Gareth Southgate je v skupinskem delu poslušal številne kritike. Angleški novinarji so ga že odstavljali. Tudi po remiju brez golov proti Sloveniji v Kölnu je prejemal negativne ocene. Z golom Juda Bellinhgama v 95. minuti tekme proti Slovaški v Gelsenkirchnu v osmini finala se je vse spremenilo. Foto: EPA
Gareth Southgate je v skupinskem delu poslušal številne kritike. Angleški novinarji so ga že odstavljali. Tudi po remiju brez golov proti Sloveniji v Kölnu je prejemal negativne ocene. Z golom Juda Bellinhgama v 95. minuti tekme proti Slovaški v Gelsenkirchnu v osmini finala se je vse spremenilo. Foto: EPA

Lamine Yamal, ki danes praznuje 17. rojstni dan, je postal eden glavnih zvezdnikov 17. EP-ja. Mladenič kljub izvrstnim predstavam zavrača primerjave z Lionelom Messijem.

"Trudim se biti Lamine. Ne pomaga primerjava z najboljšim igralcem v zgodovini, saj ne bo nikogar več takšnega, kot je bil on," je Yamal dejal za časopis Marca. In dodal: "Trudim se biti jaz, tako da me ljudje prepoznajo kot Lamina Yamala. To je vse."

Lamine Yamal je na evropskem prvenstvu potrdil, da ima Barcelona v svojih vrstah pravi biser. Foto: EPA
Lamine Yamal je na evropskem prvenstvu potrdil, da ima Barcelona v svojih vrstah pravi biser. Foto: EPA

V Nemčiji je pustil neizbrisen pečat. Po polfinalni tekmi s Francijo, na kateri je Yamal postal najmlajši strelec v zgodovini EP-jev, ga je za dres prosil Kylian Mbappe. "Če te Mbappe prosi zanj, potem ga dobi. Ni težave."

Poudaril je, da bo to sanjski finale, posebej ker je proti Angliji. "Vsi si želimo igrati takšne tekme. Zdaj pa si želimo, da pokal konča v Španiji."

Rodri popoln računalnik na zelenici
Izkušeni vezist Rodri je eden najzaslužnejših za sijajne predstave Španije. Prejšnji selektor Luis Enrique je Rodrija na SP-ju 2022 uporabljal v obrambi, ko je bil prvi obrambno naravnani vezist še Sergio Busquets, Luis de la Fuente pa je zvezdnika Manchester Cityja postavil na zanj najboljši položaj.

"On je popoln računalnik, vodi vse, tudi čustva," je povedal selektor po zmagi s 4:1 nad Gruzijo v osmini finala. Takrat je Španija zaostajala, a je prav Rodri odigral ključno vlogo, ko je ustavil žogo na sredini in pomiril soigralce.

"Včasih je bolje 20 ali 30 sekund porabiti za to, da ljudem poveš, naj se pomirijo, kot pa da takoj stečeš v napad," je pojasnil Rodri, ki je izgubil zgolj eno od zadnjih 79 tekem za klub ali reprezentanco.

De la Fuente: Finalni obračun prihaja v idealnem trenutku za nas
"Uvrstitev v finale evropskega prvenstva je eden največjih uspehov, ki jih lahko dosežeš v nogometu. Zelo smo mirni in komaj čakamo, da se finalna tekma začne. Pričakujem izenačeno tekmo. Mislim, da ta finalni obračun prihaja v idealnem trenutku za nas. Lahko smo zelo ponosni na naše predstave na tem prvenstvu. Če ne bomo izpolnjevali naših načrtov na zelenici, nimamo možnosti za naslov. Moramo Angležem vsiliti naš slog igre, stavimo na naše prednosti. Vedno sem bil gladiator, ki rad nastopa v velikih arenah. Rad bi osrečil številne ljudi v domovini. Če nam bo uspelo, nas čaka velika zabava," je na novinarski konferenci pred finalom poudaril de la Fuente.

"Anglija ima zares kakovostno ekipo, čaka nas zelo težka finalna tekma. Odigrali smo odličen turnir, zato smo lahko samozavestni pred zadnjo tekmo," je dodal izkušeni Jesus Navas, ki bo novembra dopolnil 39 let.

