Toni Vodišek je slovenski adut v jadranju na deski s padalom. Foto: Reuters
Toni Vodišek je slovenski adut v jadranju na deski s padalom. Foto: Reuters

Slovenski as v jadranju na deski s padalom je bil po petih regatah (štiri v nedeljo, ena v ponedeljek) na drugem mestu, nato pa je po prvi torkovi z zmago skočil na prvo mesto. V sedmi regati, ko je bilo na morju pred Marseillem malo vetra, je končal na 12. mestu. Najboljši je bil Italijan Riccardo Pianosi.

Slediti bi morale še tri regate, toda zaradi premalo vetra so jih popoldne odpovedali. Tekmovanje se bo nadaljevalo v sredo, v četrtek pa bodo predvidoma boji za medalje.

Zaključni del je nekoliko drugačen od večine drugih jadralnih razredov. V finale se namreč neposredno uvrstita najboljša po rednem delu tekmovanja, jadralci od 3. do 10. mesta pa se pomerijo v polfinalu za preostali mesti v finalu.

Toni Vodišek. Foto: Reuters
Toni Vodišek. Foto: Reuters

"Ne morete si predstavljati, koliko mi pomeni podpora iz Slovenije"

"V prvi regati, v kateri sem jadral tako, kot znam, mi je končno uspel tudi odličen start. Pokazal sem, da ko naredim pravi start, sem tam, kjer moram biti. V drugi regati sem na startu prepočasi pospešil in ostal zadaj v zelo šibkem vetru, tako da se ni dalo naprej. Je pa bil start podoben kot v prvi regati, ampak je bilo takrat tudi več vetra, v drugi pa ne. Na koncu 12. mesto, a tudi to je boljše, kot da bi bil zadnji," je za Val 202 povedal dobro razpoloženi Vodišek, ki se je zahvalil za vso podporo iz domovine.

Toni Vodišek kljub slabemu vetru znova v vodstvu

"Ne morete si predstavljati, koliko mi to pomeni. Potrudil se bom, da bom pripravil šov tudi naprej in da bo Slovenija na koncu ponosna," je poudaril.

24-letni Primorec ima v skupnem seštevku (potem ko se črtata njegovi dve najslabši uvrstitvi) 12 točk. Drugi je svetovni prvak, 17-letni Singapurec Maximilian Maeder (15 točk), ki je vodil po petih regatah, v torek pa je zasedel 11. in 4. mesto. Sledijo Avstrijec Valentin Bontus, tokrat 5. in 20. (17), Pianosi (20), Francoz Axel Mazella in Nemec Jannis Maus (oba po 22).

Še naprej vodita Avstrijca Lara Vadlau in Lukas Mähr, ki imata 24 točk.

"Toni je danes šel po prvo mesto. Odpeljal je tako, kot zna. Bil je 50 m pred drugouvrščenim, ta pa 100 m pred tretjim. Pihalo je z od 7 do 7,5 vozla. Potem je v drugi regati veter pojenjal. V tem primeru moraš dobro startati, ampak mu to ni uspelo. Poleg tega so zaradi vse šibkejšega vetra skrajšali regato in je imel manj možnosti, da bi še bolj popravil uvrstitev," je dejal Rajko Vodišek, Tonijev oče in vodja ekipe.

Vodišek iz najboljšega položaja v zadnji dan regat

Mrak-Božič končali na 18. mestu

V torek je zadnjič tekmovala posadka Tina Mrak in Jakob Božič v razredu 470. Po 10. mestu v sedmi in 17. mestu v osmi regati sta olimpijsko tekmo skupno končali na predzadnjem, 18. mestu. To uvrstitev sta držali že pred zadnjim dnem. Deveta in deseta regata sta bili odpovedani, v sredo bo še regata za medalje najboljše deseterice.

Tina Mrak in Jakob Božič. Foto: Reuters
Tina Mrak in Jakob Božič. Foto: Reuters

"Drugič sva slabše startala in šla na napačno stran regatnega polja. Toliko sva lahko prikazala. V zadnjem trenutku sva si zagotovila nastop na OI v regati zadnje priložnosti, kjer je bila konkurenca drugorazredna. Skrita želja je bila deseterica, ampak veva tudi, koliko sva vložila v priprave. Opravila sva nekaj treningov, nisva vložila toliko dela kot najboljše posadke in to se je poznalo," je črto pod nastop v Marseillu v izjavi za Val 202 potegnila Mrak.

Z Božičem sta skupaj zbrala 99 točk. Predtem sta regate končala še na 15., 8., 17., 18., 17. in 15. mestu. V obdobju pred OI sta zelo malo tekmovala zaradi drugih jadralnih obveznosti, s katerimi se preživljata, treniranjem drugih in nastopi v neolimpijskih regatah.

Še naprej vodita Avstrijca Lara Vadlau in Lukas Mähr, ki imata 24 točk.

Formula kite, vrstni red po 7. regati

MestoJadralec67SkupajNeto
1.Toni Vodišek (SLO)1(12)3412
2.Maximilian Maeder (SIN)(11)44715
3.Valentin Bontus (AVT)5(20)4517
4.Riccardo Pianosi (ITA)414420
5.Axel Mazella (FRA)274422
6.Jannis Maus (NEM)824222
7.Bruno Lobo (BRA)1055429
8.Connor Bainbridge (VB)(12)(11)5229
9.Markus Edergan (ZDA)336031
10.Čibin Huang (KIT)1466535

Opombe:
− V stolpcih 6 in 7 je uvrstitev v 6. in 7. regati.
− Skupaj: Vsota vseh uvrstitev.
− Neto: Od skupnih točk se odštejeta najslabša izida.
Uvrstitve v prvih petih regatah.

Regate lahko spremljate z našim posebnim sledilnikom.

Jadranje na deski s padalom je najhitrejši šport na teh olimpijskih igrah. Jadralci, ki zaradi varnosti nosijo čelade, stojijo na kratki deski s trakovi za noge in padalom, ki lovi veter. Tako razvijajo hitrosti tudi več kot 75 kilometrov na uro. Tako kot v drugih jadralskih razredih dirkajo okoli boj na progi in se ob tem skušajo izogniti zapletanju v vrvi tekmecev. Nekoliko drugačna od večine drugih razredov je regata za medalje. V finale se neposredno uvrstita najboljša po rednem delu, od tretjega do desetega mesta pa se nato pomerijo v polfinalu za preostali mesti v finalu.