Primož Roglič se odlično znajde na španskih cestah. Trikrat zapored je osvojil Vuelto, skupno je dobil že 12 etap. Foto: EPA
Primož Roglič se odlično znajde na španskih cestah. Trikrat zapored je osvojil Vuelto, skupno je dobil že 12 etap. Foto: EPA

34-letni Kisovčan je Vuelto dobil v letih 2019, 2020 in 2021, lani pa je bil tretji. Po poškodbi na Dirki po Franciji se vrača v karavano. Dva tedna in pol je bil na višinskih pripravah. Vodstvo moštva je sporočilo, da je okreval in je pripravljen za tritedenske napore.

Za ekipo Red Bull Bora Hansgrohe bodo na letošnji Vuelti nastopili Roger Adria, Giovanni Aleotti, Nico Denz, Patrick Gamper, Florian Lipowitz, Martinez, Roglič in Vlasov.

Martinez na Giru zaostal le za Pogačarjem
Za Vlasova bo Vuelta tako kot za Rogliča prva dirka po odstopu na Touru. Martinez je bil drugi na Giru, kar je najboljši izid moštva na letošnjih treh največjih dirkah. Zaostal je le za izjemnim Tadejem Pogačarjem, ki je tudi na Dirki po Italiji maja deklasiral tekmece za deset minut in več.

Aldag: Primož in Aleks nista idealno pripravljena
"Na tretjo veliko dirko sezone gremo z velikimi ambicijami. Imamo osem kolesarjev, s katerimi se želimo boriti za vrh skupnega seštevka. A bomo morali biti potrpežljivi, saj ne vemo, kakšne posledice je pettedenski premor pustil pri Primožu in Aleksu, ki nista idealno pripravljena," je za spletno stran moštva dejal direktor Rolf Aldag.

Pithie prihodnjo sezono član Red Bulla
V nemški ekipi so še sporočili, da se jim bo prihodnje leto pridružil Laurence Pithie, obetavni 22-letni Novozelandec, ki si je v tej sezoni utrl pot med najbolje in se že izkazal na dirkah Milano–San Remo in Pariz–Roubaix.

Pogačar, Jonas Vingegaard in Remco Evenepoel, ki so zasedli prva tri mesta na Touru, ne bodo nastopili na Dirki po Španiji, ki se bo začela v soboto z 12 km dolgim kronometrom v Lizboni.


Nysu prva etapa Dirke po Poljski, Mohorič peti
Belgijec Thibau Nys (Lidl Trek) je zmagovalec prve etape Dirke po Poljski. V preizkušnji od Vroclava do Karpacza je za tri sekunde premagal Nizozemca Wilca Keldermana (Visma Lease a Bike), tretji je bil z enakim zaostankom Britanec Lukas Nerurkar (EF Education EasyPost).

Na Dirki po Poljski sodeluje en slovenski kolesar. Matej Mohorič brani lansko zmago. Pred letom dni je imel sekundo naskoka pred Portugalcem Joaom Almeido. Član ekipe Bahrain Victorious je bil na uvodni etapi tik za najboljšimi na petem mestu, med njim in najboljšo trojico je bil z enakim zaostankom šestih sekund le Danec Jonas Vingegaard (Visma Lease a Bike).

Letošnja Drka po Poljski se bo končala v nedeljo, skupno bodo kolesarji prevozili sedem etap. V torek jih čaka posamična vožnja na čas od Myslakowic do Karpacza, dolga 15,4 km.



Spored etap na 79. Dirki po Španiji:

                                  km  
17. 8.: Lizbona-Oeiras,               
        kronometer                12  
18. 8.: Cascais-Ourem            194  
19. 8.: Lousa-Castelo Branco     191,5
20. 8.: Plasencia-Pico Villuercas     
                                 170,5
21. 8.: Fuente del Maestre-Sevilla 177
22. 8.: Jerez de la Frontera-Yunquera 
                                 185,5
23. 8.: Archidona-Cordoba        180,5
24. 8.: Ubeda-Cazorla            159  
25. 8.: Motril-Granada           178,5
26. 8.: prost dan                     
27. 8.: Ponteareas-Baiona        160  
28. 8.: Padron-Padron            166,5
29. 8.: Orense to Estacion-Montana de 
        Manzaneda                137,5
30. 8.: Lugo-Puerto de Ancares  176   
31. 8.: Villafranca del Bierzo-       
        Villablino              200,5 
 1. 9.: Infiesto-Valgrande Pajares    
                                143   
 2. 9.: prost dan                     
 3. 9.: Luanco-Lagos de Covadonga     
                                181,5 
 4. 9.: Arnuero-Santander       141,5 
 5. 9.: Vitoria Gasteiz-Maeztu        
                                179,5 
 6. 9.: Logrono-Alto de Moncalvillo   
                                173,5 
 7. 9.: Villarcayo-Picon Blanco 172   
 8. 9.: Madrid-Madrid, kronometer     
                                24,6