Adam Gnezda Čerin je v kvalifikacijah za EP postal steber slovenske reprezentance. Odigral je prav vse minute, odlične igre pa kaže tudi na evropskem prvenstvu. Foto: Reuters
Adam Gnezda Čerin je v kvalifikacijah za EP postal steber slovenske reprezentance. Odigral je prav vse minute, odlične igre pa kaže tudi na evropskem prvenstvu. Foto: Reuters
Sorodna novica Karničnik v žep pospravil Phila Fodna, zdaj ga čaka Rafael Leao

Slovenska nogometna reprezentanca se je prvič prebila v izločilne boje evropskega prvenstva v nogometu. V ponedeljek jo v osmini finala čaka močan tekmec, Portugalska, a Slovenci so v predtekmovanju dokazali, da lahko igrajo z vsako reprezentanco.

Bijol v idealni enajsterici portala WhoScored

"Lepo prvenstvo za zdaj. Tudi moje igre so na visoki ravni. Ko smo se po prvem polčasu proti Danski sprostili, smo začeli igrati in bili iz tekme v tekmo boljši. Dokazali smo, da se lahko kosamo z vsako reprezentanco," je povedal Žan Karničnik, strelec na tekmi proti Srbiji. V predtekmovanju se je Karničnik izkazal v osvojenih žogah, s 23 se je prebil na peto mesto.

V osrčju slovenske obrambe je nepogrešljiv Jaka Bijol, ki ima pred izločilnimi boji največ izbitih žog (27), v startih na žogo pa je z desetimi na četrtem mestu. Priznani statistični portal WhoScored ga je celo izbral v najboljšo enajsterico skupinskega dela (link), v kateri je sicer največ nemških igralcev, trije (Kimmich, Kroos in Musiala).

Jaka Bijol steber slovenske obrambe. Foto: EPA
Jaka Bijol steber slovenske obrambe. Foto: EPA

Tudi v pretečenih kilometrih je opaziti odlično pripravljenost Slovencev. Največ je v skupinskem delu pretekel Adam Gnezda Čerin, ki se je s 35,2 km na šestem mestu med vsemi 24 reprezentancami. Več kot 30 km na treh tekmah od Slovencev presegli še Žan Karničnik (32), Erik Janža (32,2), in Timi Max Elšnik (31,3).

Benjaminu Šešku so izmerili najvišjo hitrost med vsemi v skupinskem delu s 35,9 km/h. Tik za njim je Romun Valentin Mihaila (35,8 km/h), sledijo pa Švicar Dan Ndoye, Danec Rasmus Hoejlund in Portugalec Rafel Leao.

Tudi Hrvatje pravijo: Slovenija gre naprej!

"O fizični pripravljenosti veliko pove tudi to, da smo pretekli Dance, Srbe in Angleže. Tudi poškodb ni, tako da sem zelo zadovoljen," je povedal Luka Brkljača, Hrvat, ki v slovenski ekipi skrbi za telesno pripravo: "Mislim, da je pripravljenost zdaj na vrhuncu. Ni še konec za Slovenijo."

Med tekmo z Anglijo in Portugalsko bo minilo kar šest dni, kar je vsekakor dovolj za regeneracijo in za sanacijo mikro poškodb.

"To je zelo dobro, da ne igraš na tri dni, da imaš dan ali dva več za pripravo. Predvsem je bilo to dobro po Angliji in tistem čustvenem praznjenju. Po tekmi smo sprva dali igralcem malce prosto, zdaj pa se v miru pripravljamo na nov izziv," je povedal Brkljača, ki tudi poudarja, da je po dolgih sezonah poleti velik izziv igralce spraviti na vrhunsko fizično raven.

Mislim, da Slovenija še nikoli ni imela toliko navijačev na Hrvaškem kot zdaj.

Luka Brkljača

Kek je dober šef

Brkljača še dodaja, da so igralci še precej bolj kot slovenski navijači čustveno doživeli remi z Anglijo, ki jih je peljal naprej. "Predstavljajte si, kako je bilo nam. Po Angliji smo se čustveno izpraznili, a zagotavljam vam, da smo bili danes ob 11.00, ko se je začel trening, spet polni moči in čustev," je še povedal strokovnjak, ki s Kekom sodeluje že desetletje.

"Zame je dober šef. Če sem z njim toliko let, to nekaj pove. Počutim se že delno Slovenec. Vse to me veseli. Mislim tudi, da Slovenija še nikoli ni imela toliko navijačev na Hrvaškem kot zdaj."

Kondicijski trener Luka Brkljača prepričan, da je Šeško telesno dobro pripravljen

Še nekaj statistike: gruzijski napadalec Georges Mikautadtze je s tremi goli za zdaj najboljši strelec prvenstva, od tega je dva dosegel z enajstmetrovke. Njegov rojak Giorgi Mamardašvili je zbral največ obramb (20), drugi najboljši vratar je s 13 Romun Florin Nita. Največ je streljal Cristiano Ronaldo (12 strelov), ki se je tudi največkrat ujel v "offside zanko", in sicer petkrat. V okvir vrat je največkrat ciljal Belgijec Romelu Lukaku (7) pred francoskim zvezdnikom Kylianom Mbappejem (6). Pod daleč največ podaj (326) se je medtem podpisal Nemec Toni Kroos, ki ima 95,7-odstotno učinkovitost. Na dvoboju Hrvaške in Italije je Luka Modrić postal najstarejši strelec v zgodovini (38 let in 289 dni), Pepe pa je nasploh postal najstarejši igralec na turnirjih stare celine z 41 leti in 117 dnevi.