V živo
Olimpijski spored na TV SLO 2/MMC

19:40 Ragbi sedem (M), finale
20:25 Plavanje
22:05 Rokomet (M), Danska - Francija, vključitev
22:45 Lahko noč, Pariz

Benjamin Savšek med kvalifikacijami. Foto: Reuters
Benjamin Savšek med kvalifikacijami. Foto: Reuters

Savšek brez težav v polfinale
Slovenski zastavonoša na petkovem odprtju, kanuist Benjamin Savšek, je uspešno nastopil v kvalifikacijah kanuja, kjer je nastopilo 20 tekmovalcev, v polfinale pa se jih je uvrstilo 16. V prvi vožnji je z enim dotikom (sedmih) vratc zasedel 12. mesto, za najhitrejšim Nicolasom Gestinom iz Francije je zaostal 7,14 sekunde.

Ko se je drugič podal na progo, je bilo že jasno, da je uvrščen v polfinale, tako je vozil bolj sproščeno in spustil dvoje vrat. Tako je dosegel najslabši čas druge vožnje, a to ni imelo vpliva na njegovo uvrstitev v polfinale, kamor se je uvrstil s skupno 14. časom.

Nastop Benjamina Savška v kvalifikacijah kanuja

Hitrost je prava, manjka malo več mirnosti
"Bilo je malo zakrčenosti. Vloga favorita je zahtevna. Ni šlo po načrtih, manjkalo je več natančnosti med vrati, pri določenih kombinacijah sem preveč skušal loviti najboljšo linijo. Skušal se bom čim bolje pripraviti za ponedeljek. Hitrost je prava, manjka malo več natančnosti in mirnosti. Led sem prebil, čez dva dni bom skušal odpraviti vse napake," je svoj nastop ocenil branilec naslova.

Savšek: Hitrost je prava, manjka samo še malo več natančnosti in mirnosti

Kajakašica Eva Terčelj je svoj prvi nastop končala na 13. mestu. V izločilne boje napreduje najboljšij 22 od 25 tekmovalk. Druga vožnja bo ob 18.10.

Rokometaši popustili v drugem polčasu
Za enega izmed vrhuncev slovenskih nastopov prvega dne so poskrbeli rokometaši, ki so se dopoldne na tekmi 1. kroga olimpijskega turnirja pomerili z izbrano vrsto Španije. Po dobro odigranem prvem polčasu so nato v drugem polčasu popustili. Vodili so že za tri zadetke, nato pa v pičlih minutah zapravili vse in Špancem dovolili preobrat, po katerem se niso več vrnili (25:22).

Šport ob 13h: Vsi sobotni dopoldanski nastopi Slovencev na OI
Isak Žvegelj. Foto: www.alesfevzer.com
Isak Žvegelj. Foto: www.alesfevzer.com

Kostanjšek v četrtfinale, Žvegelj v nedeljski repešaž
Veslač v skifu Isak Žvegelj je v svoji predtekmovalni skupini zasedel četrto mesto in bo v nedeljo nastopil v repešažu. V kvalifikacijski skupini 2 so se pred Žvegljem uvrstili Romun Miahi Chiruta, Hrvat Damir Martin in Litovec Giedrius Bieliauskas. V četrtfinale so se neposredno uvrstili najboljši trije veslači, preostali pa bodo nastopili v repasažu.

Uspešnejša je bila Nina Kostanjšek, ki se je iz kvalifikacij prebila v četrtfinale. V svoji skupini je zasedla tretje mesto, ki si ga je priborila v zadnjih 500 m (7:46,30). Boljši sta bili le Nizozemka Karolien Florijn (7:36,90) in Švicarka Aurelia-Maxima Katharina Janzen (7:41,15).

