Toni Vodišek je zelo blizu olimpijski medalji. Foto: AP
Toni Vodišek je zelo blizu olimpijski medalji. Foto: AP

Vodišek je v rednem delu osvojil 12 točk, drugi je bil Singapurec Maximilian Maeder, 17-letni dvakratni zaporedni svetovni prvak se je s 15 točkami prav tako neposredno uvrstil v finale. A ima Koprčan prednost, saj bo finale začel z dvema točkama, Maeder pa z eno, kar pomeni, da slovenskemu nekdanjemu svetovnemu in evropskemu prvaku za osvojitev zlate medalje zadostuje le ena zmaga. Kdo bosta tekmeca v finalu, bo znano po polfinalnih regatah, zmagovalca polfinalnih skupin pa bosta šla v finale brez zmage.

Vodišek za zlato olimpijsko medaljo potrebuje le še eno zmago v finalnih plovih

Veter krojil celoten program
Tekmovalci so zaradi težav z vetrom odpeljali le sedem plovov. Pred boji za izpadanje bi jih morali sicer 16, a so bili organizatorji število plovov prisiljeni zmanjšati na 12. Današnje dogajanje bi se moralo po programu začeti po 12. uri, a so se jadralci zaradi prešibkega vetra na morje odpravili šele dve uri pozneje. Malo po tretji uri se je osma regata le začela, a bila po nekaj minutah prekinjena, ker je veter povsem spremenil smer. Za Vodiška je bilo to dobro, ker ni začel najbolje. Organizatorji so malo po 17. uri odpovedali današnje regate. S tem se je končal redni del tekmovanja. Tega je na prvem mestu sklenil Vodišek, ki se je kot prvi neposredno uvrstil v finale.

"To je bil zagotovo prvi cilj te tekme, ki smo ga dosegli. Malo sem si oddahnil za trenutek. Gremo pokazat še naprej, kar smo pokazali na tej tekmi, gremo po zlato," je izvrstno izhodišče v pogovoru za Val 202 komentiral Vodišek. "Zagotovo merimo na zlato, kolajna je že skoraj naša, tukaj ne vidim možnosti, da bi jo izgubili. Prav zato se zdaj počutim dovolj suvereno, da lahko tudi vsem vam poslušalcem povem, na kaj se točno meri. Jutri je nov dan, merim le na eno regato, da jo odpeljem na vodi, če ne bo ene, pa imamo prav to srečo, da smo v vodstvu in da lahko naredimo kakšno napako."

Formula kite je prvič na programu olimpijskih iger in tako bo dobitnik zlata prvi, ki ga bo osvojil v olimpijski zgodovini v tem športu. Tekmovalci in tekmovalke, ki zaradi varnosti nosijo čelade, stojijo na kratki deski s trakovi za noge in padalom, s katerim lovijo veter. Tako kot v drugih jadralskih razredih dirkajo okoli boj na progi in se ob tem skušajo izogniti zapletanju v vrvi tekmecev. Foto: Reuters
Formula kite je prvič na programu olimpijskih iger in tako bo dobitnik zlata prvi, ki ga bo osvojil v olimpijski zgodovini v tem športu. Tekmovalci in tekmovalke, ki zaradi varnosti nosijo čelade, stojijo na kratki deski s trakovi za noge in padalom, s katerim lovijo veter. Tako kot v drugih jadralskih razredih dirkajo okoli boj na progi in se ob tem skušajo izogniti zapletanju v vrvi tekmecev. Foto: Reuters

Kako poteka tekmovanje
Jadralci na mestih od tri do deset se bodo razvrstili v dve polfinalni skupini s po štirimi tekmovalci. V obeh skupinah prva dva začneta z dvema oziroma eno zmago. Kdor prvi doseže tri zmage, gre v finale.

Izhodišče pred finalom je torej 2-1-0-0. Dve točki ima prvi po rednem delu, eno drugi po rednem delu, ničli pa imata tekmovalca, ki sta prišla iz polfinala.

Finale se konča, ko eden od tekmovalcev osvoji tri točke oziroma zmage. Teoretično je lahko konec tekmovanja torej že po enem finalnem plovu, največ jih je lahko šest.

Polfinale in finale sta na sporedu v četrtek. Ob 15.40 je predvidena prva od možnih šestih finalnih regat, a ni nujno, da bodo vse tudi potrebne. Če bi denimo zmagal v prvem finalnem plovu Vodišek, bi že postal olimpijski zmagovalec.

Formula kite, vrstni red po 7. regati od 12:

MestoJadralec89101112SkupajNeto
1.Toni Vodišek (SLO)




3412
2.Maximilian Maeder (SIN)




4615
3.Riccardo Pianosi (ITA)




4420
4.Valentin Bontus (AVT)




6120
5.Jannis Maus (NEM)




4121
6.Axel Mazella (FRA)




4422
7.Bruno Lobo (BRA)




5328
8.Connor Bainbridge (VB)




5129
9.Markus Edergan (ZDA)




6031
10.Čibin Huang (KIT)




6434

Opombe:
− V stolpcih od 8 do 12 so/bodo uvrstitve v regatah od osme do 12.
− Skupaj: Vsota vseh uvrstitev (od prve do zadnje izpeljane). V tej novici dobite izide od prve do pete regate, v tej pa šeste in sedme.
− Neto: Od skupnih točk se odštejeta najslabša izida.

Bouwmeester osvojila četrto medaljo
V razredu ILCA 6 je zlato osvojila Marit Bouwmeester. Nizozemka je imela ogromno prednost in je v finalu s četrtim mestom zgolj potrdila vodstvo. 36-letnica je tako osvojila že svojo četrto olimpijsko medaljo in drugo zlato. Bouwmeester je bila v bogati karieri tudi štirikrat svetovna prvakinja.

Slovenska predstavnica v tem razredu, Lin Pletikos, je na 28. mestu končala OI že pred dvema dnevoma.

Jadranje, ilca 6 (Ž)
UvrstitevTekmovalecDržavaRezultat
1Marit BouwmeesterNizozemska38
2Anne-Marie RindomDanska61
3Line Flem HoestNorveška75
28.Lin PletikosSlovenija190

Avstralec Wearn ubranil zlato medaljo v ILCI 7
Avstralec Matt Wearn ubranil zlato medaljo v razredu ILCA 7. Prepričljivo vodilni pred regato za medalje je dobil tudi zadnji plov in zmagal s 40 točkami. Srebro je osvojil Ciprčan Pavlos Kontides (56), dvakratni nekdanji svetovni prvak je bil srebrn že na olimpijskih igrah leta 2012 v Londonu.

Žan Luka Zelko je nastope v Marseillu končal na 17. mestu, s čimer je Mariborčan izboljšal uvrstitev s prejšnjih olimpijskih iger v Tokiu pred tremi leti, ko je bil 26.

Jadranje, ilca 7 (M)
UvrstitevTekmovalecDržava
1Matt WearnAvstralija
2Pavlos KontidesCiper
3Stefano PeschieraPeru