Noah Lyles je izpolnil prvega izmed treh ciljev v Parizu. Favorit bo tudi v teku na 200 metrov in v štafeti 4 x 100 metrov. Foto: Reuters
Noah Lyles je izpolnil prvega izmed treh ciljev v Parizu. Favorit bo tudi v teku na 200 metrov in v štafeti 4 x 100 metrov. Foto: Reuters

Za finale je bilo treba teči 9,93. Benjamin Richardson (9,95), Abdul Hakim Sani Brown (9,96), Louie Hinchliffe (9,97) in Andre de Grasse (9,98) so s časi pod deset sekundami ostali brez finala.

Finale moškega sprinta na 100 metrov
100 m (M):                             
 1. N. LYLES            ZDA       9,79 
 2. K. THOMPSON         JAM       9,79 
 3. F. KERLEY           ZDA       9,81 
 4. A. SIMBINE          JAR       9,82 
 5. M. JACOBS           ITA       9,85 
 6. L. TEBOGO           BOC       9,86 
 7. K. BEDNAREK         ZDA       9,88 
 8. O. SEVILLE          JAM       9,91 
Marcell Jacobs je pred tremi leti v Tokiu osvojil zlato medaljo z 9,80. Junija je v Rimu postal tudi evropski prvak. Tokrat je bil z 9,85 peti. Foto: EPA
Marcell Jacobs je pred tremi leti v Tokiu osvojil zlato medaljo z 9,80. Junija je v Rimu postal tudi evropski prvak. Tokrat je bil z 9,85 peti. Foto: EPA

Svetovna rekorderka Jaroslava Magučih do zlata
Jaroslava Magučih je upravičila vlogo favoritinje v skoku v višino. 22-letna Ukrajinka je v finalu tako kot srebrna Nicola Olyslagers preskočila 200 cm, a Avstralki je to uspelo šele v tretjem poskusu. Bronaste kolajne se veselita tudi Ukrajinka Irina Geraščenko in Avstralka Eleanor Patterson. Njuna nastopa sta bila identična, obe sta preskočili 195 cm v prvem poskusu, 198 cm pa sta trikrat podrli.

Mahučik je na olimpijske igre prišla kot prva favoritinja. V začetku julija je na mitingu Diamatne lige v Parizu preskočila 210 cm in postavila nov svetovni rekord.

Na Stade de Franceu je na najbolj pomembni preizkušnji v tem letu v prvih poskusih preskočila 191, 195, 198 in 200 cm, medtem ko je Olyslagers po uvodnih treh brezhibnih skokih 200 cm preskočila šele v tretjem poskusu.

Na 202 cm je Avstralka trikrat podrla letvico, medtem ko je Magučih - po dveh neuspešnih skokih - in ko je imela zagotovljeno zlato kolajno nato lestvico dvignila za dodatna dva centimetra, a je bila v svojem edinem poskusu neuspešna na tej višini.

Višina (Ž):
UvrstitevTekmovalecDržavaRezultat
1Jaroslava MagučihUkrajina2,00
2Nicola OlyslagersAvstralija2,00
3Irina GeraščenkoUkrajina1,95
3Eleanor PattersonAvstralija1,95

Olimpijski prvak Tamberi zaradi ledvičnih kamnov v bolnišnici
Italijanski skakalec v višino Gianmarco Tamberi ima pred odhodom v Pariz zdravstvene težave. 32-letnik je pristal v bolnišnici, sumijo, da ima težave z ledvičnimi kamni.

Tamberi je pred tremi leti v Tokiu osvojil zlato odličje skupaj s Katarcem Mutazom Baršimijem. Z velikimi ambicijami je čakal tudi nastop v Parizu, a je danes na družbenih omrežjih objavil fotografije iz bolniške postelje.

"Neverjetno ... To ne more biti res. Občutil sem ostro bolečino. Rešilec, CT, ultrazvok, krvna slika. Verjetno ledvični kamen. In zdaj, tri dni pred dogodkom, za katerega sem vse žrtvoval, ležim v postelji nemočen s temperaturo 38,8 stopinje Celzija." Tamberi je razkril, da je še vedno v domovini in je moral odpovedati ponedeljkov let v Pariz.

"Moral bi začeti potovanje proti velikim sanjam, namesto tega so mi svetovali, naj preložim potovanje v upanju, da se bo ta nočna mora z malce počitka končala. Gotovo pa je zgolj eno. Ne vem, kako bom prišel tja, vendar bom tam in dal bom vse do zadnjega skoka, kakršno koli stanje že bo," je napisal. Kvalifikacije skoka v višino bodo v sredo, finale pa bo v nedeljo.

Olimpijski in svetovni prvak je imel smolo že na odprtju iger, ko je pri mahanju z zastavo na ladjici izgubil prstan v reki Seni.