Etapo je zaznamovalo neugodno vreme: dež, ob koncu pa še gosta megla. Zmagovalca Jaya Vina v prenosu na TV-ju sploh ni bilo moč videti, da je prečkal ciljno črto. Foto: ASO
Etapo je zaznamovalo neugodno vreme: dež, ob koncu pa še gosta megla. Zmagovalca Jaya Vina v prenosu na TV-ju sploh ni bilo moč videti, da je prečkal ciljno črto. Foto: ASO

Kolesarji so morali premagati tri kategorizirane vzpone. Večji del dneva je bežala deseterica, ki je imela že pet minut prednosti. Na predzadnjem klancu dneva na Collado de Brenes (6,3 km) se je izločil Mark Padun (EF Education EasyPost), ki je imel že minuto prednosti.

Šesti dan in še šesta menjava na vrhu! Foto: ASO
Šesti dan in še šesta menjava na vrhu! Foto: ASO

Evenepoel ušel 7 km pred ciljem
Zelo močno je deževalo, zato so bili pri spustu vsi zelo pazljivi. Na ciljnem vzponu na Pico Jana (12,6 km, povprečni naklon 6,5 odstotka) je najprej Jay Vine ujel Paduna, v ozadju pa se je formirala skupina kapetanov. Prvi je napadel Remco Evenepoel (Quick-Step Alpha Vinyl Team), dobrih sedem kilometrov pred ciljem je odpadel Primož Roglič (Jumbo Visma).

Roglič narekoval tempo
Mladi Belgijec ni mogel ujeti Vina, ta se je veselil sploh prve zmage med profesioanlci. Evenepoel je tako osvojil drugo mesto, za presenetljivim zmagovalcem je zaostal 15 sekund. Z Evenepoelom se je vozil lahko le Enric Mas (Movistar Team). Četrto mesto je pripadlo mlademu Juanu Ayusu (UAE Team Emirates). Vsi preostali kapetani so prišli skupaj, peti je ciljno črto prečkal prav Roglič. Čeprav je bilo v skupini veliko kolesarjev, je zadnji del klanca tempo narekoval prav trikratni zmagovalec dirke.

Kolesarje je precej pral dež. Foto: EPA
Kolesarje je precej pral dež. Foto: EPA

Menjava na vrhu
Vodilni pred etapo Rudy Molard (Groupama-FDJ) je odpovedal že na predzadnjem klancu in padel na skupno drugo mesto, rdečo majico je tako prevzel Evenepoel, Roglič je na četrtem mestu, za Belgijcem zaostaja minuto in sekundo.

Roglič: Nekaj smo izgubili, a Madrid je še daleč
"Danes nisem imel nog za zmago, boril sem se vse do cilja. Na koncu sem sam narekoval tempo. Danes smo res nekaj izgubili, a do cilja je še daleč. Tudi drugi so dobri, a to smo že vedeli. Vreme je bilo danes netipično," je dan ocenil Roglič.

Jay Vine: Od počene zračnice do uspeha kariere

"Vse skupaj je skoraj nerealno. Zamudil sem prvi pobeg, imel sem predrto pnevmatiko v prvih petih kilometrih. A v ekipi smo imeli načrt, da bom napadel na zadnjem vzponu, če bom še v igri. Vse leto sem garal za to, to je kot izpolnitev sanj. Hvala predvsem moji ženi, ki je v zadnjih treh letih žrtvovala vse za mojo kariero," je dejal presrečni etapni zmagovalec.

Profil šeste etape. Foto: Organizator
Profil šeste etape. Foto: Organizator

Skupni vrstni red po 6. etapi

  1. R. EVENEPOEL      BEL    20:50:07
  2. R. MOLARD         FRA       +0:21
  3. E. MAS            ŠPA        0:28
  4. P. ROGLIČ         SLO        1:01
  5. J. AYUSO          ŠPA        1:12
  6. P. SIVAKOV        FRA        1:27
  7. T. GEOGHEGAN HART VB     isti čas
  8. C. RODRIGUEZ      ŠPA        1:34
  9. S. YATES          VB         1:52
 10. J. ALMEIDA        POR        1:54
 ...                                  
 36. J. POLANC         SLO        7:17
Evenepoel blestel v dežju in megli, Roglič zaostal več kot minuto