Strel Juda Bellinghama, s katerim je izsilil podaljšek. Foto: Reuters
Strel Juda Bellinghama, s katerim je izsilil podaljšek. Foto: Reuters

Levjesrčni Slovaki so do 95. minute brezzobe tri leve držali brez strela v okvir vrat. Vodstvo iz 25. minute, ko je zadel Ivan Schranz, so kljub pritisku varovancev Garetha Southgata ohranjali globoko v sodnikov podaljšek. Takrat je iz avta globoko žogo v kazenski prostor poslal Kyle Walker. Na desetih metrih jo je pričakal Bellingham in poskrbel za ekstazo na tribunah z igro nezadovoljnih angleških navijačev. Šokirane Slovake je v prvi minuti podaljška z glavo pokopal Kane. Predtem so bili Angleži najbližje golu v 81. minuti, ko je vratnico stresel Declan Rice.

Gol Harryja Kana, ki je odločil tekmo. Foto: Reuters
Gol Harryja Kana, ki je odločil tekmo. Foto: Reuters

Schranz kronal boljšo igro Slovakov

Slovaki se niso ustrašili slovitega nasprotnika. Za dobro igro so bili nagrajeni v 25. minuti, ko je tretji gol na evropskem prvenstvu dosegel Ivan Schranz. Dolgo žogo Petra Pekarika s svoje polovice je Juraj Kucka z glavo odbil do Davida Strelca na rob kazenskega prostora. Igralec Slovana iz Bratislave je s podajo lepo našel utekajočega Schranza, ki ni padel ob stiku z Marcom Guehijem. Napadalec praške Slavije je z zunanjim delom čevlja sprožil nizek diagonalen strel in premagal Jordana Pickforda.

Slovaki so bili boljši tekmec večino prvega polčasa, kar je jezilo angleške navijače, ki so svojo ekipo večkrat nagradili z žvižgi. Angleži si dolgo niso opomogli po prejetem golu, vendar so v zadnjih petih minutah prvega dela s pritiskom nakazali, kaj čaka Slovaško v drugem polčasu.

Tako je Ivan Schranz matiral angleškega vratarja. Foto: Reuters
Tako je Ivan Schranz matiral angleškega vratarja. Foto: Reuters

Anglija v prvem polčasu ni niti enkrat streljala v okvir vrat, kar se ji je v izločilnih bojih na velikih tekmovanjih nazadnje zgodilo leta 1986 na svetovnem prvenstvu v Mehiki. Takrat jo je v polfinalu izločil Diego Maradona z Argentino.

Razveljavljen gol Fodna

Angleži so odločno vstopili v drugi del. Phil Foden je v 50. minuti s treh metrov zatresel Slovaško mrežo, vendar je bil ob podaji Kierana Trippierja v prepovedanem položaju. Očitni prepovedani položaj je kmalu potrdil tudi VAR.

V 55. minuti se je priložnost nenadoma ponudila Strelcu. Napako je na sredini naredil John Stones. Žoga je prišla do Strelca, ki je videl, da je Pickford zunaj gola. Streljal je s sredine, žoga je preletela Pickforda in se odbila za malo mimo vratnice.

V 77. minuti je s petih metrov iz ugodnega položaja z glavo streljal Harry Kane, žoga pa je švignila za nekaj centimetrov mimo desne vratnice vratarja Martina Dubravke.

Vratnica Ricea v 81. minuti

V 81. minuti pa je Slovaško rešila vratnica. Nizek strel z več kot 20 metrov je sprožil Declan Rice. Žoga se je odbila od okvirja gola v igro, kjer jo je pričakal Kane, a njegov poskus ni zadel tarče.

Bellinghama ni bilo nikjer, potem pa ...

Obupani poskusi Angležev so obrodili sad v predzadnji minuti sodnikovega podaljška. Tekla je 95. minuta, ko je dolgo žogo iz avta v kazenski prostor poslal Kyle Walker. Z glavo jo je do prej nevidnega Juda Bellinghama podaljšal Guehi. 21-letni vezist Reala iz Madrida jo je na desetih metrih pričakal s škarjicami in mojstrsko zatresel mrežo. To je bil prvi strel Anglije v okvir gola na srečanju.

Kane odločil z glavo po fliperju

Slovaki, ki so bili od uvrstitve v četrtfinala oddaljeni dobro minuto, so drugič pokleknili že v uvodni minuti podaljška. Po prostem strelu je žoga prišla do Eberechija Ezeja, ki jo je slabo zadel, a je vseeno prišla do Ivana Toneyja. Ta jo je z glavo podaljšal do Kana, ki je bil neoviran v kazenskem prostoru in žogo z glavo zabil v mrežo Dubravke.

Anglija se je nato pomaknila na svojo polovico in bolj ali manj pretila iz protinapadov. Slovaška je bila najbližje izenačenju v 105. minuti, ko je Pekarik po predložku s kolenom z dveh metrov streljal prek gola. Tony je v 120. minuti streljal prek gola ob razredčeni obrambi Slovakov.

Euro 2024, osmina finala

ANGLIJA − SLOVAŠKA 2:1 (0:1) – po podaljških
Bellingham 90+5, Kane 91.; Schranz 25.

Sodnik: Halil Umut Meler (Turčija)