Slovenija je na evropskih prvenstvih odigrala šest tekem. Petkrat je remizirala, enkrat pa izgubila. Foto: EPA
Slovenija je na evropskih prvenstvih odigrala šest tekem. Petkrat je remizirala, enkrat pa izgubila. Foto: EPA

Selektor Slovenije Matjaž Kek se je na novinarski konferenci pred tekmo, ki bo v Frankfurtu v ponedeljek ob 21.00, najprej odzval na številne pohvalne besede, ki jih je Sloveniji namenil portugalski strateg Roberto Martinez: "Dejstvo je, da smo si verjetno simpatije zaslužili. Selektor Portugalske je znan kot velik gospod. Jasno pa je, da ko je tekma na izpadanje, lahko na novinarski konferenci prevladujejo simpatije, toda ko stopiš čez magično belo črto, gre zares. Vemo, proti komu igramo. Pravzaprav ne veš, kje bi začel naštevati igralce."

Kek: Fantje naj živijo trenutek, ki so si ga zaslužili

Dodal je, da igralcev ni ščitil pred evforijo, ki je zajela domovino. "Naj živijo trenutek, ki so si ga zaslužili. Fantje zorijo kot sadeži. Vsaka takšna tekma daje neverjetno energijo. Ob zavedanju kakovosti in samokritičnosti pričakujemo težko tekmo, na kateri bomo tudi trpeli. Ampak to nas le še motivira in pomeni večji izziv." Ob tem je povedal, da ima Portugalce za ene izmed favoritov prvenstva: "Do zdaj so bili proti nam vsi favoriti, tako bo tudi zdaj. Nas pa veseli, da tekmujemo na prvenstvu."

Neposredni prenos tekme bo na TV SLO 2 in MMC-ju.

Opozoril je, da bo hudo narobe, če se bodo takoj znašli pod pritiskom: "A zanima nas končni izid. V teh tekmah se ne živi za umetniški vtis. Fantom neizmerno zaupam." V ekipi bo po rojstvu hčerke znova tudi Tomi Horvat, ne bo pa kaznovanega Erika Janže, namesto njega bo verjetno začel Jure Balkovec.

Delo še ni končano

Nogometaši veliko pozornosti posvetili protinapadom

Vsi pa pravijo, da se zavedajo, da je to nov mejnik. "Zadnje dni smo uživali v vsem tem, ampak se zavedamo, da še ni konec dela. Še vedno smo na tekmovanju in imamo svoje cilje. V ponedeljek bo lepa tekma, v kateri lahko uživamo," je dejal vezist Adam Gnezda Čerin.

Poudaril je, da bo tekma povsem drugačna, kot je bila tista marčevska medsebojna v Stožicah, ko so Slovenci slavili z 2:0, a dodal, da je vseeno prinesla pozitiven trenutek: "Treba biti natančen, to bo ena od osnov. Sploh kar zadeva obrambni del igre, saj imajo Portugalci vrsto kakovostnih igralcev. Če ne bomo točni, bodo težave. Z marčevske tekme pa smo lahko vzeli precej materiala in pogledali, kje je ranljiv portugalski sistem. Zakaj ne bi še enkrat presenetili."

"Nekaj bi bilo narobe z nami, če si ne bi želeli še nečesa več. Nismo se zadovoljili s prebojem v osmino finala. Tudi mi smo kakovostni," je povedal in pristavil, da se je pokazalo, da so razlike med reprezentancami vse manjše. "Vsak lahko premaga vsakogar, to dela nogomet čudovit."

Martinez poln hvale na slovenski račun

Sorodna novica Slovenski ekipni šport v sami evropski smetani

Martinez, selektor Portugalske, pa je pred tekmo večkrat poudaril napadalca Benjamina Šeška in Andraža Šporarja, češ da bodo morali biti pazljivi glede njiju, tudi sicer pa je bil poln hvale na račun slovenske zasedbe: "Slovenija igra kot ekipa. Sistem izvaja izjemno. Na tem prvenstvu piše zgodovino. V ponedeljek pa moramo mi zmagati, čeprav mi je Slovenija blizu."

Eden izmed zvezdnikov Portugalske, Bruno Fernandes, pa je dodal: "Slovenija je ekipa, ki igra v nizkem bloku. Moramo narediti vse, da jo utrudimo. Veliko bomo tekli, ampak moramo paziti na protinapade, saj je pri teh Slovenija zelo dobra. Napadalca dobro sodelujeta, a vemo, kaj nas čaka." Tekmo v Frankfurtu na stadionu s kapaciteto več kot 50.000 gledalcev bodo sodili Italijani na čelu z Danielejem Orsatom.

Slovenci se zavedajo, da so Portugalci favoriti