Ben O'Connor – njegovi dnevi v rdeči majici so najbrž pri koncu. Izgubil jo bo danes ali najpozneje jutri. Foto: Reuters
Ben O'Connor – njegovi dnevi v rdeči majici so najbrž pri koncu. Izgubil jo bo danes ali najpozneje jutri. Foto: Reuters

Nekdanji član te ekipe Tadej Valjavec tudi meni, da Avstralec ni glavni konkurent Primoža Rogliča v zaključku dirke, ima pa lepe možnosti, da Vuelto konča na zmagovalnem odru, kar bi bil zanj in za njegovo ekipo odličen uspeh.

Se je pa Gorenjec spomnil precej drugačnih časov, ko je še sam kolesaril za AG2R in ekipa ni bila tako dobro organizirana, kot je zdaj. Član moštva je bil med letoma 2008 in 2010. "Ko sem bil tam, je bilo vse malo bolj kavbojsko. Moram priznati, da niti približno nisem tega pričakoval. Bistveno drugače sem si predstavljal delo v francoskih moštvih. Se mi zdi, da sem bil prvi, ki jim je pokazal, kako se dela s specifičnimi treningi. Imel sem tudi svojega trenerja. Glede treningov sem bil zelo razočaran, v bistvu presenečen, da so bili kljub temu tako visoko," pravi Valjavec.

Primož Roglič ima pet sekund zaostanka za rdečo majico Benom O'Connorjem, a po prepričanju večine Avstralec ni njegov glavni tekmec za končno zmago, ampak sta to Mas in Carapaz. Foto: EPA
Primož Roglič ima pet sekund zaostanka za rdečo majico Benom O'Connorjem, a po prepričanju večine Avstralec ni njegov glavni tekmec za končno zmago, ampak sta to Mas in Carapaz. Foto: EPA

Spomnil se je priprav z začetka sezone, ko so skoraj vse ekipe odšle v tople kraje, največkrat v Španijo, AG2R pa je zaradi svojega sponzorja priprave izpeljal v Toulousu, kjer je bilo zelo vlažno in hladno. Temperatura se ni dvignila nad dve stopinji Celzija, kar je bilo popolnoma neprimerno za ustvarjanje temelja sezone. Zelo stresno je bilo kolesariti za francosko moštvo, sploh na Touru, toda ob uspehih pa je bilo veselje toliko večje.

Največji tekmec je Enric Mas
Valjavec v novi epizodi podkasta Tour 202 razmišlja, da bo na podlagi doslej videnega največji konkurent Primoža Rogliča v zadnjih etapah Enric Mas. "Se mi zdi, da je edini, ki bi lahko ogrozil Primoža, ampak bi si moral prikolesariti izdatno prednost. Vemo, da Mas v kronometru ne blesti," je povedal Valjavec.

Tudi osrednji kolesarski reporter Vala 202 Igor Tominec razmišlja, da bo Rogliču uspelo, pravi pa, da mu najverjetneje ne bo treba napadati do konca dirke. "Ko napadejo drugi, jih Primož samo pokrije. V 18. etapi je bil zelo aktiven Richard Carapaz. On bo zelo dejaven do konca Vuelte, tako kot Enric Mas. Roglič se mora pravzaprav samo teh dveh držati. Mislim, da se bodo O'Connorja otresli, Roglič pa se bo prebil do vodstva," pove Tominec.

Sledita dve zahtevni etapi in v nedeljo ravninski kronometer
O'Connor ima pred zadnjimi tremi etapami pet sekund prednosti pred Rogličem, Mas in Carapaz pa sta edina, ki za Avstralcem zaostajata manj kot slabe štiri minute. Petkova 19. etapa z dvema klancema, tudi z vnovič strmim na koncu preizkušnje, je pisana na kožo Rogliču, sobotna etapa je najtežja, ima več kot 5000 višinskih metrov, Vuelta pa se v nedeljo konča z ravninsko vožnjo na čas.

Dobre novice iz La Spezie
Tadej Valjavec pa ima spodbudne novice o Jakobu Omerzelu. Letošnji zmagovalec mladinske Dirke Pariz–Roubaixa, na kateri je bil Valjavčev sin Erazem drugi, se je hudo poškodoval na dirki v Italiji. Pri trčenju z varnostnikom je doživel srčni zastoj. Valjavec je videl posnetek trčenja, pravi, da je bilo strašljivo in da je pravi čudež, da sta oba zunaj smrtne nevarnosti, tako Omerzel kot varnostnik. "Erazem se je danes z Jakobom že pogovarjal. Je kar v redu, je stabilen. Imajo ga še na opazovanju. Je pa že to zelo, zelo dobrodošlo in prijetno slišati, da sta bila v stiku."

Tadej Valjavec: Nekoč kavbojska ekipa zdaj 13 dni na Vuelti z majico vodilnega