Toni Vodišek. Foto: JZS
Toni Vodišek. Foto: JZS

"Pred nastopi na OI sem dobro pripravljen, naspan, z glavo na ramenih. S super ekipo in ljudmi okrog mene bom znal prikazati, kar znam. V Marseillu in okolici ter na morju pred njim smo preživeli že dva meseca in nas nič ne more presenetiti. Komaj čakamo na nedeljo, da se vse začne, glavo bom dvignil visoko in grem pokazat vloženo delo. Na regatno polje pa grem tudi zato, da se zabavam," je napovedal 24-letni Vodišek.

Med drugim je bil svetovni prvak v Cagliariju leta 2022 in naslednje leto podprvak, naslov na prvenstvu stare celine je osvojil v Nafaktosu leta 2022 in bil tri leta prej v Cagliariju evropski podprvak. Regata za medalje je na programu 8. avgusta. Do takrat bodo opravili 16 plovov, štiri na dan.

"Te OI sem vzel tako kot vsako navadno tekmo, nič drugače, s ciljem, da se dokažem. Moja posebna taktika je, da sem še vedno jaz, da se ne spremenim, da se moram zabavati. Na koncu bo zmagal najboljši in verjamem, da smo to tudi sposobni prikazati," je povedal Vodišek.

Njegov največji tekmec bo verjetno 17-letni Maximilian Maeder, ki ga je lani na svetovnem prvenstvu tudi edini premagal in mu odvzel svetovni naslov. Mladi Singapurec je zlato osvojil zadnji dan, ko ga je v odločilni regati za mesto prehitel in obrnil uvrstitvi na vrhu razvrstitve. Maeder, daleč najmlajši svetovni prvak v jadralni zgodovini, je naslov ubranil tudi letos. Vodišek je po velikih težavah z opremo osvojil osmo mesto.

V soboto napredoval le Zelko

Boje so v soboto nadaljevali preostali slovenski jadralci. Žan Luka Zelko je v razredu ILCA 7 po tretjem dnevu s 27. mesta napredoval na 22. V posameznih regatah je bil 23., 2. in 21. Od regate za medalje oziroma najboljše deseterice ga loči dvajset točk.

Tina Mrak in Jakob Božič sta v mešanem razredu 470 po drugem dnevu z 12. mesta med 19 posadkami nazadovali na predzadnje. Po 17. in 18. mestu imata 40 točk.

Lin Pletikos je v razredu ILCA 6 po šestih regatah s 25. mesta nazadovala na 34. med 43 tekmovalkami. V današnjih treh regatah je bila 17., 37. in 35.

Reportaža iz Marseilla, prizorišča olimpijskih regat v jadranju
Pogovor z najmlajšo slovensko olimpijko, jadralko Lino Eržen