Noah Lyles je izpolnil prvega izmed treh ciljev v Parizu. Favorit bo tudi v teku na 200 metrov in v štafeti 4 x 100 metrov. Foto: Reuters
Noah Lyles je izpolnil prvega izmed treh ciljev v Parizu. Favorit bo tudi v teku na 200 metrov in v štafeti 4 x 100 metrov. Foto: Reuters

27-letni Lyles je v Parizu osvojil svoje prvo zlato olimpijsko odličje in prvo ameriško tega leska v kraljevski atletski disciplini po zmagoslavju Justina Gatlina pred dvajsetimi leti v Atenah. Na Stade de Franceu je dosegel svoj osebni rekord, do finalne preizkušnje je znašal 9,81.

Marcell Jacobs (levo) je pred tremi leti v Tokiu osvojil zlato medaljo z 9,80. Junija je v Rimu postal tudi evropski prvak. Tokrat je bil z 9,85 peti. Foto: Reuters
Marcell Jacobs (levo) je pred tremi leti v Tokiu osvojil zlato medaljo z 9,80. Junija je v Rimu postal tudi evropski prvak. Tokrat je bil z 9,85 peti. Foto: Reuters

Ameriški uspeh je dopolnil Fred Kerley z bronastim odličjem. Svetovni prvak iz Eugena leta 2022 je tekel 9,81. Akani Simbine je postavil rekord Južne Afrike 9,82 in le za stotinko zgrešil bronasto medaljo.

Lyles pravi volk med volkovi
"To je tisto, kar sem si želel. Za menoj je težka bitka z zelo močnimi tekmeci. Vsi so bili nabrušeni in pripravljeni na boj, a sem dokazal, da sem na atletskih stezah nad vsemi. Bil sem pravi volk med volkovi," je poudaril Lyles, ki je pred tremi leti v Tokiu osvojil bronasto medaljo v teku na 100 metrov.

Jacobs končal na petem mestu
Italijan Marcel Jacobs, olimpijski zmagovalec pred tremi leti v Tokiu, je s svojim najboljšim letošnjim časom (9,85) zasedel peto mesto. Obilique Seville, ki je v polfinalu postavil osebni rekord 9,81, je končal na zadnjem mestu izjemnega finalnega sprinta. Jamajčan je tekel 9,91.

Finale moškega sprinta na 100 metrov
100 m (M):
UvrstitevTekmovalecDržavaRezultat
1Noah LylesZdružene države Amerike9,79
2Kishane ThompsonJamajka9,79
3Fred KerleyZdružene države Amerike9,81

Že v polfinalu je bilo zelo napeto. Za finale je bilo treba teči 9,93. Benjamin Richardson (9,95), Abdul Hakim Sani Brown (9,96), Louie Hinchliffe (9,97) in Andre de Grasse (9,98) so s časi pod desetimi sekundami ostali brez finala.

100 m (M):                             
 1. N. LYLES            ZDA       9,79 
 2. K. THOMPSON         JAM       9,79 
 3. F. KERLEY           ZDA       9,81 
 4. A. SIMBINE          JAR       9,82 
 5. M. JACOBS           ITA       9,85 
 6. L. TEBOGO           BOC       9,86 
 7. K. BEDNAREK         ZDA       9,88 
 8. O. SEVILLE          JAM       9,91 

Svetovna rekorderka Jaroslava Magučih do zlata
Jaroslava Magučih je upravičila vlogo favoritinje v skoku v višino. 22-letna Ukrajinka je v finalu tako kot srebrna Nicola Olyslagers preskočila 200 cm, a Avstralki je to uspelo šele v tretjem poskusu. Bronaste kolajne se veselita tudi Ukrajinka Irina Geraščenko in Avstralka Eleanor Patterson. Njuna nastopa sta bila identična, obe sta preskočili 195 cm v prvem poskusu, 198 cm pa sta trikrat podrli.

Svetovna rekorderka Jaroslava Magučih se je morala pošteno potruditi za zlato medaljo. Foto: EPA
Svetovna rekorderka Jaroslava Magučih se je morala pošteno potruditi za zlato medaljo. Foto: EPA

Magučih je na olimpijske igre prišla kot prva favoritinja. Na začetku julija je na mitingu Diamantne lige v Parizu preskočila 210 cm in postavila nov svetovni rekord.

