Anita Horvat se ni uspela neposredno uvrstiti v polfinale teka na 800 metrov. V soboto ob 11.20 jo čaka repešaž. Foto: Reuters
Anita Horvat se ni uspela neposredno uvrstiti v polfinale teka na 800 metrov. V soboto ob 11.20 jo čaka repešaž. Foto: Reuters

Slovenski atletski nastopi se pod petimi pariškimi krogi niso začeli v skladu s pričakovanji. Apostolovski, ki je bila letos bronasta na svetovnem dvoranskem prvenstvu v Glasgowu, je začetno kvalifikacijsko višino 1,83 metra preskočila v prvem poskusu, v nadaljevanju pa se je hitro znašla v težavah.

Letvica na 1,88 metra je bila zanjo previsoka. Trikrat je poskusila in jo trikrat tudi podrla. Še najbližje je bila v tretjem poskusu, ko je bilo že videti, da ji bo uspelo, a letvica na koncu vendarle padla.

Lia Apostolovski: Pripravljena sem dobro, a žal tega nisem pokazala

"Žal nisem našla pravega občutka za zalet. Nisem mogla sestaviti dobrega skoka, na silo pač ne gre. Dober je bil le zadnji, ko se mi je uspelo sprostiti, da sem lahko približno skočila, kot znam. Ne glede na vse sem vesela, da sem tu nastopila. Nimam si česa očitati, borila sem se do konca. Pred mano je še dolga športna pot, to je bila le ena izmed številnih tekem. Pariz je bila dobra izkušnja, se vidimo v Los Angelesu," je povedala 24-letna Ljubljančanka, ki je med 32 tekmovalkami zasedla 26. mesto.

Kvalifikacijska norma je bila postavljena na 1,97 metra, a so se kvalifikacije končale predtem na 1,95 metra, ko je bilo znanih 12 finalistk. Najboljši sta bili Ukrajinka Jaroslava Mahučih, bronasta iz Tokia, in Avstralka Nicola Olyslagers s 1,95 m.

Apostolovski, Lukan in Filipič izpadle v kvalifikacijah

Klara Lukan brez finala na 5000 metrov
Klara Lukan je v drugi kvalifikacijski skupini teka na 5000 metrov zasedla 12. mesto (15:09,61), kar ni bilo dovolj za preboj v finale. Napredovalo je po osem tekačic iz vsake od dveh skupin. Skupno je končala na 22. mestu med 41 tekmovalkami.

23-letna Lukan je edina v sedemčlanski atletski ekipi, ki bo nastopila v dveh disciplinah, tekla bo tudi na 10.000 metrov. Na 5000 metrov je že nastopila na olimpijskih igrah in je pred tremi leti v Tokiu odstopila, pred dobrim mesecem in pol pa je v Rimu na evropskem prvenstvu s petim mestom na še enkrat daljši razdalji dosegla drugo najboljšo uvrstitev v slovenski reprezentanci za zlatom Kristjana Čeha v metu diska.

V teku na 5000 metrov sta bili dve skupini, v finale pa je vodilo prvih osem mest iz vsake izmed njih. Lukan je bila dolgo v vodilni skupini, nato pa je dva kroga pred koncem vodilna skupina enajstih tekmovalk pospešila in Slovenka ni zmogla več priključka. Vseeno se je približala svojemu slovenskemu rekordu 15:01,37, ki ga je dosegla 10. junija lani v Montessonu.

V prvi skupini sta bili najboljši Kenijka Faith Kipyegon (14:57,56), trikratna svetovna prvakinja, dvakratna olimpijska zmagovalka in svetovna rekorderka na 1500 metrov, pred Nizozemko Sifan Hassan (14:57,65). V drugi skupini je prav tako zmagala Kenijka Beatrice Chebet (15:00,73), srebrna in bronasta na tej razdalji na svetovnih prvenstvih, pred Etiopijko Medino Eiso (15:00,82).

