1. septembra bo Slovenija odigrala prvo tekmo na evropskem prvenstvu, še prej pa jo čakata dve v kvalifikacijah za svetovno prvenstvo. Foto: www.alesfevzer.com
1. septembra bo Slovenija odigrala prvo tekmo na evropskem prvenstvu, še prej pa jo čakata dve v kvalifikacijah za svetovno prvenstvo. Foto: www.alesfevzer.com

6:0 je popotnica evropskih prvakov pred obrambo naslova, še predtem pa jih čakata (zelo) pomembni tekmi v kvalifikacijah za svetovno prvenstvo. Najprej v četrtek v Celje prihaja Estonija. Dan zatem sledi selitev v Nemčijo, kjer bo Slovenija igrala že skupinski del evropskega prvenstva. Toda najprej se bodo Slovenci z Nemci čez teden dni pomerili v kvalifikacijah. Dvoboj bo odigran v Münchnu, le nekaj dni pozneje pa se bosta reprezentanci srečali še na EuroBasketu v Kölnu.

Popolnoma druga hrvaška podoba kot junija

Sorodna novica Slovenci priprave na branjenje evropske krone končali neporaženi

Na šestih tekmah so Slovenci na kolena spravili tudi tri zelo močne reprezentance. Po Turkih v Carigradu in Srbih v Stožicah je v Zlatorogu klonila še Hrvaška. Zadnjič se je Slovenija s tekmecem, s katerim je do zdaj odigrala največ tekem, v Celju pomerila na domačem evropskem prvenstvu pred devetimi leti. Razburljiv dvoboj so takrat dobili Hrvati, zadnji medsebojni obračun pa je bil junija v Ljubljani, kjer je Slovenija popolnoma nadigrala sosede. Tedaj je bila hrvaška zasedba kot razbita vojska, danes, manj kot dva meseca pozneje, pa je reprezentanca popolnoma drugačna in je ekipa, na katero malokdo računa, toda na prvenstvu bi lahko posegla zelo visoko.

V ekipi ima izredno kakovostne posameznike. V določenem trenutku so bili na parketu Bojan Bogdanović in Ivica Zubac, ki igrata konkretni vlogi v NBA-ju, povratnik po več kot letu dni Dario Šarić in Mario Hezonja, ki sta bila svoj čas najobetavnejša evropska igralca, ter Jaleen Smith, ki je pred kratkim okrepil izbrano vrsto, sicer pa je izvrsten organizator igre, ki je prinesel hrvaški dodatno širino. "Hrvaška je bila v precej boljši in drugačni izvedbi kot junija. Odigrala je dobro tekmo in predvsem v prvem polčasu nam je na trenutke dala vetra. V garderobi smo se med odmorom morali dogovoriti, da moramo določene stvari popraviti. Manjkala nam je energija, ki je bila v drugem delu prava. Vse skupaj je bilo potem lažje v obrambi, posledično pa je tudi stekel napad. V tretji četrtini se nam je odprl tudi met in smo se sprostili," je dejal Sekulić.

Samar počival preventivno zaradi udarca

Selektor, ki je tokrat na parket poslal 12 košarkarjev (preventivno je zaradi neugodnega udarca počival Žiga Samar, Jakob Čebašek pa ni dočakal priložnosti), je bil torej zelo zadovoljen z reakcijo izbrancev v drugem delu: "Vesel sem, kako smo odreagirali. Goran Dragić pa je pokazal svojo kakovost. Računamo, da bo tako igral tudi na prvenstvu." Potem ko je bila igra v prvem dokaj skromna, je Slovenija igrivo in tudi zelo učinkovito odigrala tretjo četrtino. Izvrsten je bil Goran Dragić, ki je v tem delu tekme dal kar 14 točk, svoje je dodal še Vlatko Čančar in gostitelji so prevzeli pobudo, potem ko so v tretji četrtini skupaj dali kar 36 točk. Priigrali so si prednost nekaj točk, kar so v zadnji četrtini zadržali, čeprav sta jo kapetan in Dončić presedela.

