Uroš Murn. Foto: Sportida/KZS
Uroš Murn. Foto: Sportida/KZS

Selektor slovenske kolesarske reprezentance Uroš Murn meni, da je tako verjetno konec Rogličevih sanje o prvi skupni zmagi na Dirki po Franciji. "Bi rekel, da je takšen zaostanek skoraj nemogoče nadomestiti. Proti enemu kolesarju bi mogoče še šlo, proti trem pa je to tako rekoč nemogoče. Videli smo, da se je peljal vse bolje in so v ekipi načrtovali, da bo v zadnjem tednu v najboljši formi. Škoda," je padec, po katerem je Primož Roglič v primerjavi z drugimi favoriti za zmago izgubil več kot dve minuti, v podkastu Tour 202 komentiral Murn.

Roglič ni edini v karavani, ki pada, ampak si pa vseeno mislimo, koliko smole ima. Po drugi strani pa je bila to nova taktična napaka njegove ekipe. Že nekaj etap niso povsem v ospredju, da bi privarčevali moči. A ko se zgodi skupinski padec, je tako veliko več možnosti, da boš padel.

Igor Tominec, Val 202

Slovenski selektor je dodal, da bi bil lahko za Rogliča usoden odsek bolje zavarovan, čeprav je na trasi nemogoče označiti prav vsak zavoj. V zadnjih 12 kilometrih pa od Rogličeve ekipe ni bilo mogoče pričakovati, da ji bo zaostanek po padcu uspelo nadomestiti proti sprinterskim vlakom, ki so se pripravljali na zaključek etape.

Roglič ni edini, ki pada
Razlogov za padec, ki Rogliča močno oddaljuje od skupne zmage, je več. Murn je izpostavil tudi slabo taktično postavitev nemškega moštva, ki bi se moralo v glavnini peljati bolj spredaj. Podobno razmišlja tudi Igor Tominec. "Roglič ni edini v karavani, ki pada, ampak si pa vseeno mislimo, koliko smole ima. Po drugi strani pa je bila to nova taktična napaka njegove ekipe. Že nekaj etap niso povsem v ospredju, da bi privarčevali moči. A ko se zgodi skupinski padec, je tako veliko več možnosti, da boš padel," je dodal reporter Vala 202.

Padec precej bolj boli dan pozneje
Roglič je vajen padcev in tudi posledične rehabilitacije, Murn pa pravi, da so tudi nedolžni padci lahko precej moteči. "Tudi če imaš zgolj odrgnine, te to moti pri vsakodnevnih opravilih, pri spanju, potem pa moraš pred etapo previti rano, pa po etapi previti rano. Če pa pride do kakšnega udarca, pa se to pozna šele naslednji dan. Precej bolj boli takrat, kot pa takoj po padcu. Šele takrat se vidi, v kakšnem stanju si."

Olimpijska trasa neprimerna za Rogliča in Pogačarja
Selektor je povedal, da Roglič sicer ni na spisku olimpijskih potnikov, a seznam še ni dokončen. "Štiričlansko ekipo bomo določili po koncu Toura. Edini potrjen je Jan Tratnik na vožnji na čas. Roglič in Pogačar sta se ji odpovedala, a iz zelo razumljivih razlogov. Kronometer je že šest dni po zahtevnem Touru. Poleg tega je sama proga lahka, ravna in tehnično nezahtevna, zato ni primerna za Primoža in Tadeja. Nelogično bi bilo pričakovati, da bi po Touru kolesarji merili na vrhunski rezultat. Izjema je morda le Remco Evenepoel. Pri Tratniku je drugače, ker ne meri na skupno zmago in lahko tudi privarčuje moči," je povedal Murn.

Uroš Murn: Proti trem bo praktično nemogoče nadomestiti takšen zaostanek