Ni navajena teči v ozadju kolone
Lukan je vedela, da za napredovanje nima realnih možnostih, a se je vseeno hrabro spustila v boj s svetovno smetano. "Danes sem se prišla borit, prišla tudi dokončati tekmo. Hvaležna sem, da se bila lahko deležna tega fantastičnega vzdušja, svoja osebna pričakovanja sem vsekakor izpolnila. Lahko rečena, da nisem navajena teči v koloni oziroma v njenem ozadju. Doma imam predvsem solo teke, tukaj pa je drugače, saj je zbrana elita. Super izkušnja je bila, pa tudi čas je bil v številkah, ki jih tečem v letošnji sezoni," je menila Lukan, ki podoben tek pričakuje tudi na 10.000 metrov.

Neja Filipič je za 20 cm zgrešila finale troskoka. Foto: EPA
Neja Filipič je za 20 cm zgrešila finale troskoka. Foto: EPA

Neja Filipič prekratka za 20 cm
Neja Filipič je v kvalifikacijah troskoka skočila 13,85 metra in se ni uvrstila v finale, zasedla je 18. mesto. Najboljša je bila letošnja svetovna dvoranska podprvakinja Kubanka Leyanis Perez Hernandez (14,68 m). Druga je bila dvakratna svetovna podprvakinja na prostem Shanieka Ricketts z Jamajke (14,47 m), tretja Američanka Jasmine Moore (14,43 m).

29-letna Filipič, debitantka na olimpijskih igrah, je v kvalifikacijski skupini A kot druga po vrsti začela s 13,75 m. Bila je na 12. mestu po izidih obeh skupin. V drugi seriji je skočila 13,78 m in tedaj ni bila več na mestih, ki so vodila v finale, tudi 13,85 m v tretji seriji pa ni zadoščalo za preboj v finale.

Avtomatična kvalifikacijska daljina za finale najboljše dvanajsterice je bila 14,35 m, kar je sedem centimetrov pod osebnim njenim rekordom (14,42 m) iz leta 2022. Članica ljubljanskega Massa je letos na številnih tekmah presegla 14 m, trikrat tudi v Mariboru 21. julija na slovenskem pokalu na zadnji tekmi pred igrami v Parizu. Za finale je bilo treba skočiti 14,05 m, Filipič je na omenjenem pokalu v štajerski prestolnici zmagala s 14,18 m.

Vročina motila tekmovalke
"Pogoji niso bili idealni. Čeprav imam rada vročino, je bilo prevroče. Imeli smo malo časa za ogrevanje, skakala sem druga po vrsti, tako da se mi je mudilo, da sem storila vse, kar je potrebno. Stopnjevala sem izide, mislim, da bi lahko še kaj dodala, pričakovala sem skok čez 14 metrov, za katerega sem zagotovo sposobna. Je pa res, da so bile tudi druge punce precej oddaljene od osebnih rekordov, očitno pogoji najboljših izidov niso dovoljevali," je za slabše skoke od pričakovanih krivila težke razmere Filipič.

Manjkalo ji je nekaj zaletne hitrosti, za natančnejši komentar pa pravi, da bi bila potrebna podrobnejša analiza. "Zdaj lahko rečem le, da sem skakala povprečno. Ni bilo najbolje, a sem bila že kdaj tudi precej slabša. Res, da sem trdila, da sem bila pripravljena skočiti 14,06 m in se uvrstiti v finale, sem pa tudi povedala, da se lahko tekma zasuka drugače. In se tudi je," ni bila pretirano razočarana Filipič.

Anito Horvat čaka popravni izpit
Anita Horvat je v 1. krogu teka na 800 m v tretji skupini z 2:00,91 zasedla skromno sedmo mesto. To je bil šele 36. dosežek kvalifikacij. V prvem krogu so prva tri mesta v skupinah vodila v polfinale, vse preostale tekmovalke pa bodo imele drugo priložnost v repešažu, novosti v kraljici športov.

27-letna Horvat je nastopila je z veliko belo pentljo v laseh, po prvem krogu je bila na petem mestu. Kmalu nato pa je je prišlo do prerivanja, Horvat se je komaj rešila padca in izgubila korak. Hitro je nazadovala na začelje, potem pa je do ciljne črte prehitela eno izmed tekmovalk.

