Josh Giddey ne slovi kot dober strelec z razdalje, a je popravil tudi ta element. V zadnji sezoni je imel že boljši odstotek meta, toda na Okinavi je v devetih poskusih zadel le dve trojki. Foto: Fiba
Josh Giddey ne slovi kot dober strelec z razdalje, a je popravil tudi ta element. V zadnji sezoni je imel že boljši odstotek meta, toda na Okinavi je v devetih poskusih zadel le dve trojki. Foto: Fiba

Slovenija se bo v petek ob 14.10 skušala boomersom oddolžiti za poraz v boju za olimpijski bron pred dvema letoma v Tokiu, ko je bil z 42 točkami neustavljiv Patty Mills, ki je še vedno najbolj zveneče ime avstralske izbrane vrste, toda zdaj so vajeti igre moštva v drugih rokah. Brian Goorjian je v olimpijski zasedbi še črtal Giddeyja, zdaj pa je 20-letnik, ki se je izkazal tudi že v Ligi NBA v dresu Oklahome, ko je postal z malce več kot 19 leti najmlajši z doseženim trojnim dvojčkom, njegova podaljšana roka na parketu.

Sorodna novica Odkrili hibe avstralskih NBA-jevcev, zdaj jih je treba le še izkoristiti

Avstralski mladenič velja za enega najobetavnejših organizatorjev igre na svetu, hkrati pa je eden najbolj vsestranskih branilcev v ligi. V svoji drugi sezoni v NBA-ju je v povprečju dosegal 16,6 točke, 7,9 skoka in 6,2 podaje. Viden je velik napredek v njegovi igri, zdaj pa želi zasijati tudi na velikem tekmovanju v majici z državnim grbom. "Vsi smo komaj čakali, da se začne prvenstvo. Za nami so dolge priprave. Prvič sem zares oblekel dres boomersov. Sem navdušen. V meni je veliko čustev. Predstavljaš svojo državo, skušaš zmagati zanjo … Velika čast," je razlagal Giddey po eni izmed tekem skupinskega dela.

Kandidat za najboljšega mladega igralca prvenstva

Giddey še ni na ravni Dončića, tvorita pa z odličnim Shaijem Gilgeousom-Alexandrom izvrsten branilski par izjemno obetavne ekipe Oklahome. Foto: AP
Giddey še ni na ravni Dončića, tvorita pa z odličnim Shaijem Gilgeousom-Alexandrom izvrsten branilski par izjemno obetavne ekipe Oklahome. Foto: AP

Avstralija je nekoliko zadržano začela prvenstvo, ko se je v uvodu znašla v zaostanku proti Finski, toda ko je začela delovati obramba, vajeti igre pa je v svoje roke prevzel 20-letnik, je volčje krdelo padlo v mlin, iz katerega ni bilo več rešitve. Sledila je izjemno zanimiva tekma z Nemčijo. Avstralci so imeli zadnji napad za podaljšek, toda Giddey je akcijo spremljal s klopi, saj je moral zapustiti parket zaradi krvavitve. Predtem je poskrbel za približanje, v zadnjem napadu pa boomersi niso imeli prave ideje. Po porazu so se pobrali z visoko zmago nad Japonsko, ki so jo dosegli na krilih mladega "playa".

V glasovanju predstavnikov medijev je prav Giddey kandidat, da postane najboljši mladi igralec prvenstva. Proti Finski je bil s 14 točkami, devetimi skoki in osmimi podajami blizu trojnega dvojčka. 17 točk je dal Nemčiji, ni pa bil na tisti tekmi tako statistično učinkovit, proti Japonski je 26 točkam pristavil še 11 podaj. Njegova glavna odlika so podaje in razigravanje soigralcev, ko poskrbi, da so v igro vključeni vsi na parketu in išče košarkarja v najboljšem položaju. Kar se tiče zaključkov, je najnevarnejši v prodorih, ko gre agresivno na koš, zaključuje pa tudi s "floaterji". Avstralija sicer nima zelo visokih centrov, ima pa vseeno visoke košarkarje na drugih položajih, med njimi izstopa z 203 centimetri na položaju organizatorja igre prav Giddey.

Podobnosti v igri Giddeyja in Dončića

Zaradi široke palete košarkarskih veščin in vsestranskosti njegova igra nekoliko spominja na Luko Dončića. Giddey, ki je tudi že kot najstnik navdušil v članski košarki, a v avstralski ligi, ki je seveda nižja raven od Evrolige, je v preteklosti veliko govoril o kapetanu slovenske reprezentance, ki je eden izmed njegovih zgledov: "Vedno sem rad gledal visoke organizatorje igre, kot je bil Magic, in dobre podajalce, kot sta bila tudi Nash in Kidd. Ko je prišel v NBA, sem začel spremljati Luko. Je le nekaj let starejši kot jaz, toda podobno je visok organizator igre. Podobna je najina pot pred Ligo NBA, čeprav je on še precej prej zaigral na profesionalni ravni. Je odličen podajalec, neverjetno je, kako čuti igro in diktira ritem. Na podoben način želim igrati tudi jaz. Spremljam in proučujem njegovo igro. Ne želim se primerjati, a vidim podobnosti v igri."

"Super igralec. Poznam ga iz Oklahome v Ligi NBA. Res je vsestranski. Še najslabši je njegov met, pa tudi v tem elementu je dober. Kompleten košarkar," je o petkovem tekmecu spregovoril Dončić. Avstralija ima pripravljena obrambna orožja za Luko. "Vedno je zabavno igrati proti Luki. Očitno je, da je veliko ljudi sèm prišlo, da bi ga videli. Nosi ogromno bremena slovenske reprezentance, zato bo naš načrt pred tekmo posvečen predvsem njemu. Podobno smo naredili že z Laurijem Markkanenom in Juto Vatanabejem. Igrali smo proti ekipam, ki imajo zvezdnike iz NBA-ja. Luka je jasno na popolnoma drugi ravni, ampak imamo fante, ki lahko v obrambi opravijo dobro delo," je prepričan Giddey.

Zanj bosta skrbela predvsem soigralec pri Dallasu Josh Green in Matisse Thybulle iz Portlanda. Ko obramba na branilskih položajih deluje in posledično steče hitra igra v napadu, so po Giddeyjevih besedah Avstralci najmočnejši: "Imamo izkušeno ekipo, pomembno pa je, da si delimo isto miselnost. Vsi imamo v glavni isti cilj. Potem je veliko lažje igrati. Imamo dolgo klop in ta široki izbor igralcev je res pomemben. Vsak lahko da svoje, stopi v ospredje in prinese nekaj novega. Lahko bo ključnega pomena, saj je na prvenstvu veliko tekem. S klopi prihajajo igralci, ki lahko pokrivajo več položajev. Dober občutek je, ko veš, da ti hrbet krijejo taki košarkarji, kot sta recimo Green in Thybulle, ki imata odlične atletske sposobnosti. Ko nasprotnika prisilim v izgubljene žoge in stečemo v tranzicijo, smo najboljši."