Rein Taaramäe je dobil 3. etapo, prevzel pa je tudi skupno vodstvo. Foto: AP
Rein Taaramäe je dobil 3. etapo, prevzel pa je tudi skupno vodstvo. Foto: AP

Taaramäe je tretjič v karieri dobil etapo na tritedenski dirki. Zmagovalec Dirke po Sloveniji leta 2016 je bil pred petimi leti najboljši na etapi Dirke po Italiji, na Dirki po Španiji pa je etapo osvojil že pred desetimi leti. 34-letni Estonec je konkurenco strl na 7,6 kilometra dolgem zadnjem vzponu na Picon Blanco s povprečnim naklonom 9,3 odstotka. 21 sekund je zaostal Američan Joe Dombrowski (UAE Emirates), 36 pa Francoz Kenny Elissonde (Trek Segafredo).

"To je velika stvar, star sem 34 let in nimam več veliko časa, da storim kaj velikega. Dobil sem etapo na Vuelti, Giru, ampak sanjal sem majico vodilnega na tritedenskih dirkah, zato bom zdaj užival v teh občutkih vsaj kakšno etapo ali dve. Na Giru mi je letos zmanjkalo nekaj malega, tukaj pa mi je uspelo," je po etapi dejal Taaramäe.

Primož Roglič je sicer izgubil skupno vodstvo, toda ves čas je nadziral položaj in glavne konkurente za skupno zmago. Foto: EPA
Primož Roglič je sicer izgubil skupno vodstvo, toda ves čas je nadziral položaj in glavne konkurente za skupno zmago. Foto: EPA

Dolgo je bila v ospredju osmerica ubežnikov, ki so imeli še 30 kilometrov pred ciljem debelih osem minut naskoka. Potem je začel njihov naskok počasi kopneti. Med ubežniki je slabih 15 kilometrov pred ciljem, ko je bila prednost pred glavnino le še štiri minute, napadel Lilian Calmejane (AG2R Citroeën Team), ki si je pred zadnjim vzponom nabral 20 sekund naskoka, toda zasledovalci so ga hitro ujeli. Vodilna skupina je kmalu razpadla. Ostala je še peterica, ko je pet kilometrov pred koncem znova napadel Calmejane, toda kmalu je omagal, že predtem pa je popustil Julen Amezqueta (Caja Rural-Seguros RGA). Taaramäe je nato v zadnjih treh kilometrih strl še Dombrowskega in Elissondeja.

Po novem je v rdečem Rein Taaramäe. Foto: AP
Po novem je v rdečem Rein Taaramäe. Foto: AP

Po uvodnem kronometru, ki ga je dobil Roglič, in nedeljski klasični sprinterski etapi so že tretji dan 76. Vuelte na svoj račun prišli hribolazci. Na koncu je uspel pobeg, junak pa torej Taaramäe, ki je po uvodnih dveh etapah za rdečo majico zaostajal minuto in 28 sekund. Roglič, ki je kolesaril v glavnini, je sicer suvereno opravil z zadnjim klancem in nadziral glavne konkurente za končno zmago, ciljno črto pa je prečkal na sedmem mestu, minuto in 48 sekund za Estoncem in mu tako predal rdečo majico.

"Prva misel je vedno preživeti zahteven klanec. Šlo je kar v redu. Na zadnjih nekaj dirkah nisem imel ravno najboljših izkušenj z vzponi, ampak danes sem se dobro počutil in sem optimističen pred nadaljevanjem. Vesel sem. Lepo je videti, da lahko ob dobrih predstavah na kronometrih še vedno dobro peljem tudi v klanec," je po dirki za kolesarski medij GCN dejal Roglič.

Foto: AP
Foto: AP
Taaramäe z zmago prevzel rdečo majico

V skupni razvrstitvi olimpijski prvak v kronometru zaostaja 30 sekund, kar ga uvršča na tretje mesto. Pred njim je s 25 sekundami zaostanka še Elissonde. Tri sekunde je Rogliču odščipnil Španec Enric Mas (Movistar), v istem času kot 31-letni Kisovčan pa so v cilj prišli tudi Kolumbijec Egan Bernal, Britanec Adam Yates (oba Ineos Grenadiers), še en Kolumbijec Miguel Angel Lopez (Movistar) in Španec Mikel Landa (Bahrain Victorious). Natanko minuto je izgubil olimpijski prvak na cestni dirki, Ekvadorec Richard Carapaz (Ineos Grenadiers). Več kot 20 sekund sta izgubila tudi letos drugouvrščeni na Giru, Italijan Damiano Caruso (Bahrain Victorious) in lani tretji na Vuelti, Britanec Hugh Carthy (EF Education Nippo).

Jan Polanc (UAE Team Emirates), ki je zaostal 2:42 za zmagovalcem, je bil 36. Skupaj sta 15:43 minute zadaj ciljno črto kot 137. oz. 138. prečkala Jan Tratnik (Bahrain Victorious) in Luka Mezgec (BikeExchange). V skupni razvrstitvi je Polanc zdrsnil na 17. mesto (+1:39), Mezgec je 125. (+14:56), Tratnik pa 133. (+15:11).

V torek bo na sporedu etapa od El Burgo de Osme do Moline de Aragona (163,9 km). Čeprav so jo organizatorji označili kot ravninsko, bodo imeli v zahtevnem zaključku, zadnjih 900 m namreč poteka navzgor s povprečnim naklonom sedem odstotkov, možnost tudi favoriti, če etapa ne bo pripadla ubežnikom. Med najboljšimi v zahtevnih sprinterskih zaključkih navkreber je tudi Roglič.

76. Dirka po Španiji

3. etapa, Santo Domingo de Silos‒Picon Blanco, 202,8 km

  1. R. TAARAMÄE      EST      5:16:57
  2. J. DOMBROWSKI    ZDA        +0:21
  3. K. ELISSONDE     FRA         0:36
  4. L. CALMEJANE     FRA         1:16
  5. E. MAS           ŠPA         1:45
  6. M. A. LOPEZ      KOL         1:48
  7. P. ROGLIČ        SLO          vsi
  8. A. YATES          VB             
  9. M. LANDA         ŠPA         isti
 10. G. CICCONE       ITA          čas
 ...                                  
 36. J. POLANC        SLO         2:42
137. J. TRATNIK       SLO        15:43
138. L. MEZGEC        SLO        15:43

Skupni vrstni red po 3. etapi

  1. R. TAARAMÄE      EST      9:25:44
  2. K. ELISSONDE     FRA        +0:25
  3. P. ROGLIČ        SLO         0:30
  4. L. CALMEJANE     FRA         0:35
  5. E. MAS           ŠPA         0:45
  6. M. A. LOPEZ      KOL         0:51
  7. A. VALVERDE      ŠPA         0:57
  8. G. CICCONE       ITA         isti
  9. E. BERNAL        KOL          čas
 10. M. LANDA         ŠPA         1:09
 ...                                  
 17. J. POLANC        SLO         1:39
125. L. MEZGEC        SLO        14:56
133. J. TRATNIK       SLO        15:11