V tretji skupini je z osebnim rekordom zmagala Etiopijka Worknesh Mesele (1:58,07), za neposreden preboj v polfinale in tretje mesto je bilo treba teči 1:58,83, desetinko pod najhitrejšim časom kariere slovenske predstavnice. Repešaž se bo v soboto začel ob 11.20.

Horvat je drugič nastopila na olimpijskih igrah, pred tremi leti je v Tokiu tekla še na 400 metrov in osvojila 28. mesto. Potem se je dokončno preusmerila v teke na dva stadionska kroga. Letos še ni tekla pod dvema minutama, njen izid sezone je 2:00,32, lani je osebni rekord dosegla z 1:58,73.

Komaj se je zadržala na nogah
"Pričakovala sem več, menim da sem bila tudi zmožna veliko več. Žal se je v teku tam nekje na 400 metrih zgodil incident. Tam so me odnesle iz prve proge na tretjo in nazaj na prvo. V bistvu sem se komaj zadržala na nogah, izgubila korak in šele po 80 metrih sem se vrnila v ritem. Začela sem pridobivati, a izguba časa je bila precejšnja," je dejala Horvat, ki je prepričana, da je bila pripravljena držati raven najhitrejših, kar pa so ji nevšečnosti preprečile: "Po vsem tem nisem imela nobenih pravih možnosti in temu ni kaj dosti za dodati."

Svetovni rekord mešane štafete ZDA na 4 x 400 metrov
Mešana ameriška štefeta je v kvalifikacijah na 4 x 400 metrov izboljšala lastni rekord, ki so ga dosegle na lanskem svetovnem prvenstvu v Budimpešti.

Četverica Vernon Norwood, Shamier Little, Bryce Deadmon in Kaylyn Brown je bila s časom 3:07,41 za več kot tri sekunde hitrejša od drugouvrščenih Francozov (3:10,60).

Joshua Cheptegei je svetovni prvak postal  trikrat zapored, od Dohe leta 2019 do Budimpešte lani. Zdaj se je okitil še z olimpijskim zlatom. Foto: EPA
Joshua Cheptegei je svetovni prvak postal trikrat zapored, od Dohe leta 2019 do Budimpešte lani. Zdaj se je okitil še z olimpijskim zlatom. Foto: EPA

Cheptegei ugnal vse Etiopijce na 10.000 metrov
Trikratni zaporedni svetovni prvak Joshua Cheptegei iz Ugande je osvojil zlato medaljo v teku na 10.000 metrov. Navdušil je z olimpijskim rekordom 26:43,14. Drugi je bil Etiopijec Berihu Aregawi (26:43,44), tretji pa Američan Grant Fisher (26:43,46).

27-letni Cheptegei je bil pred tremi leti na olimpijskih igrah v Tokiu drugi na tej razdalji in zlat na 5000 metrov. Na obeh razdaljah je tudi svetovni rekorder, na daljši je pred štirimi leti tekel 26:11,00. Do zlata je tokrat prišel dobra dva kroga pred koncem, kilometer pred ciljem je bil še šesti, nato pa je vodil do cilja.

Etiopijci so vodili večji del teka, na začetku ciljen ravnime pa je kazalo, da bodo ostali celo brez medalje. A je po zunanji progi je silovito pospešil Aregawi in iz ozadja na koncu za srebro in svojo prvo člansko medaljo na velikih tekmovanjih za dve stotinki prehitel Fisherja.

Američan je bil na tej razdalji četrti na svetovnem prvenstvu leta 2022 v domačem Eugenu in tudi pred tremi leti na olimpijskih igrah ter prav tako še ni stal na zmagovalnem odru velikega članskega tekmovanja.


10.000 m (M):
UvrstitevTekmovalecDržavaRezultat
1Joshua CheptegeiUganda26:43.14
2Berihu AregawiEtiopija26:43.44
3Grant FischerZdružene države Amerike26:43.46