Jekaterina Vedenejeva med vajo s trakom. Foto: Reuters
Jekaterina Vedenejeva med vajo s trakom. Foto: Reuters

V finalu je najprej nastopila z obročem in prejela sedmo najboljšo oceno (34,100). Pri vaji z žogo je bila osma (31,950), enako s kiji (33,150). Vaja s trakom ji je prinesla oceno 32,700 in peto mesto. Skupno je končala mesto nižje z zbirom točk 131,900.

Zlato kolajno je z najboljšimi ocenami za vaje z obročem, žogo in kiji ter drugo najboljšo za vajo s trakom osvojila 17-letna Nemka Darja Varfolomejev (142,850), ki je lani s petimi zlatimi medaljami blestela na svetovnem prvenstvu v Valencii.

Srebro je pripadlo Bolgarki Borjani Kalejn (140,600), bron pa po veliki napaki v zadnjem nastopu Italijanki Sofii Raffaeli (136,300), ki je bila najboljša v kvalifikacijah. Slab dan je imela tudi tretja iz kvalifikacij, Ukrajinka Tajsija Onofričuk, ki je po več napakah končala na devetem mestu.

Vedenejeva drugi olimpijski nastop končala v solzah sreče
Med vajo z žogo. Foto: Reuters
Med vajo z žogo. Foto: Reuters

Vedenejeva je finalni nastop v celoti opravila brez večjih napak. Po uspešno opravljenem programu sta skupaj z rusko trenerko Jeleno Drožanovo potočili nekaj solz sreče.

"Solz po koncu nastopa nisem mogla zadržati. Olimpijske igre so posebno tekmovanje, le enkrat na štiri leta, gre za zelo naporno tekmo, tako psihično kot fizično. Vesela sem, da sem zdržala," je povedala Vedenejeva.

"Dosegla sem odličen rezultat, tako zase kot za slovensko ritmično gimnastiko. Tako dobrega mesta res nisem pričakovala. Že četrtkova uvrstitev v finale najboljše deseterice je bila zame velika zmaga, šesto mesto pa še večja zmaga za nas. To je bil moj maksimum. Z žogo sem sicer naredila manjšo napako, ki pa ni vplivala na končni razplet," se je vrhunskega dosežka veselila Katja, kot jo kličejo gimnastični prijatelji. Po ponedeljkovi vrnitvi iz Pariza v Slovenijo bo takoj odpotovala v Rusijo na oddih k staršem.

Vedenejeva za Slovenijo tekmuje od leta 2018, v Tokiu pa je končala na 16. mestu mnogoboja.

Vedenejeva najtežjo tekmo v karieri končala na 6. mestu

Kako je bilo v kvalifikacijah?

V četrtek je v kvalifikacijah uvodni nastop z žogo opravila brez večjih napak, a precej negotovo, kar se je poznalo tudi pri oceni (32,600 točke). Precej bolje ji je uspel nastop z obročem, za katerega so jo sodnice nagradile s 34,150 točke.

S trakom se je enkrat zapletla, sicer pa je nastop opravila dobro (31,750). Za konec je za vajo s kiji prejela oceno 32,300, skupaj pa 130,800 točke.

Evropska prvakinja v mnogoboju, Bolgarka Stiliana Nikolova, je v kvalifikacijah iz sestave v sestavo nizala napake in z 11. mestom ostala brez petkovega boja za kolajne.

V soboto bo še finale mnogoboja v skupinskih sestavah.