Goran Dragić je 19 točk dosegel v manj kot 16 minutah. Foto: www.alesfevzer.com
Goran Dragić je 19 točk dosegel v manj kot 16 minutah. Foto: www.alesfevzer.com

"Vesel sem, da smo uspeli porazdeliti minutažo in videti, kako se odzovemo v določenih trenutkih, ko ni Luke in Gorana. Nismo ju želeli preforsirati, hrkati pa smo hoteli preveriti, kako se znajdemo brez njiju. Ni pomembno, da je bilo to na koncu v zadnji četrtini, želeli smo preveriti reakcijo, ko nam je težko na igrišču. Lahko se zgodi, da ju ne bo. Ne želim filozofirati, bistveno je, da smo porazdelili minutažo in vesel sem, da smo premagali zelo kakovostno Hrvaško, ki bo s to sestavo konkurenčna vsem na prvenstvu. Lahko napade malce iz ozadja," je še povedal selektor, ki se je v petek za sodelovanje zahvalil še Juriju Macuri, zadnji rez, ko bo prečrtal še dve imeni, pa bo opravil tik pred prvenstvom po srečanju v Münchnu, saj lahko na kvalifikacijski tekmi pelje 14 igralcev, nastopi pa jih potem le ducat, kolikor jih bo tudi v ekipi za EuroBasket.

Prvi strelec tekme je bil z 21 točkami v dobrih 23 minutah Čančar, ki je izza črte metal 4/6, zbral pa tudi najvišji statistični indeks (29). "Pripravljenost je vse boljša. Pripravljalne tekme so za nami, tako da se osredotočamo na Estonce. Zdaj gre zares. Vsaka tekma je posebna, naj bo to Hrvaška, Srbija, Turčija … Vsaka je zgodba zase, a najpomembnejše je, da smo bili osredotočeni nase in na svojo igro. Zdaj moramo pozabiti, kaj smo naredili do zdaj in fokus usmeriti v kvalifikacije, potem pa bomo govorili naprej," je povedal košarkar Denverja, ki je po odlični igri v tretji četrtini tudi v zadnji v ključnih trenutkih zadel zelo pomembno trojko. Ob tem je dodal: "Četudi ni bilo Luke in Gorana, smo pokazali, da imamo širino in da imamo dovolj izkušenj, da ostanemo tako mirni."

Zubac: Normalno, da so Slovenci eni glavnih favoritov

Aleksander Sekulić bo zadnja dva košarkarja prečrtal po kvalifikacijski tekmi za svetovno prvenstvo proti Nemčiji. Foto: www.alesfevzer.com
Aleksander Sekulić bo zadnja dva košarkarja prečrtal po kvalifikacijski tekmi za svetovno prvenstvo proti Nemčiji. Foto: www.alesfevzer.com

Pripravljalno obdobje je Slovenija torej končala z odlično oceno. Na šestih tekmah je bilo, kar je za priprave popolnoma normalno, narejenih veliko napak, toda Sekulićevi varovanci so pokazali tudi ogromno dobrega, hkrati pa stopnjujejo formo, kar je pred velikimi tekmovanji zelo pomembno. Vse manj je pomanjkljivosti v obrambi, v kateri je, kot poudarjajo v slovenskem taboru, največ rezerv. Vse boljše tudi deluje napad, v katerem je igra zgledno tekoča in vse hitrejša. "Če želiš igrati hitro, mora vseh pet igralcev teči in biti dobro pripravljenih. Iz energijskega vidika je to zelo zahtevo. Mi smo šele deset dni kompletni. Ne moremo pričakovati, da bomo že v najboljši formi, pričakujemo pa, da jo stopnjujemo. Verjamem, da bomo, ko bodo najpomembnejše tekme, kar se tiče tranzicije in hitre igre, tam, kjer želimo biti," je sklenil Sekulić.

V hrvaškem taboru so bili s prikazanim zadovoljni, hkrati pa so poudarjali moč in kakovost slovenskega moštva, ki so ga tako kot Fiba označili za enega glavnih favoritov turnirja najboljših reprezentanc stare celine. "Vsaka ekipa na čelu z Dončićem in Dragićem bi bila favorit. Slovenija je zelo dobra na vseh položajih in sta obkrožena z igralci, s katerimi so skupaj že zelo dolgo in vsak dobro pozna svojo vlogo. Normalno, da so eni glavnih favoritov," je Slovenijo pohvalil center Clippersov Zubac. Selektor Damir Mulaomerović, svoj čas odlični organizator igre, pa je pristavil: "Lahko smo zadovoljni predvsem s prvim polčasom, tako z igro v obrambi kot v napadu. Potem smo imeli nekaj težav z defenzivno tranzicijo, Goran Dragić pa je napravil 'darmar'. Slovenija je sijajna, ima sijajne igralce in je sijajna ekipa."

Slovenci v končnici tudi brez Dragića in Dončića strli Hrvate