Slovenski košarkarji bodo čez tri tedne prvič zaigrali na olimpijskih igrah. Foto: Fiba/Hendrik Osula
Slovenski košarkarji bodo čez tri tedne prvič zaigrali na olimpijskih igrah. Foto: Fiba/Hendrik Osula

Po Carigradu 2017 bo z zlatimi črkami v slovensko košarkarsko zgodovino zapisan tudi Kaunas 2021. V enem izmed najbolj košarkarskih mest v Evropi je Slovenija na kolena spravila Litvo, velesilo, ki je prvič po razpadu Sovjetske zveze ostala brez olimpijskega nastopa. Slovenci so z zmago v finalu turnirja s 96:85 dvignili vstopnico za Tokio in uresničili sanje uvrstitve na športni festival pod petimi krogi.

Sorodna novica Koničiva, Tokio! S trojnim dvojčkom Dončića so se uresničile olimpijske sanje.

"Čestitke Litvi za izjemno tekmo. Res je bila odlična predstava v prekrasnem vzdušju v polni dvorani. V veliko zadovoljstvo je bilo igrati tako tekmo, še posebej, če zmagaš in dosežeš tak cilj. In to proti favorizirani Litvi. Znamo igrati tekme pod pritiskom. Res sem ponosen na to skupino fantov, ki igrajo izjemno in kot prava ekipa," je bil zadovoljen Sekulić, ki je bil pred štirimi leti na nepozabnem EuroBasketu pomočnik Igorja Kokoškova, zdaj pa je kot vodja strokovnega štaba poskrbel za zgodovinsko uvrstitev na olimpijske igre.

Slovenija zmagovala s povprečno razliko 31 točk

12. slovenski selektor je postal lani novembra, a sprva le za zadnji dve kvalifikacijski okni za evropsko prvenstvo. Pred dvema mesecema je KZS z njim podaljšal sodelovanje, kar se je izkazalo za imenitno potezo. Pod njegovim vodstvom so evropski prvaki izpolnili sanje, ki so jih 30 let neuspešno lovile reprezentančne generacije. In to jim je uspelo v velikem slogu. Najprej so nadigrali Angolo in Poljsko, zanesljivo premagali Venezuelo v polfinalu, za piko na i pa v košarkarski poslastici še veliko Litvo, že dobitnico treh olimpijskih bronov. Štiri zmage – in to s povprečno razliko 31 točk!

Ves čas je bil sijajen slovenski napad, ki mu je imenitno poveljeval Luka Dončić, MVP turnirja, ki je v finalu zablestel z 31 točkami in trojnim dvojčkom. "Z Luko je vse videti lažje. Vsi skupaj smo videti bolje, tudi mi trenerji," je dejal selektor. Podobno kot v Carigradu pred štirimi leti pa je bila ob učinkovitem napadu tudi slovenska obramba na zelo visoki ravni. Sploh v drugem polčasu finala, ko so z izjemno požrtvovalnostjo Sekulićevi izbranci zaustavili nevarne litovske strelce, predvsem pa odlično omejili orjaka Jonasa Valančiunasa in Domantasa Sabonisa.

Sekulić: Ponosen sem, da sem trener teh igralcev

Mike Tobey se je izkazal za izjemno pridobitev. KZS je podobno kot pred štirimi leti zadel z naturalizacijo. Ves turnir je bil ameriški center izvrsten, zelo dobro pa se je boril tudi v finalu, kjer je zbral 13 točk. Toda imel je težave z osebnimi napakami, saj je že v prvi četrtini dobil dve, tretjo v drugi in četrto sredi tretje. "Pripravljeni smo bili na težave z osebnimi napakami. Našli smo pot in dokazali, da imamo res odlično kemijo. Vsak ve, kaj je njegova naloga, kar je zelo pomembno. Hkrati vsak tudi sprejema to nalogo. To mi je res všeč, zato sem tako ponosen in vesel, da sem njihov trener," je na novinarski konferenci, ki so jo prekinili slovenski košarkarji z glasnim vzklikanjem Kdor ne skače, ni Sloven'c, razlagal selektor.

Ko je moral na klop potegniti Tobeyja, je poskusil z nizko peterko, kjer sta Vlatko Čančar, z 18 točkami – 16 v drugem polčasu – drugi strelec finala, in Edo Murić, ki se je imenitno boril s precej višjim Valančiunasom, zaigrala na položajih štiri in pet. "Res je bila to izjemna predstava. Največja vrednost je prav to, da se igralci žrtvujejo za ekipo. Tokrat so se predvsem visoki. Vsi, Murić, Tobey, Čančar, Dimec … Naredili so veliko delo pri tej zmagi. Res je to največja vrednost te ekipe, da so se vsi skupaj pripravljeni podrediti. Recimo izpostavil bi Jako Blažiča, ki je ves čas garal v obrambi. On je igralec, ki je bil izbran v drugo peterko Evropskega pokala. Povsem se je podredil ekipi in tudi za ceno, če ni dajal toliko točk, igral odlično obrambo," je povedal selektor.

Murić: Smo kot čebele, ki pomagajo vodji Dončiću

"Ponosen sem, kako se borijo drug za drugega. Ničesar jim ni težko narediti. Res vse brez težave. Imamo fantastično kemijo, na ravni, kakršno bi si želel vsak trener. Za vse nas, za slovensko košarko in državo, je to velik uspeh. Gremo na turnir, kjer bodo le najboljše ekipe," je dodal Sekulić. Slovenijo v Tokiu čaka zelo zanimiva skupina. Najprej se bo v ponedeljek, 26. julija, ob 6.40 pomerila z Argentino, ki je olimpijsko zlato osvojila pred 17 leti, zatem sledi obračun z gostitelji Japonci, za konec skupinskega dela pa še svetovni prvaki Španci.