Generalni sekretar KZS-ja Rašo Nesterović je prepričan, da bo odziv slovenskih košarkarjev po bolečem porazu pravi. Foto: www.alesfevzer.com
Generalni sekretar KZS-ja Rašo Nesterović je prepričan, da bo odziv slovenskih košarkarjev po bolečem porazu pravi. Foto: www.alesfevzer.com

Branilci naslova so v Kölnu premagali Litvo in Madžarsko, nato pa doživeli hladno prho proti Bosni in Hercegovini. Neprepričljiv je bil napad, kjer je bilo preveč individualnih akcij, predvsem pa so bile skrb vzbujajoče razpoke v slovenski obrambi, kjer je glavne težave povzročal napadalni skok in nasprotnikova igra "pick and roll". Razočarani in jezni slovenski košarkarji so po porazu pred mikrofoni nekaj ostrih besed namenili tudi strokovnemu štabu.

Na prost ponedeljek, po katerem Slovence čakata še dvoboja z Nemčijo in Francijo, je spregovoril generalni sekretar Košarkarske zveze Slovenije: "To je bila normalna situacija za ekipo. Da bi bili uspešni, morajo biti kdaj tudi poraženi. Redko se zgodi, da nekdo pride do konca brez poraza. To je popolnoma normalno za ekipo. Ne rečem, da je pozitivno, je pa kot ena stvar za prebujenje, da bo nadaljevanje boljše," je povedal Nesterović, glede besed igralcev pa dodal: "Bolj bi me skrbelo, če bi bili tiho in ne bi bilo reakcije glede takšne tekme. Tako se vsaj vidi, da jim je mar in želijo zmagati."

Nekdanji slovenski kapetan je zatrdil, da je glede na izraze obrazov videl, da je odziv košarkarjev pravi, in verjame, da bo reakcija vidna na naslednjem preizkusu, ki jih v Nemčiji čaka v torek, ko se bodo ob 20.30 pomerili z gostitelji turnirja. Ti so do zdaj še neporaženi: "Saj ni nič prišlo ven. Normalno je, da so po porazih glave vroče. Velikokrat so že bile takšne situacije in tudi v prihodnje bodo. Dovolj so pametni in izkušeni, da vedo, kaj morajo zdaj storiti. Igralci so stopili skupaj. Veliko so že dali skozi. Točno vedo, kdo je kje naredil napake in kaj morajo popraviti."

Sorodna novica "Nismo bili pripravljeni niti igralci niti strokovni štab"

Res je, da sta bili v tednu dni odigrani dve slabši tekmi. Lahko, da bo tudi tretja in četrta. Bomo videli. To niso stroji, ki jih prižgeš in delaš. Javnost, mediji in vsi skupaj smo mogoče v najavah malce preveč požrešni – polfinale, finale … Nihče ne bo prišel in se prepustil. Vsak želi premagati evropskega prvaka.

Rašo Nesterović

Po besedah Nesterovića, ki je odigral glavno vlogo pri prepričevanju Gorana Dragića, naj se vrne v reprezentanco, je zdaj naloga vodij in najboljših igralcev, da potegnejo ekipo za sabo: "Oni so tisti, ki morajo biti lokomotive, ki vlečejo vse za sabo. Ko se bodo začeli izločilni boji, je pomembno, kako bodo vodje potegnili in se žrtvovali. Mislim, da imamo mi takšne igralce, ki so pripravljeni dati vse, kar je potrebno, za zmago. To so že velikokrat dokazali. Igralci in strokovni štab se med sabo pogovarjajo. To je ekipa, ki je bila prva na evropskem prvenstvu in četrta na olimpijskih igrah. Padci so sestavni del športa, se je pa treba po njih dvigniti."

"Pet tekem v sedmih dneh. To je hujši ritem kot v Ligi NBA. So slabši dnevi, malce pade koncentracija, a črto bomo vlekli po koncu. Počakajmo, da ne bodo zdaj padale težke besede. Fantje so garali dva meseca, če štejemo še junijske kvalifikacije. Zagotovo ne bodo vrgli stran vloženega dela. Stopili bodo skupaj in dali svoj maksimum. Proti Nemčiji bo težka tekma, tudi drugačna kot proti Bosni, prepričan sem, da bo tudi Slovenija drugačna. Po trenutnem, kar smo videli, so morda Nemci in Srbi celo najboljši na celotnem prvenstvu. Toda če hočeš biti to, kar hočemo mi, moraš premagati vse na tej poti," je žogo nekoliko umiril Nesterović.

Košarkarji po bolečem porazu napovedujejo pravi predstavi proti Nemcem in Francozom