Za odličje je garal vse svoje življenje, od petega leta, ko je prvič jadral na morju pred Koprom. Pri sedmih je ugotovil, da si želi večjih hitrosti, in preskočil na desko, na kateri jadralci letijo tudi več kot 60 km/h. Foto: OKS/Blaž Oman
Za odličje je garal vse svoje življenje, od petega leta, ko je prvič jadral na morju pred Koprom. Pri sedmih je ugotovil, da si želi večjih hitrosti, in preskočil na desko, na kateri jadralci letijo tudi več kot 60 km/h. Foto: OKS/Blaž Oman

24-letni Koprčan je odkrito napovedoval boj za zlato, na koncu pa je lahko zadovoljen s srebrno medaljo, saj mu danes ni šlo najbolje. V finalu formule kite štejejo le zmage. V drugem nastopu je že startal slabo, bil v zaostanku, ampak ker je bil Avstrijec Valentin Bontus razred zase, je Toni Vodišek po odlično opravljenem rednem delu tekmovanja, ko je bil na prvem mestu, postal olimpijski podprvak.

Toni Vodišek je slovenskemu jadranju priboril srebrno olimpijsko medaljo v razredu formula kite. Foto: Reuters
Toni Vodišek je slovenskemu jadranju priboril srebrno olimpijsko medaljo v razredu formula kite. Foto: Reuters

Dokler nisem stopil na zmagovalni oder, nisem imel dobrega občutka, saj sem se zavedal, da bi lahko tudi zmagal. Potem pa, ko sem dobil medaljo, sem se zavedel, da smo pisali zgodovino v novi olimpijski disciplini. Vsega je zdaj konec, po velikem trudu in odrekanju, posebej v zadnjih letih, sem vendarle nekaj pomembnega dosegel.

Toni Vodišek

Majhna Slovenija lahko konkurira velikim
"Vsega je konec. Vse je plod trdega dela vse življenje, še posebej zadnjih štirih let. Ne bom rekel, da se ni izplačalo in da nismo nič dobili od tega ... Še vedno sem drugi na olimpijskih igrah, to ni preprosto. Veliko truda, odrekanja in zdaj veselja, da smo pokazali, da se tudi mi, majhna Slovenija, lahko merimo z velikimi in močnimi državami, kot smo jih imeli danes tukaj," je v pogovoru z novinarjem Vala 202 Alešem Smrekarjem povedal Vodišek.

Čeprav je sanjal o zlatu, je Toni na koncu vseeno zadovoljen s srebrom, je povedal po tem, ko je zbral misli. "To ni malo. Naša Andreja Leški je prinesla zlato Sloveniji, Kopru. Zdaj sem Kopru prinesel srebro še jaz. Ponosen sem na to, da lahko zastopam Slovenijo. Podpora, ki sem jo dobil doma, je neverjetna."

Gre za trdo delo, je dodal, nastop na OI je gradil štiri leta oziroma vse svoje življenje. "Kajtanje in jadranje na splošno ni enodnevni dogodek, ampak celotedenski. Vsak dan, kot je tudi videti, nisem mogel biti najboljši. S trdim jadranjem sem si priboril to možnost, da tudi zdaj, po ne najboljšem dnevu in napakah, stojimo na drugi najvišji stopnički, kar ni preprosto. Če bi končali prvi dan, bi bilo zdaj obratno."

Toni Vodišek: Majhna Slovenija lahko konkurira velikim
Formula kite: prvič olimpijska disciplina in že prvič tudi medalja za Slovenijo

Bontus razred zase, a Vodišek obljublja, da se bo vrnil močnejši
Na finalnih regatah je bil Bontus razred zase, kar priznava tudi Vodišek. "Tako kot si je danes on to zaslužil, si po mojem mnenju ni nihče. Ne bom rekel, da mi ni malo žal, da nisem jaz tega dosegel ... Ampak kot tekmovalec, prijatelj, tekmec mu želim vso srečo in mu to tudi privoščim. Mu pa obljubljam, da bom prišel nazaj močnejši kot še nikoli do zdaj."

Srebrna z olimpijskih za mlade, zdaj še srebrna z olimpijskih 2024. Slovenija, povem vam to, grem še v Los Angeles 2028, in poznate pregovor: V tretje gre rado!

Toni Vodišek

Spomnil se je tudi današnjega dne, ko je prejel dve kazenski točki. "Tudi sam na začetku nisem vedel, kaj se dogaja. Ko sem prišel po ogrevanju, sem videl, da se nekaj dogaja. Manjša napaka je bila, da mi fantje niso prinesli čelade na plažo, ko so pregledovali stvari. Hitro zatem je sledila nova kazen, ko so prišli pregledovat opremo, ni bilo nikogar na plaži. Napake se zgodijo povsod, ljudem je treba opravičiti, to je še vedno ekipa, ki mi stoji ob strani. Če bi vsakogar dali na stran, ki bi naredil neko napako, ne bi prišli nikamor, bi bili sami. Tudi jaz delam napake in skupaj se učimo. Morda je bilo to vse skupaj nekoliko čustveno stresno."

Podelitev srebrne kolajne Toniju Vodišku v Marseillu

Vodišek je na današnji finalni regati izbral desno stran regatnega polja, vsi drugi pa levo. "S tem, ko sem se odločil, da bom šel na desno stran polja, sem malo tvegal, razmišljal sem, da lahko, če bom vozil sam, če bom v čistem vremenu, nekaj več naredimo. Ves teden je bil naporen, čakanje, sonce ... Krivili ne bomo nikogar, smo ekipa, moramo držati skupaj in skupaj bomo šli tudi naprej."