Na Stade de Franceu je na najpomembnejši preizkušnji v tem letu v prvih poskusih preskočila 191, 195, 198 in 200 cm, medtem ko je Olyslagers po uvodnih treh brezhibnih skokih 200 cm preskočila šele v tretjem poskusu.

Na 202 cm je Avstralka trikrat podrla letvico, medtem ko je Magučih – po dveh neuspešnih skokih – in ko je imela zagotovljeno zlato kolajno – nato letvico dvignila za dodatna dva centimetra, a je bila v svojem edinem poskusu neuspešna na tej višini.

Višina (Ž):
UvrstitevTekmovalecDržavaRezultat
1Jaroslava MagučihUkrajina2,00
2Nicola OlyslagersAvstralija2,00
3Irina GeraščenkoUkrajina1,95
3Eleanor PattersonAvstralija1,95

Kanadčan Katzberg presegel 84 metrov v metu kladiva
Kanadčan Ethan Katzberg je postal olimpijski prvak v metu kladiva. Zlato medaljo si je zagotovil v prvi seriji, ko je vrgel 84,12 metra. Srebrno medaljo je osvojil Madžar Bence Halasz (79,97 m), bronasto pa Ukrajinec Mihajlo Kohan (79,39 m).

Ethan Katzberg je že v prvi seriji šokiral tekmece. Foto: EPA
Ethan Katzberg je že v prvi seriji šokiral tekmece. Foto: EPA

22-letni Kanadčan, svetovni prvak iz Budimpešte 2023, je tekmoval na svojih prvih olimpijskih igrah. V izjemnem prvem metu je kladivo vrgel več kot štiri metre in pol dlje kot tekmeci.

Postal je prvi Kanadčan, ki je v tej disciplini osvojil zlato olimpijsko medaljo, in prvi Severnoameričan po letu 1956, ko je zmagal Hal Connolly.

Halasz in Kohan sta si prvo olimpijsko odličje zagotovila na svojih drugih igrah. Madžar je v Tokiu tekmovanje končal v kvalifikacijah, Ukrajinec pa na četrtem mestu.

Kladivo (M):
UvrstitevTekmovalecDržavaRezultat
1Ethan KatzbergKanada84,12
2Bence HalaszMadžarska79,97
3Mihajlo KohanUkrajina79,39

Olimpijski prvak Tamberi zaradi ledvičnih kamnov v bolnišnici
Italijanski skakalec v višino Gianmarco Tamberi ima pred odhodom v Pariz zdravstvene težave. 32-letnik je pristal v bolnišnici, sumijo, da ima težave z ledvičnimi kamni.

Tamberi je pred tremi leti v Tokiu osvojil zlato odličje skupaj s Katarcem Mutazom Baršimijem. Z velikimi ambicijami je čakal tudi nastop v Parizu, a je danes na družbenih omrežjih objavil fotografije iz bolniške postelje.

"Neverjetno ... To ne more biti res. Občutil sem ostro bolečino. Rešilni avtomobil, CT, ultrazvok, krvna slika. Verjetno ledvični kamen. In zdaj, tri dni pred dogodkom, za katerega sem vse žrtvoval, ležim v postelji nemočen s temperaturo 38,8 stopinje Celzija." Tamberi je razkril, da je še vedno v domovini in je moral odpovedati ponedeljkov polet v Pariz.

"Moral bi začeti potovanje proti velikim sanjam, namesto tega so mi svetovali, naj preložim potovanje v upanju, da se bo ta nočna mora z malce počitka končala. Gotovo pa je zgolj eno. Ne vem, kako bom prišel tja, vendar bom tam in dal bom vse do zadnjega skoka, kakršno koli stanje že bo," je napisal. Kvalifikacije skoka v višino bodo v sredo, finale pa bo v nedeljo.

Olimpijski in svetovni prvak je imel smolo že na odprtju iger, ko je pri mahanju z zastavo na ladjici izgubil prstan v reki Seni.