlas
Profil kronometra med krajema Nuits-Saint-Georges in Gevrey-Chambertin. Foto: ASO/GeoAtlas
Skupni vrstni red (7/21):             
  1. T. POGAČAR        SLO    27:16:23
  2. R. EVENEPOEL      BEL       +0:33
  3. J. VINGEGAARD     DAN        1:15
  4. P. ROGLIČ         SLO        1:36
  5. J. AYUSO          ŠPA        2:16
  6. J. ALMEIDA        POR        2:17
  7. C. RODRIGUEZ      ŠPA        2:31
  8. M. LANDA          ŠPA        3:35
  9. M. JORGENSON      ZDA        4:03
 10. A. VLASOV         RUS        4:36
 ...                                  
 78. J. TRATNIK        SLO       53:09
104. M. MOHORIČ        SLO     1:06:51
129. L. MEZGEC         SLO     1:18:36