Leon Marchand je navdušil domače navijače. Foto: EPA
Leon Marchand je navdušil domače navijače. Foto: EPA

Marchand je v finalu izboljšal olimpijski rekord, ki ga je imel doslej Američan Mihael Phelps iz Pekinga 2008 s 4:03,84. V finalnem nastopu je nekaj časa virtualno lovil tudi lasten svetovni rekord, ki ga je dosegel lani na svetovnem prvenstvu na Japonskem (4:02,50), a je bil po zadnjem obratu zanj prepočasen. Za 22-letnega Marchanda je to prva olimpijska medalja v karieri.

Plavanje, 400 m mešano (M)
UvrstitevTekmovalecDržavaRezultat
1Leon MarchandFrancija4:02,95
2Tomojuki Macušita4:08,62
3Carson FosterZdružene države Amerike4:08,66

Italijan Nicolo Martinenghi je zmagovalec plavalne olimpijske preizkušnje na 100 m prsno. S časom 59,03 premagal olimpijskega in svetovnega rekorderja, Britanca Adama Peatyja, ter svetovnega prvaka, Američana Nica Finka, ki sta si z le dvema stotinkama zaostanka razdelila drugo mesto. Italijan je v tej disciplini na prejšnjih igrah v Tokiu osvojil bron, tokrat pa je preprečil Peatyju vpis v zgodovino. Peaty je namreč lovil dosežek Phelpsa in skušal osvojiti tri zlate medalje v isti disciplini na trojih zaporednih igrah, potem ko je bil najboljši v Riu 2016 in Tokiu 2020. Martinenghijevo zlato pa je obenem tudi prva italijanska medalja tega leska na letošnjih igrah v Franciji.

Plavanje, 100 m prsno (M)
UvrstitevTekmovalecDržavaRezultat
1Nicolo MartinenghiItalija59,03
2Nicolas FinkZdružene države Amerike59,05
2Adam PeatyVelika Britanija59,05

Ameriška plavalka Torri Huske je olimpijska prvakinja na 100 metrov delfin. Presenetila je rojakinjo Gretchen Welsh in jo s časom 55,59 premagala za štiri stotinke. Walsh, svetovna in olimpijska rekorderka, je bolje začela in ob obratu vodila, a jo je na koncu Huske premagala. Walsh je svetovni rekord (55,18) postavila junija na ameriških kvalifikacijah za Pariz, olimpijskega (55,38) pa v polfinalu v soboto. Tako za Huske kot Walsh sta medalji drugi na letošnjih igrah, obe sta sodelovali tudi v ameriški štafeti 4 x 100 metrov prosto, ki je v soboto osvojila srebro. Bron je osvojila Kitajka Žang Jufei s 56,21.

Plavanje, 100 m delfin (Ž)
UvrstitevTekmovalecDržavaRezultat
1Torri HuskeZdružene države Amerike55,59
2Gretchen WelshZdružene države Amerike55,63
3Žang JufeiKitajska56,21
Prevlada Južnihkorejk na ekipnih tekmah se nadaljuje. Foto: Reuters
Prevlada Južnihkorejk na ekipnih tekmah se nadaljuje. Foto: Reuters
154 Pariški odmev: Otvoritev, trojček Evenepoela in iskanje slovenske barve

Južnokorejske lokostrelke so na ekipni tekmi še desetič zapored postale olimpijske prvakinje. V finalu v Parizu so bile s 5:4 boljše od Kitajk. Prevlada Južnih Korejk traja že vse od domačih olimpijskih iger v Seulu leta 1988. Bron so osvojile Mehičanke. Južne Korejke v postavi Jeon Hun-young, Lim Si-hyeon in Nam Su-hyeon so v prvih dveh finalnih serijah zadele 56 in 55 krogov, kar je bilo za en oziroma za tri kroge več od tekmic, ter v vsaki seriji osvojile dve točki. Kitajke se niso predale in v naslednjih dveh serijah s 54 in 55 krogi izid izenačile na 4:4. V odločilni peti seriji so bile z 29 zadetimi krogi znova boljše Korejke, ki so tako za dva kroga premagale svoje azijske tekmice in spet ubranile zlato medaljo. V polfinalu so bile prav tako s 5:4 v serijah boljše od Nizozemk, medtem ko so bile Kitajke s 6:2 uspešnejše od Mehičank, ki so nato v tekmi za tretje mesto s 6:2 premagale Nizozemke in se veselile bronaste medalje.

Lokostrelstvo, ekipno (Ž)
UvrstitevTekmovalecDržava
1Južna KorejaJužna Koreja
2KitajskaKitajska
3MehikaMehika

V uličnem rolkanju sta bili najbolj suvereni Japonki Koko Jošizava, ki je osvojila zlato, in Liz Akama, ki je dobila srebrno medaljo. Družbo na odru jima je delala še Brazilka Rayssa Leal.

Rolkanje, ulično (Ž)
UvrstitevTekmovalecDržavaRezultat
1Koko Jošizava272,75
2Liz akama265,95
3Rayssa LealBrazilija253,37

Japonski judoist Hifumi Abe je postal olimpijski prvak v kategoriji do 66 kg. V finalu je bil z iponom boljši od Brazilca Wiliana Lime in ubranil zlato iz Tokia. Bronasti medalji sta osvojila Moldavec Denis Vieru in Kazahstanec Gusman Kirgizbajev.