Nina Kostanjšek. Foto: www.alesfevzer.com
Nina Kostanjšek. Foto: www.alesfevzer.com

Dosegla je maksimum
"To je bil maksimum, kar sem lahko v tej skupini dosegla. Nizozemka je aktualna svetovna prvakinja, Švicarka stalna udeleženka finalov A, tako da je bil moj cilj tretje mesto, ki sem ga tudi dosegla. Tudi samo veslanje je bilo kljub pritisku neobičajne tekme po načrtu, tudi po zaslugi vremena. Mogoče to na videz ni idealno, a razmere za veslanje so bile zelo prijetne," je po uspešnem nastopu dejala Kostanjšek in dodala: "Za naprej si želim vsaj v finale B, kar pa ne bo lahko. Edino, kar lahko rečem, je, da se bom potrudila."

Maruša Štangar je po vazariju Milice Nikolić končala letošnje nastope na olimpijskih igrah v Parizu. Foto: Reuters
Maruša Štangar je po vazariju Milice Nikolić končala letošnje nastope na olimpijskih igrah v Parizu. Foto: Reuters

Štangar izpadla po vazariju Milice Nikolić
V judoističnih dvobojih v najlažjih kategorijah (do 48 kg) je od Slovenk nastopila Maruša Štangar, ki se je v 14. dvoboju na tatamiju št. 1 v prvem dvoboju pomerila s Srbkinjo Milico Nikolić. Dvoboj se je prelomil v zadnji minuti, ko je Nikolić uspel napad za vazari. Po prekinitvi dvoboja je imela Slovenka le 37 sekund za izenačenje. Štangar je poskušala, a se je Beograjčanka, šesta nosilka olimpijskega turnirja, vsakič spretno izognila in se uvrstila v naslednji krog.

"Roko sem v akciji postavila v napačen položaj, grabila preveč od zgoraj in to je izkoristila. V taki borbi, kjer se tekmovalki tako dobro poznata, gre za to, da unovčiš svoj judo. Take borbe ne odloča obsežna priprava. V prvi vrsti odloča dnevna forma, fizična pripravljenost, trenutno stanje poškodb, napake, seveda pa vsaka premisli pri sebi, kaj ji je uspevalo bolje v prejšnjih dvobojih in kaj ne," je po dvoboju dejala razočarana Štangar.

Kako je slovenska judoistka Maruša Štangar na olimpijskih igrah v Parizu izgubila dvoboj 1. kroga proti srbski nasprotnici Milici Nikolić

Plavalna štafeta brez finala
Svoje nastope so začele tudi plavalke. Predstavile so se v kvalifikacijah štafete 4 x 100 m prosto. Nastopile so Katja Fain, Neža Klančar, Janja Šegel in Tjaša Pintar, ki pa so v svoji skupini s časom 3:41,29 zasedle zadnje, 8. mesto. Za zmagovalkami Avstralkami so zaostale 9,72 sekunde.

Kolesarke so se merile v kronometru. Eugenia Bujak je zasedla 16. mesto, Urša Pintar pa 31., Jan Tratnik pa je bil 27.


DANAŠNJE KONČNE ODLOČITVE (14)
JUDO
ob 17.18: do 48 kg, za 3. mesto, ženske
ob 17.28: do 48 kg, za 3. mesto, ženske
ob 17.38: do 48 kg, finale, ženske
ob 17.49: do 60 kg, za 3. mesto, moški
ob 17.59: do 60 kg, za 3. mesto, moški
ob 18.09: do 60 kg, finale, moški

KOLESARSTVO
ob 14.30: Kronometer, ženske
ob 16.34: Kronometer, moški

PLAVANJE
ob 20.42: 400 m prosto, finale, moški
ob 20.55: 400 m prosto, finale, ženske
ob 21.37: 4 x 100 m prosto, finale, ženske
ob 21.50: 4 x 100 m prosto, finale, moški

RAGBI 7
ob 19.00: Tekma za 3. mesto
Ob 19.45: Finale

SABLJANJE
ob 20.40: Meč, posamično, za 3. mesto, ženske
Ob 21.05: Sablja, posamično, za 3. mesto, moški
Ob 21.30: Meč, posamično, finale, ženske
Ob 21.55: Sablja, posamično, finale, moški

SKOKI V VODO
ob 11.00: sinhrono, deska 3 m, ženske

STRELSTVO
ob 10.30: Zračna puška 10 m, za 3. mesto, mešane ekipe
Ob 11.00: Zračna puška 10 m, finale, mešane ekipe