Slovenska reprezentanca je bila na odprtju olimpijskih iger 2024 zelo razpoložena. Foto: Reuters
Slovenska reprezentanca je bila na odprtju olimpijskih iger 2024 zelo razpoložena. Foto: Reuters

Za Pariz so to že tretje olimpijske igre, pred tem jih je gostil leta 1900 in 1924.

Tokratna slovesnost ob odprtju iger je bila nekaj posebnega, saj prvič ni potekala na stadionu, ampak na vodi.

Na več kot 90 ladjicah olimpijske delegacije pred 300.000 gledalci na obrežju so se reprezentance predstavile na sprevodu po reki Seni čez središče Pariza – mimo znamenitosti, kot sta katedrala Notre-Dame in muzej Louvre. Po šestih kilometrih vožnje proti severozahodu se je parada ladjic ustavila na trgu Trocadero tik ob Eifflovem stolpu.

Slovenija si je ladjico delila s Slovaško in Somalijo. Foto: Reuters
Slovenija si je ladjico delila s Slovaško in Somalijo. Foto: Reuters

Na čelu parade je bila že po tradiciji grška olimpijska odprava, zadnje mesto je pripadlo gostiteljem Francozom. Preostale delegacije so se zvrstile po francoskem abecednem redu držav.

Slovenija odlično razpoložena
Slovenija se je predstavila kot 170. izmed 205 reprezentanc, zastavonoši sta bila kanuist Benjamin Savšek in rokometašica Ana Gros.

Slovenski športniki in športnice, ki so si ladjico delili s Somalijo in Slovaško, so bili izjemno poskočni ob ritmih francoske uspešnice D.I.S.C.O. Po podatkih iz slovenske olimpijske odprave se je sprevoda udeležilo več kot 50 od skupaj 90 slovenskih športnikov, ki bodo nastopili na igrah. Gre za večino tistih, ki so že prispeli v Pariz, med manjkajočimi so bili rokometaši in judoistka Maruša Štangar, ki jih dopoldne v soboto čakajo olimpijske preizkušnje.

Foto: Reuters
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Kako so Slovenci pripluli po Seni na odprtju OI
Francoski predsednik Macron razglasil, da so OI uradno odprte

Macron odprl igre
Sledil je protokolarni del, uradno je 33. olimpijske igre odprl francoski predsednik Emmanuel Macron.

Pred tem je športnike nagovoril predsednik Mednarodnega olimpijskega komiteja Thomas Bach. ki je v svoj govor vpletel upanje na boljše politične razmere v svetu. Kot je dejal, so vsi skupaj del dogodka, ki združuje svet v miru. "V svetu, ki ga razdirajo vojne in konflikti, se lahko zahvaljujoč tej solidarnosti nocoj vsi združimo."

Ogenj sta prižgala nekdanja tekačica na 400 metrov Marie-Jose Perec ter judoist Teddy Riner, ki bo Francijo zastopal tudi na teh igrah. Foto: Reuters
Ogenj sta prižgala nekdanja tekačica na 400 metrov Marie-Jose Perec ter judoist Teddy Riner, ki bo Francijo zastopal tudi na teh igrah. Foto: Reuters

Ogenj prižgala trikratna olimpijska prvaka
Veliki finale je predstavljal prižig olimpijske bakle. To je najprej prevzel slavni francoski nogometaš Zinedine Zidane, predal jo je španskemu tenisaču Rafaelu Nadalu. Temu so se na ladjici pridružili tudi ameriški atlet Carl Lewis, ameriška tenisačica Serena Williams in romunska gimnastičarka Nadia Comaneci. Olimpijski ogenj je nato naprej ponesla francoska tenisačica Amelie Mauresmo, pa francoski košarkar Tony Parker ... Na koncu sta ga prižgala nekdanja odlična sprinterka Marie-Jose Perec, in še dejavni judoist Teddy Riner. Oba sta trikratna olimpijska prvaka.

Teddy Riner in Marie-Jose Perec prižgala olimpijski ogenj

Odprtje so popestrili z glasbenimi in plesnimi točkami ter svetlobnimi učinki – nastopili so ameriška pevka in igralka Lady Gaga in francoska kantavtorica Aya Nakamura ter francoski pianist Alexandre Kantorow. Veliki finale pa je predstavljal nastop kanadske pevske dive Celine Dion.

Nastop Celine Dion na odprtju OI v Parizu

Slovenija z najštevilčnejšo odpravo do zdaj
Na 33. olimpijskih igrah bodo podelili 329 kompletov medalj, za katere bo tekmovalo več kot 10.500 športnikov.

Slovenci bodo na olimpijskih igrah v Parizu poskušali dopolniti bogato bero medalj z dosedanjih iger. Na zadnjih poletnih olimpijskih igrah, ki so bile leta 2021 v Tokiu, so jih osvojili pet, od tega tri zlate. Dva tokijska zlata olimpijca bosta svoja naslova branila tudi v Parizu, to sta kanuist na divjih vodah Benjamin Savšek in športna plezalka Janja Garnbret.

Sorodna novica Žan Luka Zelko in Anita Horvat zaročena na uvodni olimpijski slovesnosti

Slovenska odprava je največja doslej, tudi zaradi treh ekipnih nastopov – rokometašev, rokometašic in odbojkarjev. Medtem ko ima moška rokometna reprezentanca skozi zgodovino že nekaj izkušenj z dosedanjimi tremi nastopi na olimpijskih igrah, so rokometašice in odbojkarji tokrat na olimpijske igre odpotovali prvič.

Med 44 slovenskimi športnicami in 46 športniki jih sicer 40 predstavlja ekipne športe, 50 pa individualne. Najbolj številčne med posamičnimi panogami so zasedbe v atletiki (sedem), jadranju, judu, cestnem kolesarstvu (vsi po šest) ter plavanju (pet) in kajaku (štirje).

Olimpijske igre bodo potekale do 11. avgusta, prve komplete medalj pa bodo podelili že v soboto.