Niclas Füllkrug se je že dvakrat izkazal v vlogi rezervista. Tudi v soboto v Dortmundu bo začel na klopi, saj selektor Nagelsmann zaupa Kaiu Havertzu. Foto: EPA
Niclas Füllkrug se je že dvakrat izkazal v vlogi rezervista. Tudi v soboto v Dortmundu bo začel na klopi, saj selektor Nagelsmann zaupa Kaiu Havertzu. Foto: EPA

Na številnih hišah visijo zastave, ki so tudi pritrjene na avtomobilih. Navijaške cone od Münchna do Hamburga so polne med tekmami domače izbrane vrste.

Še pred pol leta, ko je bil na sporedu žreb v Hamburgu, si je bilo težko predstavljati, da lahko Nemci kandidirajo za visoka mesta. Na zadnjih treh velikih tekmovanjih so popolnoma odpovedali, v Rusiji in Katarju so izpadli že po skupinskem delu svetovnega prvenstva, kar se vse do leta 2018 ni zgodilo niti enkrat.

Ko je Hansija Flicka zamenjal Julian Nagelsmann, se je začela pot navzgor. Še vedno je elf daleč od ekipe, ki je 13. julija 2014 na sloviti Maracani v Riu de Janeiru postala svetovni prvak, a vseeno je čutiti, da so navijači znova vzeli reprezentanco za svojo.

Raum in Füllkrug kot Odonkor in Neuville leta 2006
Zmagi nad Škotsko s 5:1 in nad Madžarsko z 2:0 še nista bili pravi kazalnik, saj ste obe reprezentanci med slabšimi na tem prvenstvu. Tekma proti Švici v Frankfurtu v nedeljo zvečer je pokazala, da Nemce čaka še veliko dela, saj so pošteno garali za točko (1:1), ki jim je omogočila prvenstvo v skupini A. Zadetek za izenačenje sta zrežirala rezervista. David Raum je v 92. minuti podal z leve strani pred vrata, Füllkrug pa jo je z glavo pospravil pod prečko. Napadalec dortmundske Borussie je vstopil šele v 76. minuti namesto Jamala Musiale.

Nemški mediji so se takoj spomnili nepozabnega večera na stadionu Westfalen v Dortmundu pred 18 leti. V 2. krogu skupinskega dela svetovnega prvenstva leta 2006 so se Nemci mučili s Poljsko. Takratni selektor Jürgen Klinsmann je v igro sredi drugega polčasa poslal Davida Odonkorja in Olivierja Neuvilla.

Poljaki so se z igralcem manj zadnje četrt ure krčevito branili, Nemci pa zapravljali številne priložnosti. V 91. minuti je ljubljenec občinstva v Dortmundu Odonkor z desne strani podal pred vrata, kjer je Neuville spretno potisnil žogo v mrežo. Ta zmaga je sprožila veliko evforijo v Nemčiji. Vsi so začeli verjeti v velik uspeh. To je bil začetek poletne pravljice 2006. Nemčija je z ekipo, ki ni bila med glavnimi favoriti, izpadla šele v polfinalu in nato končala na tretjem mestu.

Vreme je bilo idealno, dežja skoraj ni bilo celoten mesec. Slogan mundiala 2006 je bil "Die Welt zu Gast bei Freunden" (svet na obisku pri prijateljih). To je bila res prava poletna pravljica, ki bi se lahko v prihodnjih tednih ponovila.

Julian Nagelsmann se je odločil, da bo tudi po evropskem prvenstvu vodil nemško izbrano vrsto. Podaljšal je pogodbo do leta 2026. Foto: EPA
Julian Nagelsmann se je odločil, da bo tudi po evropskem prvenstvu vodil nemško izbrano vrsto. Podaljšal je pogodbo do leta 2026. Foto: EPA

Nagelsmann zelo zadovoljen po remiju proti Švici
"Proti Švici smo imeli v zaključku tudi nekaj sreče. Lahko bi prejeli drugi zadetek, a je bil Vargas v prepovedanem položaju. Zelo smo si želeli izenačiti v zadnjih minutah, zasluženo nam je uspelo, saj smo tudi veliko tvegali. To je zelo dober znak za izločilne boje, saj se nam je uspelo vrniti tik pred koncem srečanja. Imeli so veliko več strelov, dobili smo večino dvobojev," je poudaril Nagelsmann, ki je bil marca lani prehitro odpuščen pri Bayernu.

Vodstvo Bayerna ga je želelo nazaj
Letos so ga Bavarci z novim vodstvom želeli nazaj, a se je odločil, da bo skušal zgraditi močno nemško reprezentanco, ki bo znova kandidirala za lovorike. Od zadnjega naslova evropskega prvaka je minilo že 28 let, Oliver Bierhoff je bil joker finala na Wembleyju proti Češki, ko je odločil z zlatim golom (2:1 po podaljšku).