Judo, do 66 kg (M)
UvrstitevTekmovalecDržava
1Hofumi Abe
2Wilian LimaBrazilija
3Denis VieruMoldavija
3Gusman KirgizbajevKazahstan

Uzbekistanska judoistka Dijora Keldijorova je osvojila zlato medaljo v kategoriji do 52 kg. V finalu je bila z vazarijem boljša od kosovske tekmovalke Distrie Krasniqi. Keldijorova je na poti do zlata v četrtfinalu presenetljivo ugnala branilko naslova in prvo favoritinjo, Japonko Uto Abe. Svoji državi je priborila prvo medaljo na letošnjih igrah. Bronasti medalji sta osvojili Francozinja Amandime Buchard in Brazilka Larissa Pimenta.

Judo, do 52 kg (Ž)
UvrstitevTekmovalecDržava
1Dijora KeldijorovaUzbekistan
2Distrie KrasniqiKosovo
3Amandime BuchardFrancija
3Larissa PimentaBrazilija

Tako kot prvi je tudi drugi dan olimpijskih iger prvo zlato kolajno osvojila Kitajska. Tudi tokrat v strelstvu, kjer je v disciplini zračna pištola z 10 m zmagal Ju Šje. 24-letnik je v finalu zadel 240,9 kroga. 0,9 kroga več od drugouvrščenega Italijana Federica Nila Maldinija, še en Italijan, Paolo Monna, je bil tretji (218,6 kroga). Šje, letošnji svetovni prvak v Bakuju v disciplini malokalibrska pištola 50 metrov, je Kitajski pristreljal že drugo zlato medaljo na letošnjih igrah. Na sobotni uvodni finalni strelski preizkušnji na mešani ekipni tekmi z zračno puško sta jo osvojila njegova rojaka Juting Huang in Lihao Šeng.

Strelstvo, zračna pištola, 10 m (M)
UvrstitevTekmovalecDržavaRezultat
1Ju ŠjeKitajska240,9
2Federico Nilo NaldiniItalija240,0
3Paolo MonnaItalija218,6

V isti disciplini so odličja podelili tudi strelkam. Slavila je komaj 19-letna Južna Korejka Ye Jin Oh, zadela je 243,2 kroga. Srebrno medaljo je osvojila rojakinja Yeji Kim (241,3 kroga), bron pa Indijka Manu Baker (221,7 kroga).

Strelstvo, zračna pištola, 10 m (Ž)
UvrstitevTekmovalecDržavaRezultat
1Ye Jin OhJužna Koreja243,2
2Yeji KimJužna Koreja241,3
3Manu BhakerIndija221,7

Francoska gorska kolesarska Pauline Ferrand Prevot je upravičila vlogo glavne favoritinje v olimpijskem krosu in suvereno osvojila zlato medaljo. Navdušila je 13.000 gledalcev na hribu Colline d'Elancourt, kjer so morale tekmovalke opraviti sedem krogov po 4,4 kilometra. Drugo mesto s skoraj tremi minutami zaostanka je zasedla Američanka Haley Batten, bron pa je pripadel Švedinji Jenny Rissveds. Tanja Žakelj je zasedla 30. mesto.

Gorsko kolesarstvo, olimpijski kros (Ž)
UvrstitevTekmovalecDržavaRezultat
1Pauline Ferrand PrevotFrancija1:26:02
2Haley BattenZdružene države Amerike1:28:59
3Jenny RissvedsŠvedska1:29:04
30. mestoTanja ŽakeljSlovenijakrog zaostanka

Avstralka Jessica Fox je osvojila že peto medaljo v slalomu na divjih vodah, četrto zaporedno v kajaku, prvo pa zlato v K-1. Srebro je pripadlo Poljakinji Klaudii Zwolinski, bron pa Britanki Kimberley Wood. Eva Terčelj je bila sedma.

Kajak/kanu, slalom na divjih vodah, K-1 (Ž)
UvrstitevTekmovalecDržavaRezultat
1Jessica FoxAvstralija96,08
2Klaudia ZwolinskaPoljska97,53
3Kimberley WoodsVelika Britanija98,94
7. mestoEva TerčeljSlovenija101,73

Olimpijski dan se je končal s sabljanjem, kjer je z mečem prvak postal Japonec Koki Kano, ki je v finalu premagal domačina Yannicka Borela s 15:9. V boju za bron je bil Egipčan Mohamed Elsayed boljši od Madžara Tiborja Andrasfija.

Sabljanje, meč (M)
UvrstitevTekmovalecDržava
1Koki Kano
2Yannick BorelFrancija
3Mohamed ElsayedEgipt

Ženske so tekmovale v floretu, kjer je Lee Kiefer v ameriškem finalu premagala Lauren Scruggs s 15:6. Tudi bronasta medalja gre v Severno Ameriko, Kanadčanka Eleanor Harvey je premagala Italijanko Alice Volpi s 15:12.

Sabljanje, floret (Ž)
UvrstitevTekmovalecDržava
1Lee KieferZdružene države Amerike
2Lauren ScruggsZdružene države Amerike
3Eleanor HarveyKanada