Rajko Vodišek: Mati narava osrečila tistega, ki ni hujšal
Vtise po osvojenem drugem mestu je za TV Slovenija delil tudi Tonijev oče in trener Rajko Vodišek. "Ves teden je bil pripravljen za lahek veter, zato je tudi izgubil teh deset kilogramov, da bomo v tem vetru konkurenčni. V današnjem finalnem plovu se je izkazalo, da je mati narava osrečila tistega, ki ni hujšal. Je imel (Bontus) maso, ki mu je dala vozel, dva več. Fant je odvozil super in kapa dol."

Pogovor s Tonijem Vodiškom v Odmevih
Vodišek po srebru napovedal zlato medaljo v Los Angelesu

Že v mladinski konkurenci na vrhu
Toni Vodišek je že v mladinski konkurenci pokoril svet. Trikrat zapored je bil svetovni prvak, na mladinskih olimpijskih igrah v Buenos Airesu 2018 je osvojil srebrno medaljo.

Navijači so boj za medalje napeto spremljali tudi v Centru vodnih športov v Žusterni v Kopru. "Srebro, zasluženo, bravo, vsa čast! Zelo smo veseli tega uspeha. Pridi domov, da proslavimo tebe in vse naše olimpijce," je za Radio Koper povedala Tonijeva prijateljica Alenka.

Potem pa je začel pot proti vrhu tudi v članski konkurenci. Prvi vrhunec je dosegel pred dvema letoma, ko je postal evropski in svetovni prvak, lani pa si je z drugim mestom na svetovnem prvenstvu zelo zgodaj zagotovil olimpijski nastop. Na tej poti ga niso ustavili niti težja poškodba rame in operacije, niti covid, niti padec na olimpijskem prizorišču v Marseillu, ko je ob padcu in udarcu z glavo v vodo za kratek čas izgubil zavest.

"S športom sem postal oseba zase"
Za odličje je garal vse svoje življenje, od petega leta, ko je prvič jadral na morju pred Koprom. Pri sedmih je ugotovil, da si želi večjih hitrosti, in preskočil na desko, na kateri jadralci letijo tudi več kot 60 km/h.

Nad jadranjem ga je sicer navdušil oče in trener Rajko Vodišek. Kot je povedal pred odhodom na OI, Tonija oče tudi motivira. "Že vse življenje me bolj ali manj motivira želja, da ne bi bil zgolj Vodišek mlajši. S športom sem postal oseba zase, ne le sin očeta Rajka."

Formula kite je prvič na programu olimpijskih iger. Tekmovalci in tekmovalke, ki zaradi varnosti nosijo čelade, stojijo na kratki deski s trakovi za noge in padalom, s katerim lovijo veter. Tako kot na drugih jadralskih razredih dirkajo okoli boj na progi in se ob tem skušajo izogniti zapletanju v vrvi tekmecev. Foto: Reuters
Formula kite je prvič na programu olimpijskih iger. Tekmovalci in tekmovalke, ki zaradi varnosti nosijo čelade, stojijo na kratki deski s trakovi za noge in padalom, s katerim lovijo veter. Tako kot na drugih jadralskih razredih dirkajo okoli boj na progi in se ob tem skušajo izogniti zapletanju v vrvi tekmecev. Foto: Reuters
Toni Vodišek je po koncu tekmovanja tako na vodi proslavil srebrno medaljo. Foto: EPA
Toni Vodišek je po koncu tekmovanja tako na vodi proslavil srebrno medaljo. Foto: EPA

Rajko Vodišek pa je po zmagoslavju sina za TV Slovenija povedal, da je uresničil tudi njegove sanje. "Moje sanje je on uresničil že zdavnaj, saj želja trenerja, očeta je vedno, da te nadgradi, da je boljši od tebe. To je Toni že zdavnaj dosegel."

Družina Vodišek je bila sicer blizu tega, da bi v Marseillu imela še enega aduta. V razredu formula kite tekmuje tudi Tonijeva sestra Marina.

Po OI oddih, na katerem ne bo manjkal žar
Starši, prijatelji in dekle so Tonija spodbujali tudi v Marseillu. "Vsi so mi zaželeli najboljše in mi povedali, kako so ponosni name. Upam, da vedo, kako sem ponosen in srečen, da imam tako dobre ljudi okoli sebe."

Jutri gre v Pariz v Slovensko hišo, prihodnji teden pa bo srebrno medaljo s prijatelji in navijači proslavil še v domovini. Najprej v Ljubljani, nato še v domačem Kopru.

Tam ne bo manjkal niti žar, jadralec je namreč znan kot žarmojster. "Prva stvar, ko pridemo domov, grejo steaki gor. Se začne družinsko življenje, končno malo 'na off', da nam ne bo treba razmišljati, kaj bo jutri, ali bo pihalo. Marseilla sem bil, po pravici povedano, že malo sit, še posebej te plaže, sonca in vročine."

Pogovor s Tonijem in očetom Rajkom Vodiškom po srebru na OI
Srebro Tonija Vodiška v formuli kite: zaključek zadnjega plova in slavje
Sorodna novica Vodišek po stresnem dnevu do srebrne olimpijske kolajne
Vsestranski športnik Toni Vodišek uresničil napoved izpred štirih let in segel po vrhu
Portret Tonija Vodiška