Slavje Nemcev po zadetku Jamala Musiale za 2:0 v 68. minuti. Foto: Reuters
Slavje Nemcev po zadetku Jamala Musiale za 2:0 v 68. minuti. Foto: Reuters

Ko se je nad stadionom Westfalen v Dortmundu razbesnela nevihta, je bilo nekaj časa vprašanje, ali se bo dvoboj sploh lahko nadaljeval, toda črni oblaki so se hitro pomaknili naprej, tako da so se po 20 minutah nogometaši iz slačilnic znova vrnili na zelenico. Po kratkem ogrevanju se je srečanje nato kmalu nadaljevalo.

Kako je nevihta prekinila tekmo Nemčija – Danska

Nemci so povedli v 53. minuti. Z 11-metrovke je bil uspešen Kai Havertz, potem ko je po predložku Davida Rauma na desni strani kazenskega prostora žoga v desno roko nesrečno zadela branilca Joachima Andersena. Danski vratar Kasper Schmeichel se je vrgel v pravo levo smer, vendar je bil strel napadalca Arsenala ob vratnici preveč natančen. Ta je z glavo zapretil že ob koncu prvega polčasa, Schmeichel se je izkazal z obrambo.

V 68. minuti je vodstvo Nemčije povišal Jamal Musiala, ki je po dolgi podaji Nica Schlotterbecka s svoje polovice igrišča v kazenski prostor tekmecev dosegel že tretji gol na prvenstvu. S tem je ob Gruzijcu Georgesu Mikautadzeju najboljši strelec Eura. Že predtem sta imela po protinapadih proti ranljivi obrambi Dancev, ki so lovili izenačenje, lepi priložnosti iz bližine Havertz in Leroy Sane.

Nemčija, ki se je v četrtfinale velikega tekmovanja prebila prvič po osmih letih (na SP-jih 2018 in 2022 je izpadla že v predtekmovanju, na EP-ju 2020 pa v osmini finala), se bo v boju za polfinale pomerila s Španijo ali Gruzijo. Tekmeca bo dobila v nedeljo.

Havertz z 11-metrovke popeljal Nemčijo v vodstvo

Andersen tragična figura tekme

Po prvem polčasu je bil izid 0:0. Nemci so v uvodne četrt ure povsem prevladovali in v 4. minuti tudi zatresli mrežo. Po podaji iz kota je z glavo zadel Schlotterbeck, vendar je bil gol razveljavljen zaradi prekrška Joshue Kimmicha nad Schmeichlom.

Danci so po pol ure vzpostavili ravnotežje na igrišču, Cristian Eriksen bi kmalu zadel po protinapadu. V 48. minuti so tekmeci Slovenije izpred dveh tednov tudi spravili žogo v mrežo, toda član premierligaša Crystal Palacea Andersen se po strelu iz bližine po odbiti žogi ni dolgo veselil, saj je angleški sodnik Michael Oliver po posredovanju VAR-a tudi ta gol razveljavil, zaradi prepovedanega položaja Thomasa Delaneyja. Po podaji z desne strani pred vrata je bil manj kot za dolžino stopala prehiter.

Na koncu bi bila lahko zmaga Nemčije še višja. Zadetek rezervista Floriana Wirtza ni obveljal zaradi novega "ofsajda", Schmeichel pa je lepo ubranil še en poskus Havertza iz bližine.

Zadetek Musiale za vodstvo Nemčije proti Danski z 2:0

Občutek je zelo dober. Vsakdo, ki je spremljal tekmo, je lahko videl, da smo bili od začetka dominantni. Edini očitek, ki smo ga lahko deležni, je ta, da smo zapravili preveč prilložnosti.

Nemški branilec Antonio Rüdiger, ki je bil izbran za najboljšega igralca tekme.

Nagelsmann: Igralci so navajeni na pritisk

Nemški selektor Julian Nagelsmann je predstavo svojih varovancev v uvodnih 20 minutah opisal za najboljšo v dozdajšnjem delu prvenstva.

