Toni Vodišek je po prvem dnevu vodil, po drugem pa je na čelu Singapurec Maximilian Maeder, a ima tako kot Vodišek 11 točk. Le točko zaostanka ima za njima na tretjem mestu Avstrijec Valentin Bontus. Foto: EPA
Toni Vodišek je po prvem dnevu vodil, po drugem pa je na čelu Singapurec Maximilian Maeder, a ima tako kot Vodišek 11 točk. Le točko zaostanka ima za njima na tretjem mestu Avstrijec Valentin Bontus. Foto: EPA

Tudi današnje dogajanje se je zaradi težav z vetrom začelo z zamudo. V uvodni regati drugega dne in skupno peti je Vodišek začel kar slabo, na 16. mestu je bil s 35 sekundami zaostanka za Italijanom Riccardom Pianosijem, letošnjim svetovnim in evropskim podprvakom. Koprčan je do naslednje boje prehitel štiri tekmovalce, v naslednji stranici še dva, potem pa je ostal deseti do cilja in imel minuto in 11 sekund zaostanka za Pianosijem.

Ta je vodil od starta do cilja in prepričljivo slavil. Maeder je na tretjem mestu zaostal 24 sekund in prevzel skupno vodstvo, pred njim je bil v regati še Nemec Jannis Maus z 21 sekundami zaostanka za Italijanom. Maeder tako vodi z enakim izkupičkom kot Vodišek, a ima odstop v najslabši regati, ki pa se ne odšteva.

Vodišek še vedno v odličnem položaju

Vrstni red po petih regatah:

MestoJadralec12345SkupajNeto
1.Maximilian Maeder512(21)33211
2.Toni Vodišek2513(10)2111
3.Valentin Bontus125(8)42012
4.Jannis Maus89(11)223221
5.Connor Bainbridge4(8)3772921
6.Axel Mazella7(13)9153522
7.Bruno Lobo37104(15)3924
8.Riccardo Pianosi1068(14)13925
9.Čibin Huang6(16)45144529
10.Denis Taradin114126(16)4933

Opombe:
− V stolpcih od 1 do 5 je uvrstitev po posamezni regati.
− V oklepaju je najslabši izid, ki se odšteje
− Skupaj: Vsota vseh uvrstitev oziroma točk.
− Neto: Vsota vseh izidov, pri katerih je črtan najslabši izid (ta stolpec šteje za končni vrstni red).

Jadranje na deski s padalom je najhitrejši šport na teh olimpijskih igrah. Jadralci, ki zaradi varnosti nosijo čelade, stojijo na kratki deski s trakovi za noge in padalom, ki lovi veter. Tako razvijajo hitrosti tudi več kot 75 kilometrov na uro. Tako kot v drugih jadralskih razredih dirkajo okoli boj na progi in se ob tem skušajo izogniti zapletanju v vrvi tekmecev. Nekoliko drugačna od večine drugih razredov je regata za medalje. V finale se neposredno uvrstita najboljša po rednem delu, od tretjega do desetega mesta pa se nato pomerijo v polfinalu za preostali mesti v finalu.

"Boril sem do desetega mesta v najtežjih razmerah, v najslabšem primeru rečemo, da do desetega bomo vedno prišli, kar tudi ni slabo. Žal to ni enodnevna tekma, kar nekaj dni moramo še jadrati. Potrebno je ne le najboljše povprečje, ampak tudi zmagati nato v finalni regati za medalje," je povedal Toni Vodišek za Val 202.

Na vprašanje novinarja Aleša Smrekarja, da je, kar zadeva kvalifikacijski del, zelo pomembno tudi današnje mesto, je odgovoril: "Zagotovo, saj ne vemo, kaj se bo še zgodilo, koliko dni bomo imeli še možnost voziti. Trenutno potrebujemo le eno regato še, da imamo tekmo, kar pomeni, da lahko potem gremo v finale. Upam na čim več regat in dober veter, ker nisem najbolj zadovoljen z današnjim dnevom."

Dejal je tudi, da ne bo vložil protesta, da bi osvojil kakšno dodatno točko. Nekateri jadralci so se namreč pripeljali na čolnu na obalo, tudi vodilni Singapurec, kar je v nasprotju s pravili. Vodišek tega ni storil.

Regate lahko spremljate z našim posebnim sledilnikom.

Lin Pletikos je končala OI na 28. mestu. Foto: Reuters
Lin Pletikos je končala OI na 28. mestu. Foto: Reuters

Lin Pletikos na 28. mestu končala OI
Jadralka Lin Pletikos je v razredu ILCA 6 po devetih regatah z 31. napredovala na 28. mesto med 43 tekmovalkami in na tem mestu tudi končala igre, saj se ni uvrstila v regato za medalje najboljše deseterice. V edini današnji regati je bila 17. in je na svojih prvih OI osvojila 190 točk.

Pletikos je v njeni zadnji regati OI ponovila drugo najboljšo uvrstitev na regatnem polju pred Marseillem, ki jo je dosegla v četrti regati. Najboljšo uvrstitev je petindvajsetletna tekmovalka iz Lucije dosegla v drugi regati z devetim mestom.

Še naprej vodi Nizozemka Marit Bouwmeester. Štirikratna svetovna prvakinja in dobitnica treh olimpijskih odličij, med drugim zlatega v Riu de Janeiru 2016, ima 30 točk. S tem prepričljivo vodi. Branilka olimpijskega zlata, Danka Anne-Marie Rindom, ki je prav tako štirikratna svetovna prvakinja, ima na drugem mestu 51 točk.

Žan Luka Zelko. Foto: EPA
Žan Luka Zelko. Foto: EPA

Zelko izboljšal uvrstitev s prejšnjih OI
Žan Luka Zelko je v razredu ILCA 7 končal na 17. mestu in je s tem izboljšal uvrstitev s prejšnjih OI v Tokiu pred tremi leti, ko je bil 26.

Jadralci v tem razredu danes niso imeli priložnosti za nastop zaradi prešibkega vetra in bo v torek na vrsti le še regata za medalje najboljše deseterice.

Tekmovanje se je tako po rednem delu končalo po sedmih regatah, zadnjo so opravili v nedeljo, ko je Zelko po 14. in 16. mestu napredoval z 22. mesta med 43 jadralci. Za deseterico, ki bo nastopila v torek v regati za medalje, je zaostajal za 14 točk in priložnosti, da bi napredoval, ni dobil. Deseti je tako ostal Irec Finn Lynch, svetovni podprvak iz leta 2021 ima 99 točk.

Branilec olimpijskega naslova, Avstralec Matt Wearen, je na čelu z 38 točkami. Drugi je Ciprčan Pavlos Kontides (52), dvakratni nekdanji svetovni prvak je bil srebrn že na OI leta 2012 v Londonu. Tretji je Perujec Stefano Peschiera (62).

Tudi v mešanem razredu 470 danes niso jadrali, a so tam začeli nastope pozneje in se še niso približali regati za medalje. Tina Mrak in Jakob Božič sta po šestih regatah med 19 posadkami na predzadnjem mestu, imata 72 točk. Vodita Avstrijca Lara Vadlau in Lukas Mähr (17).