"V takih trenutkih potrebujemo Füllkruga. To je bil izjemen zadetek, saj ni bilo lahko zadeti žoge z glavo iz tega položaja. Pomembno je, da imamo klasičnega napadalca na klopi. To je bil njegov drugi zadetek na tem EP-ju, hitro se je vklopil v vlogo napadalca s klopi," je bil zadovoljen Nagelsmann in dodal, da so njegovi pomočniki vse štiri mogoče tekmece iz skupine C analizirali. Razlike so majhne, zato pričakuje res težko tekmo v soboto zvečer v Dortmundu. Zdaj je jasno, da se bo pomeril z Danci, ki se mučijo proti slabšim tekmecem, odlično pa igrajo proti favoritom, ko ni treba biti vseskozi ustvarjalen.

Nemški selektor se zaveda, da tak čustveni trenutek lahko zelo pomaga v izločilnih bojih: "Če bi pisal scenarij tekme proti Švici, bi vsekakor raje vzel 1:1 v 93. minuti kot pa 4:0. Čutiti je bilo vsesplošno zadovoljstvo, navdušenje na tribunah, v garderobi so vsi čestitali Davidu Raumu za natančno podajo pri zadetku. Na takih turnirjih potrebuješ čustveni trenutek, da te dvigne za naslednje tekme."

Velike težave v obrambi: Tah kaznovan, Rüdiger pa poškodovan
Največja težava za Nagelsmanna je drugi rumeni karton na tem EP-ju prejel vodja obrambe Jonathan Tah. Antonio Rüdiger si je poškodoval stegensko mišico in je prav tako vprašljiv. Nico Schlotterbeck ali Waldemar Anton bosta morala prevzeti odgovornost proti Danski.

Christian Eriksen je ideolog igre Danske. Foto: EPA
Christian Eriksen je ideolog igre Danske. Foto: EPA

Eriksen ima želodčne težave
Danski selektor Kasper Hjulmand upa, da bo Christian Eriksen pripravljen za igro. Danes ni treniral zaradi želodčnih težav. 32-letnik je zadel proti Sloveniji in bil na vseh treh tekmah ključni igralec.

"Nemčija ima zelo močno ekipo. Zelo dobro poznamo njihove močne strani. Mi želimo vse do finala in premagati moramo vse tekmece, tudi gostitelje prvenstva," je odločno napovedal Joakim Maehle.

"Nemci imajo vrhunske posameznike. Imamo lepe možnosti, če se bomo krčevito upirali. Mi imamo svoje prednosti in moramo jih unovčiti," je dodal branilec Jannik Vestergaard.

Nobeni reprezentanci ne bo lahko proti Švici
Nagelsmann je z izbranimi besedami govoril o Švici, ki je na tem evropskem prvenstvu presenetila že številne strokovnjake: "Švica je res neugoden tekmec. Nobeni ekipi na tem prvenstvu ne bo lahko proti njim. Zelo agresivno pokrivajo tekmece. Imajo mešanico med izkušenimi igralci in mladimi upi. Dosegli so zelo lep zadetek, odlično so kombinirali. Zelo so pogumni in imajo tehnično dovršene posameznike."

Španci najbolj navdušili v skupinskem delu

Xhaka: Imamo zmagovito mentaliteto, vsi igralci so lačni uspeha
Na prvi tekmi osmine finala se bosta v soboto ob 18.00 na olimpijskem stadionu v Berlinu srečali Švica in Italija. Švicarji so navdušili v skupini A, kjer so šele v 92. minuti zadnjega kroga ostali brez prvega mesta.

Najboljši igralec tekme proti Nemčiji je bil Granit Xhaka. Z Leverkusnom je v tej sezoni osvojil dvojno krono in tudi na evropskem prvenstvu je v imenitni formi.

Selektor Murat Yakin je prejemal številne pohvale po remiju proti Nemčiji. Granit Xhaka je najboljši švicarski nogometaš na tem EP-ju. Foto: EPA
Selektor Murat Yakin je prejemal številne pohvale po remiju proti Nemčiji. Granit Xhaka je najboljši švicarski nogometaš na tem EP-ju. Foto: EPA

"Veselje Nemcev po zadetku za 1:1 je povedalo vse. Celotna ekipa je bila v obrambi odlična, nismo jim pustili veliko prostora. Zelo sem ponosen na predstavo proti tako močni reprezentanci. Osvojili smo drugo mesto v skupini, prvi korak je narejen, a mi se ne mislimo ustaviti. Imamo zmagovito mentaliteto, vsi igralci so lačni uspeha. V zadnjega pol leta smo naredili velik korak naprej. Izboljšali smo se na vseh položajih. Nihče nima zagotovljenega mesta v začetni postavi," je razlagal Xhaka.

V Frankfurtu je bilo več kot 10.000 švicarskih navijačev, ki so bili zelo glasni ob imenitni predstavi "Natija".

"Zelo nas veseli, da je evropsko prvenstvo v Nemčiji, saj je ogromno švicarskih navijačev pripotovalo. Zelo so nam pomagali," je še dodal Xhaka, ki je 25. maja že postal junak, ko je z izjemnim strelom s 25 metrov z levo nogo odločil finale nemškega pokala. Bayer iz Leverkusna je premagal Kaiserslautern z 1:0 in kronal sijajno sezono, potem ko je že sredi aprila prvič v zgodovini kluba postal nemški prvak.

