Šest let je minilo od zadnjega soočenja Špancev in Angležev. Raheem Sterling dvakrat in Marcus Rashford za vodstvo s 3:0 po prvem polčasu v Sevilli, nakar sta znižala Paco Alcacer in Sergio Ramos. Igralci, ki jih ne bo v berlinskem finalu 17. evropskega prvenstva v nogometu. Foto: AP
Šest let je minilo od zadnjega soočenja Špancev in Angležev. Raheem Sterling dvakrat in Marcus Rashford za vodstvo s 3:0 po prvem polčasu v Sevilli, nakar sta znižala Paco Alcacer in Sergio Ramos. Igralci, ki jih ne bo v berlinskem finalu 17. evropskega prvenstva v nogometu. Foto: AP

Španija ali Anglija? Španci so uradni gostitelji, Angleži pa gostje odločilne, 51. tekme Eura 2024, ki se bo v nedeljo ob 21.00 odigrala na olimpijskem stadionu v Berlinu.

La furia roja (rdeči bes) je kot prva reprezentanca v zgodovini evropskih prvenstev v nogometu nanizala šest zmag. Več kot primerno, da se turnir v Nemčiji za Španijo konča z rekordnim četrtim naslovom prvakov Evrope. Do zdaj si je rekord s tremi zmagami na EP-jih 1964, 2008 in 2012 delila z Nemčijo.

A prve celinske krone so lačni trije levi. Three Lions so igrali že v prejšnjem finalu EP-ja – in to na domači zelenici Wembleyja v Londonu, kjer pa so izgubili z angleško nočno moro. Po izvajanju enajstmetrovk proti Italiji. Boleč spomin in poučna lekcija za zasedbo Garetha Southgata, ki je po bledih predstavah – tudi remiju brez golov s Slovenijo – najboljšo igro prikazala v prvem polčasu polfinala z Nizozemsko (2:1).

Luis de la Fuente si je s finalom že zagotovil novo izboljšano in podaljšano selektorsko pogodbo, njegovi varovanci pa so si kot edini izmed 24 reprezentanc prislužili hvalo za predstave od prve do zadnje tekme.

Španci so v prednosti tako po igri v napadu (goli 13:7) kot v obrambi (3:4), predvsem pa so pustili neprimerno boljši nogometni vtis, a na koncu bo štel samo izid v Berlinu. Foto: AP
Španci so v prednosti tako po igri v napadu (goli 13:7) kot v obrambi (3:4), predvsem pa so pustili neprimerno boljši nogometni vtis, a na koncu bo štel samo izid v Berlinu. Foto: AP

Po šestih zmagah favoriti na krilih mladoletnika

Napredna statistika in stavnice so si enotne – favorit je Španija. Optin superračunalnik je po deset tisoč simulacijah izračunal razmerje 60:40 v korist rdečih. Na drugi strani bodo beli sploh prvič na turnirju na papirju v podrejeni vlogi, četudi so bili pred začetkom turnirja papirnati in stavniški favoriti številka ena. A po mesecu nogometa v Nemčiji poenotene stavne kvote pravijo: 2,6 za Španijo, 2,9 za remi in 3,6 za Anglijo.

Španski selektor bo lahko v finalu znova vključil pred kratkim suspendirana branilca Danija Carvajala in Robina Le Normanda, verjetno se bosta morala vrniti na klop veterana Nacho in Jesus Navas. Pedri, ki se je poškodoval proti Nemčiji, bo lahko samo gledalec.

Lamine Yamal, prvo ime polfinalne zmage Španije proti Franciji, je z izjemno vidno vlogo v homogeni španski zasedbi do zdaj igral kot šestnajstletnik, a bo v soboto dopolnil 17 let, nakar ga bo čakala tekma, na kateri lahko potrdi napovedi, da bo izbran za najboljšega igralca turnirja. Španija ima uigrano generacijo, zmes mladih in na drugi strani igralcev, ki so se počasi prebijali v vrh, kar predstavlja Dani Olmo. Od mladinske šole Barcelone do kaljenja in evropske uveljavitve pri Dinamu iz Zagreba, zdaj pa gonilna sila Leipziga in Španije.

Za povečavo kliknite na sliko. Grafiko zagotavlja <a href='https://www.sofascore.com' target='_blank'>sofascore.com</a>
Za povečavo kliknite na sliko. Grafiko zagotavlja sofascore.com

Največja odlika: vračanje po zaostanku in menjave

Angleži so po mukah skupinskega dela, ko niso zmogli premagati Slovenije, a so vseeno osvojili skupino C, nato v izločilnih bojih zaostajali na vseh treh tekmah. Ravno to je največja odlika Angležev, ki so po kopici menjav in spremembah zdaj pri sistemu 3-4-2-1. Phil Foden in Jude Bellingham ostajata ključna igralca, a do zdaj je imel selektor srečno roko z menjavami, kar sta demonstrirala junaka polfinala Ollie Watkins in Cole Palmer. Se pa napoveduje, da bo Luke Shaw najverjetneje po dolgem premoru zaradi poškodbe celo začel tekmo na levi strani.

Po ostrih kritikah sta tudi Gareth Southgate in malce načeti kapetan Harry Kane pred tekmo kariere, da končno popeljeta Anglijo do evropskega naslova in svoje prve velike lovorike.

Silno drugačna pot do finala

Španija je na poti do finala premagala Italijo, Hrvaško, Albanijo, Gruzijo, Nemčijo in Francijo, kar je po izračunih najtežja pot finalistov v zgodovini evropskih prvenstev.

Anglija je v uvodu premagala Srbijo, a nato remizirala z Dansko in Slovenijo, v izločilnih bojih pa s poznimi goli in dramami 11-m izločila Slovaško, Švico in Nizozemsko.

Na EP-jih prednost levov, skupno rdečih

Medsebojno gre za tretje soočenje na evropskih prvenstvih. Anglija je leta 1980 v skupinskem delu zmagala z 2:1, na znamenitem četrtfinalu domačega Eura 1996 pa je Španijo ugnala po izvajanju enajstmetrovk, kar je bil prvi angleški uspeh v loteriji (zdaj so na velikih tekmovanjih pri 3:7). Španci so bili na največjih tekmovanjih udeleženi že v 13 izvajanjih enajstmetrovk, pri čemer so slavili osemkrat.

Southgate se je na domačem Euru leta 1996 veselil zmage nad Španijo v četrtfinalu

Splošna medsebojna statistika je nasprotno na španski strani: 7 zmag, 3 remiji in 4 porazi na zadnjih 14 soočenjih v vseh tekmovanjih. Nazadnje sta se reprezentanci soočili pred šestimi leti v Ligi narodov, ko je bilo v Sevilli 3:2 za Angleže, ki so sicer povedli že s 3:0.

Pravica v rokah Francozov

A to je daljna zgodovina za reprezentanco, kjer se toliko upov polaga v Lamina Yamala ali pa 19-letnega vezista Kobbieja Mainooja. Tekmo bo sodila mlada francoska sodniška zasedba pod vodstvom 35-letnega Francoisa Letexierja.


17. EVROPSKO PRVENSTVO V NOGOMETU

EURO 2024 – NEMČIJA

Finale, nedelja ob 21.00 (Berlin):
ŠPANIJA – ANGLIJA

Prenos na TV SLO 2, začetek studijskega dela ob 20.00!