Urko Berrade je odločilen napad izpeljal 5,6 kilometra pred ciljem in se odpeljal prvi zmagi v profesionalni karieri naproti:
Urko Berrade je odločilen napad izpeljal 5,6 kilometra pred ciljem in se odpeljal prvi zmagi v profesionalni karieri naproti: "Sanje so se uresničile. To je bila etapa, ki je potekala najbližje mojemu domačemu kraju, tu je bila moja družina, vsi prijatelji. Pred Vuelto smo na pripravah opravili ogromno delo, zato ti uspehi niso naključje." Foto: EPA

Za špansko ekipo Kern Pharma, ki je dobila posebno povabilo za nastop na Dirki po Španiji, je to že tretja etapna zmaga, potem ko je dvakrat kot ubežnik slavil Pablo Castrillo. Zanimiva etapa po hriboviti Baskiji je bila danes kot nalašč za ubežnike. V prvi polovici etape so kolesarji opravili z vzponom na Alto de Rivas Terezo, 11-kilometrskim klancem s povprečnim naklonom 3,4 odstotka, nato pa še s težjim vzponom na Puerto Herrera, ki je bil dolg 5,6 km s povprečnim naklonom 8,3 odstotka. Hud klanec je spodrezal Mikela Lando.

Carapaz je takole napadel na vzponu prve kategorije (na Puerto Herrero).

Črn dan priljubljenega Baska
Na Herrero (vrh je bil 45 km pred ciljem) je namreč napadel Richard Carapaz, davek vseh naporov letošnje Vuelte pa je plačal Landa (na koncu deset minut za zmagovalcem in 3:20 za O'Connerjem in Rogličem), ki ni držal ritma Ekvadorca. Bask, doma blizu trase, kjer je potekala današnja etapa, je tako izgubil skupno peto mesto in zdrsnil na desetega. Roglič danes ni imel nobenih težav, je pa pod vrhom vzpona na Herrero za kratek čas zaostal Ben O'Connor. Roglič je bil že v virtualni rdeči majici, toda O'Connor je le ujel skupino favoritov.

Berrade napadel 5,6 kilometra pred ciljem
Zaključek je ponudil dvokilometrski vzpon s 5-odstotnim naklonom. Zadnje štiri kilometre je kolesarje čakal še spust do cilja. Urko Berrade (Kern Pharma) je izkoristil ta kratki klanec in ušel preostalim ubežnikom (med njimi je bil spet Marc Soler), prednost pa uspešno držal tudi na spustu. Prva skupina (osmih) zasledovalcev je zaostala štiri sekunde, v najvztrajnejši ubežni skupini (štela je 12 članov) pa so nato proti cilju "kapljali" še nekateri uveljavljeni kolesarji, kot so Steven Kruijswijk, Marc Soler in Stefan Küng.

Zdaj gre na vse ali nič, Roglič ima dobre karte
Teren, kjer je potekala 18. etapa, 26-letni Berrade dobro pozna, saj je doma iz Pamplone, ki je od cilja oddaljena 50 kilometrov. V cilju v narodnem parku Izki so bili tudi objokani starši. V petek in soboto skrivalnic med favoriti ne bo več, na sporedu bosta etapi s ciljnim vzponom. O'Connor zelo verjetno ne bo mogel več držati ritma Rogliča, Masa in Carapaza, tako da bo najbrž izgubil rdečo majico. Dirka se bo končala v nedeljo z vožnjo na čas. Roglič ima dobre karte, če jutri ali v soboto še ne bo oblekel rdeče majice, je med omenjenimi kolesarji najmočnejši v kronometru.

Profil 18. etape Foto: ASO/Unipublic
Profil 18. etape Foto: ASO/Unipublic

Belgijski zvezdnik Wout Van Aert (Visma-Lease a Bike) je zaradi poškodbe kolena na Dirki po Španiji predčasno končal sezono, so sporočili iz njegove ekipe.

Skupni vrstni red po 17. etapi:       
  1. B. O'CONNOR       AVS    72:48:46
  2. P. ROGLIC         SLO       +0:05
  3. E. MAS            ŠPA        1:25
  4. R. CARAPAZ        EKV        1:46
  5. D. GAUDU          FRA        3:48
  6. C. RODRIGUEZ      ŠPA        3:53
  7. M. SKJELMOSE      DAN        4:00
  8. F. LIPOWITZ       NEM        4:27
  9. P. SIVAKOV        FRA        5:19
 10. M. LANDA          ŠPA        5:38