Toni Vodišek je večkrat poudaril, da gre v Pariz po olimpijsko medaljo. Leta 2022 je bil v jadranju na deski s padalom svetovni prvak, leto pozneje pa svetovni podprvak. In odlično je začel tudi olimpijske igre 2024. Foto: Reuters
Toni Vodišek je večkrat poudaril, da gre v Pariz po olimpijsko medaljo. Leta 2022 je bil v jadranju na deski s padalom svetovni prvak, leto pozneje pa svetovni podprvak. In odlično je začel tudi olimpijske igre 2024. Foto: Reuters

"Na kratko povedano: šel sem ven, vozil sem 70-, 80-odstotno, gledal, da ne delamo večjih napak. Zelo sem razočaran nad današnjimi starti, po mojem mnenju so bili med najslabšimi od vseh. Z ekipo smo prišli na to, da vozimo čisto. Na koncu sem zadovoljen. Žal nimamo samo enega dneva tekem, ampak pet. Ampak se bomo še druge dni potrudili in pokazali, kaj znamo," je po uvodnem dnevu za Val 202 komentiral Vodišek.

Drugi je po prvem dnevu Avstrijec Valentin Bontus, četrti na letošnjem SP-ju ima osem točk, tretji pa je Singapurec Maximilian Maeder s prav tako osmimi točkami.

Vrstni red po 4 regatah

MestoJadralec1234SkupajNeto
1.Toni Vodišek2(5)13116
2.Valentin Bontus125(8)168
3.Max Maeder521(21)298
4.Bruno Lobo37(10)42414
5.Connor Bainbridge4(8)372214
6.Šibin Huang6(16)453115
7.Axel Mazella7(13)913017
8.Jannis Maus89(11)23019
9.Denis Taradin114(13)63421
10.Dor Zarka(15)31293924

Opombe:
− V stolpcih od 1 do 4 je uvrstitev po posamezni regati.
− V oklepaju je najslabši izid, ki se odšteje
− Skupaj: Vsota vseh uvrstitev oziroma točk.
− Neto: Vsota vseh izidov, pri katerih je črtan najslabši izid (ta stolpec šteje za končni vrstni red).

Oče in glavni trener Tonija Vodiška: Najbolj se bojimo brezvetrja

Po več kot treh urah in pol čakanja na dovolj močan veter je dvajset jadralcev na deski s padalom vendarle lahko začelo nastope in nato opravilo predvidene štiri regate. Vodišek je v prvi regati, v kateri je bil najboljši Bontus, zasedel drugo mesto. Začel je na tretjem mestu, na predzadnji stranici pa je prišel na drugo mesto in nato tam ostal do konca.

V drugi regati je bil peti, začel je sicer mesto nižje na prvi boji, nato pa pridobil dve mesti. Nadaljeval je na 4. in 5. mestu na naslednjih štirih obratih in po petem mestu na zadnji boji tudi ciljno črto prečkal na tem mestu. S tem je skupno izgubil eno mesto in bil tretji, pred njega se je prebil Maeder, ki je v tem plovu vodil od starta do cilja. Prav tako je bil ves čas drugi Bontus in ohranil prvo mesto.

Jadranje na deski s padalom je najhitrejši šport na teh olimpijskih igrah. Jadralci, ki zaradi varnosti nosijo čelade, stojijo na kratki deski s trakovi za noge in padalom, ki lovi veter. Tako razvijajo hitrosti tudi več kot 75 kilometrov na uro. Tako kot v drugih jadralskih razredih dirkajo okoli boj na progi in se ob tem skušajo izogniti zapletanju v vrvi tekmecev. Nekoliko drugačna od večine drugih razredov je regata za medalje. V finale se neposredno uvrstita najboljša po rednem delu, od tretjega do desetega mesta pa nato pomerijo v polfinalu za preostali mesti v finalu.

Koprčan je v tretjem plovu začel na tretjem mestu, že na naslednji boji pa je povedel in nato vodil do cilja. Takoj za njim je prišel Maeder, ki je sicer začel na petem in tretjem mestu, nato pa je bil ves čas drugi za Vodiškom, ki je s tem povedel tudi v skupnem seštevku. Četrti plov je Koprčan začel najslabše, a je po desetem mestu na naslednjih dveh bojah zasedel peto in tretje mesto. To mesto je zadržal do cilja. Regato je dobil Francoz Axel Mazella, tretji na letošnjem SP-ju.

Mrak in Božič po šestih regatah 18.
Jadralca Tina Mrak in Jakob Božič sta v mešanem razredu 470 po tretjem dnevu in šestih regatah med 19 posadkami ostala na predzadnjem mestu. V peti regati sta bila 17., v šesti pa 15. in imata 72 točk. Vodstvo sta prevzela Avstrijca Lara Vadlau in Lukas Mähr (17).

Zelko 17. po osmih regatah OI
Mariborčan Žan Luka Zelko je v razredu ILCA 7 po osmih regatah 17. Po 14. in 16. mestu v današnjih plovih je napredoval z 22. mesta in ima pred zadnjima dvema regatama in plovom za medalje 113 točk. Po štirih dneh Zelko med 43 jadralci za deseterico, ki bo nastopila v regati za medalje, zaostaja za 14 točk.

Branilec olimpijskega naslova Avstralec Matt Wearen je po dveh desetih mestih ostal na čelu z 38 točkami. Drugi je Ciprčan Pavlos Kontides (52), dvakratni nekdanji svetovni prvak je bil srebrn na OI leta 2012 v Londonu. Tretji je Perujec Stefano Peschiera (62).

Lin Pletikos 31. po sedmih regatah
Lin Pletikos je v razredu ILCA 6 po osmih regatah s 34. napredovala na 31. mesto med 43 tekmovalkami. V današnjih regatah je bila obakrat 22. in ima 173 točk. Nizozemka Marit Bouwmeester, štirikratna svetovna prvakinja in dobitnica treh olimpijskih odličij, med drugim zlata v Riu da Janeiru 2016, ima 19 točk. S tem prepričljivo vodi. Branilka olimpijskega zlata, Danka Anne-Marie Rindom, ki je prav tako štirikratna svetovna prvakinja, ima na drugem mestu 47 točk.

V krosu v igri samo Savšek
Benjamin Savšek se je z drugim mestom v svoji skupini osmine finala uvrstil v ponedeljkov četrtfinale kajakaškega krosa oz. med 16 najboljših. Peter Kauzer je bil v svoji četverici tretji in izpadel. Enako se je zgodilo Evi Terčelj in Evi Alini Hočevar. Več tukaj.

Rokometaši izgubili
Rokometaši Slovenije, ki so si že s petkovo zmago nad Japonsko priborili četrtfinale, so za konec predtekmovanja izgubili proti Nemčiji s 36:29 (več tukaj).

Kolesarki Eugenia Bujak in Urša Pintar sta tekmovali na cestni dirki, Eugenia Bujak je bila 42., Urša Pintar pa 59. Več tukaj.