Japonski telovadci so osvojili rekordno osmo zlato olimpijsko medaljo v ekipni konkurenci. Foto: EPA
Japonski telovadci so osvojili rekordno osmo zlato olimpijsko medaljo v ekipni konkurenci. Foto: EPA

Obe azijski najstnici sta v finalu zadeli po 251,8 kroga ter izenačili olimpijski rekord Kitajke Čian Jang z iger pred tremi leti v Tokiu. V dodatnem razstreljevanju so odločale malenkosti, Korejka je zadela 10,4, Kitajka pa 10,3 kroga. Tekmovanje zadovoljna zapušča tudi Švicarka Audrey Gogniat, ki je osvojila bron, med najbolj nezadovoljnimi pa je domača strelska adutinja Oceanne Muller, ki je zasedla "le" peto mesto.

Hyojin Ban je dobila razburljiv obračun za zlato medaljo. Foto: Reuters
Hyojin Ban je dobila razburljiv obračun za zlato medaljo. Foto: Reuters
Strelstvo, zračna puška 10 m (Ž)
UvrstitevTekmovalecDržavaRezultat
1Hyojin BanJužna Koreja251,8
2Juting HuangKitajska251,8
3Audrey GogniatŠvica230,3

Še drugo zlato medaljo je v Parizu osvojil Lihao Šeng. Kitajec je bil najboljši v disciplini zračna puška 10 metrov. Za Šengom, ki je v finalu osmih najboljših iz kvalifikacijskega dela zadel 252,2 kroga, kar je tudi nov olimpijski rekord, sta se uvrstila Šved Victor Lindgren (251,4) in Hrvat Miran Maričić (230,0). Svetovni rekorder v tej disciplini (254,5) je bil najboljši skupaj z Juting Huang na mešani ekipni tekmi.

Strelstvo zračna puška 10 m (M)
UvrstitevTekmovalecDržavaRezultat
1Lihao ŠengKitajska252,2
2Victor LindgrenŠvedska251,4
3Miran MaričićHrvaška230,3

Kitajca Lian Đunđie in Jang Hao sta upravičila vlogo favoritov in osvojila zlato kolajno v sinhronih skokih v vodo z desetmetrske deske. Drugo mesto sta zasedla Britanca Noah Williams in Thomas Daley, za katerega je to peto olimpijsko odličje. Tretja sta bila Kanadčana Rylan Wiens in Nathan Zsombor-Murray.

Skoki v vodo, stolp 10 m sinhrono (M)
UvrstitevTekmovalecDržavaRezultat
1Lian Đunđie/Jang HaoKitajska490,35
2Thomas Daley/Noah WilliamsVelika Britanija463,44
3Rylan Wiens/Nathan Zsombor-MurrayKanada422,13

Konjeništvo: Britanci spet nepremagljivi
Velika Britanija je ubranila naslov v tridnevnem vsestranskem konjeniškem tekmovanju. Trojica Rosalind Canter, Tom McEwen in Laura Collett je najbolje opravila dresuro, kros in preskakovanje ovir ter na koncu zanesljivo ugnala reprezentanci Francije in Japonske. Velika Britanija - za katero je to peto zlato odličje v tej disciplini, kar je največ v zgodovini - je bila najboljša že po dresuri in krosu, zadnji dan pa je v preskakovanju ovir potrdila zlato odličje s skupno 91,30 kazenske točke. McEwen in Collett sta bila del britanske zlate ekipe že v Tokiu. Na drugem mestu so Francozi zbrali 103,60 točke za srebrno kolajno, Japoncem pa je bron pripadel s 115,80 točke.

Konjeništvo, vsestranskost, ekipno
UvrstitevTekmovalecDržavaRezultat
1Velika BritanijaVelika Britanija91,30
2FrancijaFrancija103,60
3Japonska115,80

Tretje zlato za Nemca Michaela Junga
Michael Jung je osvojil zlato medaljo v posamičnem vsestranskem konjeništvu. To je že Nemčevo tretje zlato v tej disciplini na olimpijskih igrah. Drugo mesto je zasedel Avstralec Christopher Burton, Britanka Laura Collett pa je osvojila bron. Jung je z zmago postal najuspešnejši jahač na olimpijskih igrah.

Konjeništvo, vsestranskost, posamično
UvrstitevTekmovalecDržavaRezultat
1Michael JungNemčija21,80
2Christopher BurtonAvstralija22,40
3Laura CollettVelika Britanija23,10

Rolkanje: Horigome desetinko pred Eatnom
V uličnem rolkanju je Japonec Juto Horigome za las ubranil zlato olimpijsko medaljo. Drugi je bil Američan Jagger Eaton (bronast pred tremi leti v Tokiu), bronast pa njegov rojak Nyjah Huston. 25-letni Horigome se je na prvo mesto zavihtel po zadnjem triku od petih, s katerim je popravil vtis po nekaj padcih. Četrto mesto je zasedel Japonec Sora Širai, ki je lani osvojil naslov svetovnega prvaka.

Rolkanje (M)
UvrstitevTekmovalecDržavaRezultat
1Juto Horigome281,14
2Jagger EatonZdružene države Amerike281,04
3Nyjah HustonZdružene države Amerike279,38

Ekipno zlato v lokostrelstvu spet Korejcem
Južnokorejska moška lokostrelska reprezentanca je osvojila zlato medaljo v ekipni konkurenci, potem ko je v finalu s 5:1 strla domačo ekipo Francije. Južna Koreja, ki so jo zastopali Kim Je Deok, Kim Woo Jin in Lee Woo Seok, je že tretjič zapored zlata na olimpijskih igrah. V dvoboju za tretje mesto je Turčija premagala Kitajsko.