Novi španski nogometni idol Lamine Yamal dan pred finalom dopolnil 17 let

"Rodri narekuje igro. Mislim, da je on glavni igralec Španije," je povedal angleški napadalec Ollie Watkins, ki je dosegel odločilni zadetek v polfinalu proti Nizozemski za zmago z 2:1 v Dortmundu. "Če preprečimo, da bo dobival žogo, potem bo naša naloga lažja. A nikoli ni preprosto proti igralcem takšnega kova," je dodal napadalec Aston Ville.

Rice: V nedeljo bo vsak od nas šel skozi zid
Declan Rice je prepričan o uspehu. "Posebej v nedeljo bo vsak od nas šel skozi zid, naredil bo vse, da dobi tekmo, ali bo to po 90 ali po 120 minutah. Dali bomo absolutno vse od sebe," je poudaril Arsenalov vezist in dodal, da jim številni ne priznavajo tega, kako dobro držijo žogo v posesti. "To smo proti Švici počeli zelo dobro, proti Španiji bo to nujno potrebno. Španci so kralji, kar zadeva ubijanje igre z držanjem žoge, zato moramo mi prevzeti nadzor."

Sorodna novica Rdeči bes proti trem levom za evropsko krono

Southgate: Vsem navijačem bi radi pripravili poseben večer
"Vsi igralci so pripravljeni na finale, vsi uživamo v tem velikem izzivu. Ekipa se je zelo izboljšala v zadnjih tednih, privilegij je voditi to reprezentanco. Pred finalno tekmo igralci ne potrebujejo dodatne motivacije. Na tako pomembnih tekmah ni prostora niti za najmanjšo napako, odločale bodo malenkosti. Vsi se zavedamo, kaj bi vsem navijačem v domovini pomenila ta zmaga. Vsem bi radi pripravili poseben večer, verjamem, da lahko uresničimo sanje. Na tem prvenstvu smo dosegli veliko golov tik pred koncem tekme, zmagali smo tudi po streljanju enajstmetrovk," je na novinarski konferenci poudaril selektor Anglije Gareth Southgate, ki je na domačem evropskem prvenstvu leta 1996 edini zgrešil enajstmetrovko v polfinalu proti Nemčiji. Andreas Köpke se je izkazal s parado in Nemci so nato tudi osvojili naslov.

"Španija ima jasno vizijo, ekipa je uigrana in zelo intenzivno pritiska na tekmeca. Zelo organizirano bomo morali igrati, saj so Španci odlični v posesti žoge. Na tekmah izločilnih bojev smo odlično nadzorovali potek tekem in to nam mora uspeti tudi v finalu."

"Dva težka poraza (polfinale EP-ja 1996 in finale EP-ja 2021) sta mi dala vedeti, kako hitro se spreminjajo stvari. Preživel sem že vse težke trenutke in v nedeljskem finalu se ne bojim ničesar," je sklenil angleški selektor.

Southgate: Znova smo povrnili zaupanje v angleški nogomet

Kane ima poseben občutek v trebuhu, ko govori o finalu
Harry Kane še vedno čaka na prvo lovoriko v karieri. Lani poleti se je preselil k Bayernu, ki pa je odigral slabo sezono in Bundesligo končal na skromnem tretjem mestu. Na tem prvenstvu je dosegel tri zadetke, v nedeljo lahko postane tudi najboljši strelec EP-ja.

"Po porazu v finalu domačega evropskega prvenstva pred tremi smo imeli strta srca. Čakala nas je dolga pot do tega finala. Naša ekipa je zelo nepopustljiva, to se je pokazalo v izločilnih bojih in znova smo v velikem finalu. Ta naslov bi mi pomenil vse. Imam poseben občutek v trebuhu, ko govorim o finalu. Porazov na finalnih tekmah ne moreš izbrisati iz spomina. Pričakujem velik boj, vsi bomo iztisnili maksimum," je razmišljal glavni adut Anglije.

Anglija še čaka na prvi evropski naslov, Španci bodo lovili rekordnega četrtega

Finale, Berlin, nedelja ob 21.00:
ŠPANIJA - ANGLIJA

Prenos na TV SLO 2 in na MMC-ju.

Verjetni postavi:

Španija: Unai Simon, Carvajal, Le Normand, Laporte, Cucurella, Rodri, Fabian Ruiz, Olmo, Yamal, Morata, N. Williams.

Anglija: Pickford, Walker, Stones, Guehi, Saka, Mainoo, Rice, Trippier, Foden, Bellingham, Kane.

Sodnik: Francois Letexier (Francija)