Španija je prvič po finalu evropskega prvenstva 2012, ko je ugnala Italijo, tekmo v izločilnih bojih velikih tekmovanj dobila po rednem delu. Foto: Reuters
Španija je prvič po finalu evropskega prvenstva 2012, ko je ugnala Italijo, tekmo v izločilnih bojih velikih tekmovanj dobila po rednem delu. Foto: Reuters

Nogometni velesili, ki sta obe po trikrat osvojili evropsko prvenstvo, se bosta srečali v petek ob 18.00 v Stuttgartu. Španija je vpisala četrto zmago na turnirju. Proti debitantki na velikih tekmovanjih je dominirala. 75-odstotkov časa je imela žogo v svoji posesti, sprožila pa je kar 13 strelov v okvir vrat. Sicer se je znašla v zaostanku, toda še v prvem polčasu je izenačila, svojo premoč pa s tremi goli kronala v drugem delu.

Le Normand v 18. minuti žogo poslal v lastno mrežo

Španci so hitro stisnili tekmece pred kazenski prostor. V peti minuti so prvič zapretili, ko je po podaji Danija Carvajala z desne strani zadrsal Pedri in streljal z levico, toda žoga je bila lahek plen Giorgija Mamardašvilija. Pet minut pozneje se je izkazal z obrambo, ko je po kotu z glavo streljal Carvajal, potem pa je v gneči pred vrati razčistil Guram Kašia.

Španija je pritiskala in napadala, toda povedli so križarji. V 18. minuti je po hitri kombinaciji s Hvičo Kvarachelijo Georges Mikautadze prenesel žogo na desno stran, kjer se je veliko prostora odprlo Otarju Kakabadzeju. Po prodoru je poslal predložek pred vrata proti Kvaracheliji, nespretno pa je reagiral Robin Le Normand, ki je žogo poslal v lastno mrežo. To je bil prvi prejeti španski zadetek na prvenstvu.

Rodri v 39. minuti z roba kazenskega prostora izenačil

Mamardašvili se je izkazal v 35. minuti, ko je z velike razdalje streljal Marc Cucurella, in v 38. minuti, ko je poskusil Nico Williams. Minuto pozneje je bil vendarle brez moči. Trikratni evropski prvaki so dolgo pletli pred kazenskim prostorom. Kombinirala sta Lamine Yamal in Rodri, ki je nato poslal žogo na desno stran do Williamsa. Ta mu jo je vrnil, vezist Manchester Cityja pa je z levico s strelom po tleh z roba kazenskega prostora izenačil.

Furia roja je tudi na začetku drugega dela stisnila Gruzijce, ki pa so prežali na protinapade. V tretji minuti nadaljevanja je Kvarachelia, ko je videl, da Unai Simon stoji precej iz vrat, poskusil kar s sredine, a je bil malce nenatančen.

Fabian Ruiz po lepi podaji Yamala popeljal Španijo v vodstvo

V 50. minuti je Yamal po prodoru izsilil prekršek tik pred kazenskim prostorom. Potem je 16-letni mladenič poskusil s prostega strela, toda Mamardašvili se je izkazal s posredovanjem. V nadaljevanju akcije je veliki up Barcelone z leve strani poslal imenitno žogo pred vrata, kjer je Španijo v vodstvo z glavo popeljal Fabian Ruiz.

Zatem je Yamal dvakrat nevarno poskusil, a bil nenatančen, v 74. minuti pa se je pognal v prodor. Si izmenjal dvojno podajo najprej s Carvajalom, nato pa še z Danijem Olmom. Potem je podal v sredino, kjer je žogo v lastno mrežo preusmeril Giorgi Gvelesiani, toda zadetek je bil po posredovanju VAR-a zaradi prepovedanega položaja razveljavljen.

Le minuto pozneje so Španci izpeljali hiter protinapad. Williams je dobil žogo na levi strani, švignil mimo Gvelesianija, nato pa jo pospravil pod prečko za 3:1. V 83. minuti je špansko zmago s strelom z roba kazenskega prostora potrdil rezervist Olmo.

Nico Williams zadel za 3:1, Olmo pa postavil piko na i španski zmagi
Španija po zaostanku nadigrala Gruzijo in bo izzvala Nemce

Osmina finala, Köln:
ŠPANIJA − Gruzija 4:1 (1:1)
42.233; Rodri 39., Fabian Ruiz 51., Williams 75., Olmo 83.; Le Normand 18./ag

Sodnik: Francois Letexier (Francija)

Grafiko zagotavlja <a href='https://www.sofascore.com' target='_blank'>sofascore.com</a>
Grafiko zagotavlja sofascore.com