Veselje slovenskih navijačev ob preboju v osmino finala Eura. Foto: EPA
Veselje slovenskih navijačev ob preboju v osmino finala Eura. Foto: EPA

Na portalu Športni SOS tokrat odgovarjamo na vaši vprašanji o evropskem prvenstvu v nogometu. Še vedno ste vabljeni k postavljanju vprašanj (ne glede na šport).

Vabljeni k sodelovanju

Vprašanja o športu, športni zgodovini in statistiki lahko pošljete po elektronski pošti ali omrežju X.

Športni SOS deluje tudi v avdioobliki ‒ naročite se na podkast SOS-odmev!

2360. Koliko državam je uspelo dobiti kolajno na evropskih prvenstvih v vseh "osnovnih" skupinskih športih (rokomet, nogomet, košarka, odbojka). Zanima me za moške reprezentance. Ali bi bila Slovenija v primeru dobljene medalje na letošnjem Euru prva takšna država?
anonimni spraševalec

Slovenski odbojkarji so na evropskih prvenstvih osvojili kar štiri medalje. Foto: VolleyballWorld
Slovenski odbojkarji so na evropskih prvenstvih osvojili kar štiri medalje. Foto: VolleyballWorld

Ne, vseeno pa je takih držav zelo malo. S tem pokrom se zdaj ponašajo le Francija, Nemčija in Španija, od nekdanjih držav pa tudi Jugoslavija in Sovjetska zveza (če zadnji štejemo še vse medalje njene naslednice Rusije, kot to štejejo marsikatere organizacije).

V drugi skupini pa je že pet držav, ki imajo medalje s treh različnih športov: to so Slovenija (manjka ji medalja v nogometu), ČSFR/Češka, Grčija, Italija in Madžarska (vsem manjka medalja na evropskem prvenstvu v rokometu).

Nemogoče je sicer popolnoma enakovredno primerjati vse države, ker nekatere zveze štejejo medalje tudi predhodnic (na primer Jugoslavija in Srbija), nekatere tega ne počnejo, nekatere medalje pripisujejo celo vsem naslednicam (kot to velja pri nogometu za Češko in Slovaško pri razpadu Češkoslovaške), nekatera evropska prvenstva potekajo že skoraj 90 let (košarka), nekatera pa šele od 90. let prejšnjega stoletja (rokomet). A vseeno vendarle dobimo nek oris, ki kaže, da je Slovenija res uspešna država tudi v kolektivnih športih (sploh, če upoštevamo še število prebivalcev).

(Dobro uro po objavi članka sem dobil dodatno vprašanje, ki sledi).

Sorodna novica Slovenija v položaju, kot še ni bila nikoli − lahko sanja

2361. Zaradi anomalij pri pripisovanju medalj nekdanjih držav njenim naslednicam, bi bilo zanimivo narediti poizvedbo iz prejšnjega vprašanja samo za obdobje, ko so nastale danes obstoječe države, torej za zadnjih približno 30 let.
Andrej Kotnik

Preveril sem vsa tekmovanja od leta 1992 naprej. Spodaj so naštete vse države, ki so v tem obdobju medaljo osvojile v vsaj dveh športih.

4: Francija, Nemčija, Rusija, Španija

3: Italija, Jugoslavija, Slovenija, Srbija

2: Danska, Grčija, Hrvaška, Nizozemska, Švedska, Turčija