"Mislim, da ne čutimo več pritiska kot običajno. Navijači in njihova pričakovanja so tudi velik pospešek za nas. Lahko se kosamo s pritiskom. Zame in za igralce je privilegij igrati nogomet pod pritiskom. Vsi igralci so na to navajeni, zato ni težava," je povedal 36-letni trener.

"Razumem, da so Danci jezni zaradi 11-metrovke. Odločitev je bila stroga, Andersen ni namerno ustavil žoge z roko, toda takšno je pravilo. Tudi sam bi bil nejevoljen, če bi proti nam dosodili takšno 11-metrovko, toda moral bi se sprijazniti s pravilom," se je dotaknil tudi sodniških odločitev.

Kai Havertz je v 53. minuti načel mrežo Dancev z 11-metrovke in dosegel svoj prvi zadetek na Euru 2024. Foto: Reuters
Kai Havertz je v 53. minuti načel mrežo Dancev z 11-metrovke in dosegel svoj prvi zadetek na Euru 2024. Foto: Reuters

Hjulmand nezadovoljen z odločitvami VAR-a

"Dve odločitvi VAR-a sta določili izid. Tu imam fotografijo - šlo je za en centimeter," pa je po tekmi z mobilnim telefonom v roki dejal danski selektor Kasper Hjulmand.

"To nima smisla, VAR-a ne bi smeli tako uporabljati. Gre za en centimeter. Po nekaj minutah pa so proti nam piskali 11-metrovko. Utrujen sem od smešnih pravil o igranju z roko. Od branilcev ne moremo zahtevati, naj v takšnih primerih tečejo z rokami povsem ob telesu. Joachim je tekel normalno. Skočil je in bil zadet z enega metra. Redko govorim o sodniških odločitvah, toda bile so zelo odločilne za to tekmo. Jezni smo. Če bi povedli z 1:0, bi bilo marsikaj drugače. Mislim, da je VAR na splošno dobra stvar, včasih pa imam vseeno dvome vanj," je dodal.

Raum in Sane prvič v začetni postavi

Ker je bil Jonathan Tah kaznovan, je mesto osrednjega branilca pri Nemčiji ob Antoniu Rüdigerju (igral je kljub manjši poškodbi v nedeljo proti Švici) pripadlo Schlotterbecku. Prvič na letošnjem Euru je Nagelsmann v začetno postavo uvrstil tudi Rauma in Saneja. Niclas Füllkrug, dvakratni strelec na prvenstvu, je znova dobil priložnost v drugem polčasu.

Pri Dancih je Eriksen okreval po želodčnih težavah. V vezni vrsti je Mortena Hjulmanda, ki je imel kartone, zamenjal Delaney.

Pohod nemških navijačev proti stadionu v Dortmundu pred tekmo. Foto: Reuters
Pohod nemških navijačev proti stadionu v Dortmundu pred tekmo. Foto: Reuters

Prvi poraz Dancev na Euru 2024

To je 16. nemška zmaga nad Dansko, skupaj sta se reprezentanci pomerili že 29-krat. Prejšnji dve medsebojni tekmi sta se končali z 1:1, predtem pa so Nemci na evropskem prvenstvu leta 2012 v skupinskem delu slavili z 2:1.

Elf je osvojil prvo mesto v skupini A, potem ko je premagal Škotsko in Madžarsko ter remiziral s Švico. Tudi Danska je bila v predtekmovanju neporažena, potem ko je trikrat igrala neodločeno – proti Sloveniji, Angliji in Srbiji.


Osmina finala, Dortmund

NEMČIJA – Danska 2:0 (0:0)
61.612; Havertz 53./11-m, Musiala 68.

Sodnik: Michael Oliver (Anglija)


Grafiko zagotavlja <a href='https://www.sofascore.com' target='_blank'>sofascore.com</a>
Grafiko zagotavlja sofascore.com