Lokostrelstvo, ekipna tekma (M)
UvrstitevDržava
1Južna Koreja
2Francija
3Turčija

Judo: Christa Deguchi še do zlate olimpijske medalje
Dvakratna svetovna prvakinja Christa Deguchi iz Kanade je svojo zbirko odličij dopolnila še z zlato olimpijsko medaljo. V kategoriji do 57 kg je v finalu v Parizu premagala letošnjo svetovno prvakinjo iz Abu Dabija Mimi Huh iz Južne Koreje.

To je prva zlata olimpijska medalja za kanadske judoiste v zgodovini. Bronasti medalji sta v kategoriji, v kateri je dopoldne nastopala tudi Kaja Kajzer (izpadla je po prvi borbi) osvojili Japonka Haruka Funakubo (premagala je olimpijsko prvakinjo z iger leta 2016 Rafaelo Silva) in Francozinja Sarah Leonie Cysique.

Judo, do 57 kg (Ž):
UvrstitevTekmovalecDržava
1Christa DeguchiKanada
2Mimi HuhJužna Koreja
3Sarah Leonie CysiqueAfganistan
3Haruka Funakubo

Hejdarov utišal francoske navijače
Judoist Hidajat Hejdarov iz Azerbajdžana je osvojil zlato medaljo v kategoriji do 73 kg. Letošnji svetovni prvak in štirikratni evropski prvak je v finalu ob rahlem razočaranju domačih navijačev premagal Francoza Joan-Benjamina Gabo.

Hejdarov je do svoje prve olimpijske medalje prišel le nekaj mesecev potem, ko je v Abu Dabiju osvojil svoj prvi naziv svetovnega prvaka. Je šele drugi olimpijski prvak v judu iz Azerbajdžana. Njegov mentor Elnur Mammadli je to lovoriko osvojil v isti kategoriji leta 2008 v Pekingu.

Judo, do 73 kg, moški:
UvrstitevTekmovalecDržava
1Hidajat HejdarovAzerbajdžan
2Joan-Benjamin GabaFrancija
3Adil OsmanovMoldavija
3Soiči Hašimoto

Gimnastika: Japonci za las pred Kitajci, tretji Američani
Japonski telovadci so osvojili svojo rekordno osmo zlato olimpijsko medaljo v ekipni konkurenci. Drugi so bili Kitajci, ki po slabih nastopih na drogu niso bili več konkurenčni. Tretje mesto so zasedli Američani pred Britanci. Zmagovalci v postavi Daiki Hašimoto, Kazuma Kaja, Šinosuke Oka, Takaki Sugino in Vataru Tanigav so zbrali 259,594 točke.

Pred tem so Japonci naziv ekipnih olimpijskih prvakov nazadnje osvojili leta 2016 v Riu de Janeiru. Kitajci so veljali za favorite, potem ko so vodili po kvalifikacijah.

Gimnastika, ekipno (M)
UvrstitevDržavaRezultat
1259,594
2Kitajska259,562
3Združene države Amerike257,793

Cheung Ka Long ubranil naslov v sabljanju s floretom
Cheung Ka Long iz Hongkonga je v napetem finalu v sabljanju s floretom ugnal Italijana Filippa Macchija in tako ubranil olimpijski naslov iz Tokia. Bronaste medalje se je veselil Američan Nick Itkin, ki je bil za tri točke boljši od Japonca Kazukija Iimura.

Večino dvoboja je bil v vodstvu Cheung, nakar je Macchi izid preobrnil in vodil s 14:12. Pri neodločenem izidu 14:14 sta tekmovalca trikrat istočasno zadela drug drugega. Nazadnje se je zmage razveselil Hongkonžan.

Sabljanje, floret, posamično, moški
UvrstitevTekmovalecDržava
1Cheung Ka LongHongkong
2Filippo MacchiItalija
3Nick ItkinZdružene države Amerike

Zlato s sabljo domačinki Apithy-Brunet
Francozinja Manon Apithy-Brunet je olimpijska prvakinja v sabljanju s sabljo, potem ko je v finalu s 15:12 ugnala rojakinjo Saro Balzer. Bron je osvojila Ukrajinka Olga Harlan, ki je v napetem dvoboju s 15:14 ugnala Južnokorejko Choi Se-bin in tako svoji državi priborila prvo medaljo na letošnjih igrah.

Apithy-Brunet je v francoskem finalu vodila že z 10:5, nakar se je Balzer približala na 11:10. Kljub temu nova olimpijska prvakinja prednosti ni izpustila iz rok in je na koncu slavila s tremi točkami razlike. Osemindvajsetletnica ima sicer že dve olimpijski medalji - v Tokiu je pred tremi leti osvojila bron med posameznicami in srebro na ekipni tekmi.

V boju za tretje mesto sta se pomerili Kharlan in Choi. Triintridesetletna Ukrajinka je prikazala izjemen povratek, potem ko je zaostajala že s 5:11 in Južnokorejko na koncu premagala z rezultatom 15:14.

Sabljanje, sablja, posamično, ženske
UvrstitevTekmovalecDržava
1Manon Apithy-BrunetFrancija
2Sara BalzerFrancija
3Olga HarlanUkrajina

Predvsem za Slovence je bilo zelo danes zanimivo dogajanje v veslaškem centru, kjer je kanuist Benjamin Savšek nesrečno ostal brez medalje, zanesljivo pa je zmagal domačin Nicolas Gestin (več tukaj). Teniški turnir je zaznamoval dvoboj Đoković - Nadal, v olimpijskem krosu gorskih kolesarjev pa je zmagal Britanec Thomas Pidcock. Razplet plavalnih bojev (pet finalnih odločitev) lahko preverite tukaj.