Yakin: Italija je vedno velik izziv
"Proti veliki Nemčiji smo se izkazali in osvojili točko. Seveda bi pred začetkom tekme podpisal točko, zdaj pa ostaja grenek priokus. Italija je vedno velik izziv. Prvi etapni cilj smo izpolnili brez poraza. Ugaja mi, ko sem slišal, da je Nagelsmann poudaril, da smo mi tihi favoriti prvenstva. Ostati moramo skromni, čeprav smo v odlični formi. Ne smemo prehitevati dogodkov, saj se izločilni boji še niso začeli," je razlagal selektor Murat Yakin.

Luciano Spalletti si je oddahnil po zadetku Mattie Zacagnija. Italijani so velemojstri izločilnih bojev, imajo pa še veliko rezerve. Foto: EPA
Luciano Spalletti si je oddahnil po zadetku Mattie Zacagnija. Italijani so velemojstri izločilnih bojev, imajo pa še veliko rezerve. Foto: EPA

Spalletti: Napredovanje je velik uspeh, saj so bili tekmeci res močni
Italijani so se rešili v 98. minuti tekme zadnjega kroga v Leipzigu proti Hrvaški (1:1). V skupini B jim ni uspelo ponoviti predstav z zadnjega evropskega prvenstva, ko so s taktičnimi predstavami v izločilnih bojih osvojili naslov prvakov. Zmaga nad Albanijo z 2:1 je bila težko prigarana, proti Španiji so bili azzurri večji del srečanja izgubljeni (0:1), proti Hrvaški pa so se rešili 40 sekund pred koncem sodnikovega dodatka z golom Mattie Zacagnija.

"Popolnoma zasluženo smo osvojili točko proti Hrvaški in se uvrstili v osmino finala. V nekaterih trenutkih smo bili preveč ležerni, nismo igrali na dovolj visoki ravni. Napredovanje iz te skupine je velik uspeh, saj so bili tekmeci res močni. Španija je eden glavnih favoritov za naslov, Hrvaška ima ogromno igralcev, ki so navajeni takih težkih tekem. Znajo igrati pod pritiskom. Novinarji ste mi že po žrebu dejali, da bo to skupina smrti, nisem se sam tega spomnil," je na novinarski konferenci poudaril selektor Luciano Spalletti, ki je lani popeljal Napoli do naslova italijanskega prvaka.


Osmina finala, sobota ob 18.00:
ŠVICA – ITALIJA (Berlin)

Verjetni postavi:

Švica: Sommer, Schär, Akanji, Rodriguez, Stergiou, Freuler, Xhaka, Aebischer, Rieder, Ndoye, Embolo.

Italija: Donnarumma, Darmian, Bastoni, Mancini, di Lorenzo, Barella, Jorginho, Dimarco, Retegui, Chiesa, Scamacca.

Sodnik: Szymon Marciniak (Poljska)


Ob 21.00:
NEMČIJA – DANSKA (Dortmund)

Verjetni postavi:

Nemčija: Neuer, Kimmich, Anton, Schlotterbeck, Mittelstädt, Andrich, Kroos, Musiala, Gündogan, Wirtz, Havertz.

Danska: Schmeichel, Andersen, Vestergaard, Kristensen, Bah, Delaney, Höjbjerg, Maehle, Wind, Eriksen, Höjlund.

Sodnik: Martin Oliver (Anglija)


Nedelja ob 18.00:
ANGLIJA – SLOVAŠKA (Gelsenkirchen)

Verjetni postavi:

Anglija: Pickford, Walker, Stones, Guehi, Trippier, Mainoo, Rice, Palmer, Bellingham, Foden, Kane.

Slovaška: Dubravka, Pekarik, Vavro, Škriniar, Hancko, Lobotka, Kucka, Duda, Schranz, Haraslin, Boženik.

Sodnik: Halil Umut Meler (Turčija)


Ob 21.00:
ŠPANIJA – GRUZIJA (Köln)

Verjetni postavi:

Španija: Unai Simon, Carvajal, Le Normand, Laporte, Cucurella, Rodri, Pedri, Fabian, Lamine Yamal, Morata, N. Williams.

Gruzija: Mamardašvili, Gvelesiani, Kašia, Dvali, Kakabadze, Lohošvili, Kočorašvili, Čakvetadze, Kiteišvili, Mikautadze, Kvarachelia.

Sodnik: Francois Letexier (Gruzija)


Ponedeljek ob 18.00:
FRANCIJA – BELGIJA (Düsseldorf)

Verjetni postavi:

Francija: Maignan, Kounde, Upamecano, Saliba, T. Hernandez, Tchouameni, Kante, Rabiot, Dembele, Barcola, Mbappe.

Belgija: Casteels, Castagne, Faes, Vertonghen, Theate, A. Onana, Tielemans, De Bruyne, Lukebakio, Doku, Lukaku.


Ob 21.00:
PORTUGALSKA – SLOVENIJA (Frankfurt)

Torek ob 18.00:
ROMUNIJA – NIZOZEMSKA (München)

Ob 21.00:
AVSTRIJA – TURČIJA (Leipzig)