Po dveh letih je Pogačar na Touru spet oblekel rumeno majico. Foto: ASO
Po dveh letih je Pogačar na Touru spet oblekel rumeno majico. Foto: ASO

Prvi kolesar sveta se je že na Giru izkazal z napovedmi, ki so se večinoma izkazale za pravilne. Tudi tokrat je imel prav. Za drugo etapo, ki je bila na papirju sicer lažja kot prva, je napovedal, da se bodo med favoriti za končno zmago ustvarile majhne razlike. In tudi so se.

Sorodna novica Pogačarjev napad na San Luco nagrajen z rumeno majico!

Prvič po bidon, drugič na polno
Vsega je bil kriv dvojni vzpon na San Luco, kjer so vsi pričakovali napad Tadeja Pogačarja. Ta je že na prvem vzponu kakšno sekundo potegnil in prevzel vodstvo, v glavnini je zavladala panika, a nato takojšnje olajšanje, ker je kapetan UAE-ja zgrabil zgolj bidon. Drugače je bilo v drugem krogu, ko je tik pod vrhom napadel, sledil mu je lahko le Jonas Vingegaard.

Rumeni znak, da je v dobri formi
"Dobro sem napadel, vesel sem, da se je potem glavnina raztrgala, vsi so morali na polno. Jonas je bil res hiter, takoj se je prilepil na moje kolo, res je močan. Šla sva do cilja, potem pa sta se nama tik pred ciljem pridružila še Evenepoel in Carapaz. To je bila dobra etapa, dobro je biti spet v rumenem, lani sem bil res blizu, a potem je šlo v zadnjem tednu vse po zlu. Rumena majica je znak, da sem v dobri formi," je komentiral Pogačar.

Sorodna novica Pogačar ni presenečen nad pripravljenostjo Vingegaarda

V zadnjih metrih (pre)malo popustil
Ni popolnoma jasno, kako zelo si je v resnici želel vodstva, saj je v cilju v pogovoru z Remcom Evenepoelom namignil, da je želel v cilju zaostati sekundo, da ne bi takoj oblekel najbolj čislane majice v kolesarskem svetu. A časomerilci so mu izmerili enak čas in tako je po uvrstitvah v etapah zdaj on vodilni kolesar.

Spet zelo vroče
V Italiji je bilo konec tedna zelo vroče, zato najboljši kolesarji vsaj v začetku etap niso šli na polno, kar je pomenilo, da sta bila oba bega uspešna. "Pobeg je bil res dober, saj so imeli skoraj deset minut prednosti, zato smo vedeli, da imamo res malo možnosti za zmago, zato nismo tako trpeli v lovu na zmago," je priznal Pogačar in morda nakazal odliko, ki je v prejšnjih letih morda ni tako zelo kazal - potrpežljivost.

Dobre volje je bil vodja ekipe Matxin Fernandez: "Rumena majica na Touru je vedno dobrodošla. To je odlično. Na Touru imamo dva najboljša kolesarja, zmagovalca zadnjih štirih dirk. Mi smo tu, da zmagamo, to je popolna 'vojna' na kolesu. Moramo pa razumeti, da je bil to le en trenutek testa in nič več. Jonas je pač Jonas."

Vingegaard lovi tretjo zaporedno zmago. Foto: ASO
Vingegaard lovi tretjo zaporedno zmago. Foto: ASO

Vingegaard pričakoval, da bo zaostal
Najbolj zadovoljen je bil prav Vingegaard, ki je po grdem in težkem padcu na Dirki po Baskiji spet v karavani, počuti se odlično in za zdaj je edini, ki lahko odgovarja na Pogačarjeve napade. "Tole je bilo precej bolje od pričakovanj, res sem zadovoljen, saj sem lahko sledil Pogačarju na San Luci. To je bila etapa, ki sem se je najbrž najbolj bal, tu sem pričakoval, da bom izgubil nekaj sekund. Četudi ne bi padel v Baskiji, je bilo jasno, da mi ta etapa najbolj ne ustreza. Tudi če bi imel popolne priprave, bi tu lahko izgubil kar nekaj časa. Z razpletom sem res zadovoljen. Nisem še povsem nazaj, ampak sem temu res zelo, zelo blizu."

Kako bo na ravninski etapi?
Vsaj po videnem v dveh dneh je vsaj ta hip tretji najmočnejši Evenepoel. Vedno zgovorni Belgijec je v cilju najprej potrdil tezo, da si Pogačar ni želel rumene majice: "Ni bil videti zadovoljen, ker je dobil majico. Zagotovo se tega ni želel tako zgodaj v dirki." Evenepoel je blizu rumeni majici, današnjo ravninsko etapo mora končati dve mesti pred Pogačarjem. "A, tako, potem bom pa raje ciljno črto prečkal za njim," se je najprej pošalil, potem pa dodal: "Zdaj imam belo majico, če bo naslednjič rumena, pa še bolje."

Sorodna novica Gorazd Penko: Vingegaard Pogačarju pokazal, da ga bo tudi letos težko premagati

Remco bi lahko sledil prvima, a ...
Kolesar Soudala je zaostal na drugem vzponu na San Luco, nato pa z divjim spustom izničil zaostanek za zmagovalcema zadnjih štirih dirk. Takole je opisal ključne trenutke etape: "Vesel sem, to je dobra izkušnja. Danes se je šlo bolj za pozicioniranje na začetku klanca. Moji fantje so delali dobro, nikoli nisem bil v težavah. Bil sem takoj za Pogačarjem, ko je napadel, a moje noge niso bile najboljše, ker sem se tik pred napadom preselil iz druge skupine tik za Pogija. Če bi bil že prej zraven, bi jima lahko sledil. Na koncu se je vse izteklo dobro, saj sem do cilja izničil zaostanek. Pri lovu je Carapaz malo sodeloval, a ne več kot deset sekund."

Hindley: Roglič je vozil dobro
Od glavnih favoritov je tokrat zaostal le Primož Roglič, in sicer 21 sekund. Njegov moštveni kolega pri Red Bullu Jai Hindley zaradi tega ni delal panike in poudarjal, da so do cilja še trije tedni: "Mislim, da je Roglič vseeno vozil dobro. Razmere so se pač spreminjale. Vesel sem, da sva mu z Aleksandrom Vlasovom lahko pomagala do cilja."

Ponedeljek je čas za oddih med favoriti, saj je na sporedu prva sprinterska etapa, kaj več pa bodo karte pokazale v torek, ko je na sporedu prva gorska etapa, ko se bo prečkal tudi Galibier.